1. Séta kora reggel vagy késő este

Nem vagyunk koránkelők. Sem mi, sem a kutya. Van, hogy a reggeli kávé után még dolgozunk egy kicsit, úgymond elindítjuk a napot, és csak utána, kilenc-tíz körül visszük ki Ringót a mezőre. Ahol elégedett mosollyal a képén rohangál néhány kört, megkísérel kiásni két-három mezei egeret (sikertelenül), és ugrabugrál körülöttünk hosszú perceken át anélkül, hogy óriási testével bármilyen tárgyban vagy emberben maradandó sérüléseket okozna. Ez a reggeli rutin, és Ringónak csak akkor jó a napja, ha a mező nem marad ki belőle. Igen ám, de mi van akkor, ha már reggel kilenckor 30 fokot mutat a hőmérő? Ringo ugyanúgy rohangál, „vadászik" és ugrál, viszont a mutatvány végére hőguta kerülgeti. Mivel a kutyák nem tudnak izzadni, lihegéssel hűtik magukat. Ez azonban korántsem elég intenzív és hatékony az igazán meleg napokon, ezért a testhőmérsékletük (nagyon gyorsan) ijesztően magasra képes fölkúszni. Úgyhogy a reggeli sétát kénytelenek voltunk hét óra környékére előrehozni, azzal is nyerünk néhány fokot.

2. Ventilátor

Ringo napközben

Séta után megreggelizik, aztán ez történik. Egész nap. Csak inni kel föl, ha nagyon muszáj.

3. Víz, víz és még több víz

És inni nagyon muszáj. Tudom, tudom, magától értetődő. De akkor is fontos. A kutyák rengeteg vizet „fölvesznek" kánikulában. És csakúgy, mint te vagy én, ők is a frisset és hűvöset preferálják. Úgyhogy a két alapszabály nálunk: nagyobb itatótál, rendszeres feltöltés.

4. Jégkocka

Nem biztos, hogy a kutya teljes testhőmérsékletének csökkentésére vetítve is van élettanilag bizonyított magyarázata, de Ringo imádja a jégkockát. Amikor limonádét készítek a családnak, azonnal ott terem a konyhában, és csorgó nyállal hallgatja, ahogy az üvegpohár falához koccan a jég. Naná, hogy ő is kap egyet. Ahogy odanyújtom felé, azonnal elkezdi nyalogatni, mintha fagylalt lenne. A teste nem lesz tőle hűvösebb, de a „mosolya" elégedettebbé válik.

5. Zuhany

Lentről föl

Rengeteg képet lehet találni az interneten gyerekmedencében ücsörgő kutyákról. Hát... Ringo az istennek se hajlandó beülni egy ilyenbe (meg aztán nem is nagyon van akkora gyerekmedence, amiben kényelmesen elférne). Ő a zuhanyt részesíti előnyben. Régebben rettegett a slaugtól, a világból ki lehetett kergetni vele, de aztán szép lassan rájött, hogy a kerti locsoló nem ellenség, hanem jó barát. Sőt, a nyári túlélés legfontosabb eszköze. Szóval kánikulában naponta legalább egyszer nekitámasztjuk a kocsinak (vagy a falnak); Ringo szeret támaszkodni zuhanyozás közben, fogalmam sincs, hogy miért), és a mancsaitól fokozatosan fölfelé haladva alaposan letusoljuk. Figyelem, a kutyák lentről veszik föl a hőt, ezért fontos, hogy a lábukat hűtsük a legjobban!

Ugyanaz hátulról