Élj úgy, mint Drakula gróf: legyél aktív este

Ha teljesen őszinte szeretnék lenni, egy kezemen össze tudom számolni, hogy ezen a héten hányszor hagytam el a lakást napközben – merthogy még légkondi nélkül is hűvösebb a 30 fokban, mint a 40-ben. Ha te is így vagy ezzel, mondom a pro tippem: csinálj programot este. Mutatom is, mi vár rád a napokban.

Jön a Libegők Éjszakája

Már Arany is megírta: „Vérszagra gyűl az éji vad” – és bár nem pont ilyen kontextusban gondolt a dologra, mindenesetre megéri hallgatni rá, ahogy ugyanis a napkorong lebukik a horizonton, a klíma is kellemesebbé szelídül.

És persze remek programok is várnak este!

Ilyen például a Libegők Éjszakája, amit július 13-án, azaz holnap immár kilencedik alkalommal rendeznek meg országszerte.

Itt a remek alkalom, hogy belelibegj a naplementébe (miközben válogatott szitkokat szórhatsz a lebukó égitestnek), majd a csillagos égben gyönyörködve lebeghetsz tovább, az esemény ugyanis a hajnali órákig is elnyúlik.

Ezen a napon a Lillafüredi Libegőpark, a sástói Oxygen Adrenalin Park, a sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandpark, illetve a fővárosban található Zugligeti Libegő is élvezetes programokkal, valamint hosszabb nyitvatartással és felejthetetlen élményekkel várja a kikapcsolódni vágyókat.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban a főszereplő a Hold

Kevés szebb dolgot tudok elképzelni a nyári égbolt pásztázásánál. Amikor gyerekek voltunk, kis barátaimmal rendre felkerestük a falu egyik zsákutcáját, leheveredtünk az út közepén, és együtt néztük a csillagokat. Otthon, a falunkban nincs fényszennyezés, így csodálatos volt, ahogy egy egész univerzum tárult elénk – a végtelen. Olyankor úgy éreztem, enyém a világ – aztán pár év múlva rájöttem, hogy rohadtul nem. 

Mindenesetre a jó hír, hogy

a Svábhegyi Csillagvizsgáló nyáresti programjainak köszönhetően magad is elmerülhetsz az égbolt csodáiban, miközben izgalmas információkkal gazdagodhatsz egy-egy égitestről – amelyet olyan módon csodálhatsz meg, amire szabad szemmel nincs lehetőség.

Július 13-án, egy héttel a holdraszállás 55. évfordulója előtt, a csillagkapun újra átélheted a holdraszállás izgalmát és legdicsőségesebb pillanatait, majd a csillagvizsgáló távcsöveivel felkeresheted az Apollo-missziók leszállóhelyeit a Holdon. Megnézheted a Holdról származó meteoritok különleges kőzetszövetét, és gyönyörködhetsz a langyos nyári este legszebb csillaghalmazaiban és ködjeiben is.

Néhány napra rá, július 17-én pedig egy újabb égi tüneményt vizsgálhatsz meg közelebbről: ekkor ugyanis a Hold és az Antares ismét egymásra talál a nyári égbolton. További jó hír, hogy a gyönyörű jelenségek megtekintése mellett még holdfotózásra is lesz lehetőség aznap.

Kertmozizz az Aeroparkban – Műsoron: a Top Gun (mi más?)

Nincs is jobb, mint a balzsamos nyárestéket mozizással tölteni a szabad ég alatt! És most egészen különleges kertmozi élménnyel vár az Aeropark, ahol Tom Cruise repül majd nagyot, július 13-án este.

Először egészen a 80-as évekig szárnyalhatsz vissza vele a kultikus Top Gun első részével, majd rögtön utána a 2022-es folytatás kerül terítékre – így még azt is alkalmad nyílik összehasonlítani, mennyit nem változott Tom az eltelt évtizedek során (bezzeg te…). És mindehhez a hátteret valódi repülők adják. Öveket becsatolni, kezdőjön a móka!

Víz, víz, víz 

És most nem elsődlegesen a folyadékpótlásra gondolok, de mivel az is nagyon fontos, a felelősség azt diktálja, hogy leírjam: a bort hosszan húzd fel szódával. Viccet félretéve (amúgy nem vicceltem), jöjjenek a vizes programok. Mert hát, mi tudna jobban lehűteni, ugye?

Csobbanj egyet a „tenger szemében”

Egy 1820-as feljegyzésben így említik a Bánki-tavat, a közhiedelem ugyanis úgy tartotta, a tónak föld alatti összeköttetése van a tengerrel, ezért nem szárad ki és nem árad ki sosem a heves esőzések ellenére.

Tengeri összeköttetés ide vagy oda, annyi biztos, hogy vadregényes környezete strandolásra és kikapcsolódásra tökéletes. Sőt, egészen páratlan élmény megmártózni a természeti kincsekkel körül ölelt Nógrád megyei tengerszemben

– persze csak kellő körültekintéssel, a tó ugyanis hirtelen mélyül, mélysége pedig átlagosan négy méter (néhol azonban eléri a hat-hét métert is). Ha családostul érkezel, mindenképp érdemes a falu központjához eső strandfürdő részre menni (mi is ide szoktunk), ami gyerekpancsolóval, jól felszerelt játszóterekkel és büfékkel vár.

És egyébként ha most mész, akkor még a vasárnapig tartó Bánki-tó Fesztiválra is jegyet válthatsz.

Forrás: Facebook / Fürödj a pillanatban – Bánkon

Evezz ártéri erdőben, a fák hűs ölelésében

Muszáj leszögeznem: nemcsak a szülőföldem miatti elfogultság mondatja velem, hogy a gemenci ártéri erdőnél szebb, vadregényesebb és gazdagabb tájat keveset látni – ez tény!

Hazánk legnagyobb ártéri erdejéhez fogható kevés van itthon. A gemenci ártéri erdő megismerésének pedig az egyik legjobb módja, ha kenuval járjuk be.

Az MC Gemenc Vízitúra júliusban szinte minden napra szervez családi, baráti vízitúrákat, amelyek megbízható, szakszerű vezetés mellett és előzetes oktatással zajlanak – és nem mellesleg a fák árnyékában néha olyan „meglepetésvendégek” kíséretében, mint egy-egy előttünk elúszó szarvas. Megéri az utazást!

Jó, nem pont víz, de az is van benne: júliusban kinyitnak a pincék Pátyon

Hogy hová érdemes bújni a hőség elől? Hát a hűs borospincékbe!

A pátyi Pincehegyen minden évszakban remek borokkal és programokkal várnak, így nyáron sem érdemes lemaradni a napról, amikor a pincék ajtaja ismét kinyílik. Ha szeretnél egy jót beszélgetni, finom borokat ízlelni, zamatos kávét inni, és mellette szuper ételeket kóstolni, akkor július 13-án a Pincehegyen van a helyed!

Forrás: Facebook / Pátyi Pincehegyi Közösség

Kiemelt kép: Facebook / Fürödj a pillanatban – Bánkon; Facebook / Lillafüredi Libegőpark; Facebook / Pátyi Pincehegyi Közösség; Facebook / Svábhegyi Csillagvizsgáló 

Filákovity Radojka