Rólam aztán igazán nem lehet elmondani, hogy finnyás lennék, praktikusan mindent két pofára zabálok, amit elém tesznek, legyen az menzás tökfőzelék, mexikói csilis szöcske (tényleg) vagy véres hurka. Egyetlen olyan dolog van, amit kifejezetten utálok, tényleg értelmetlen baromságnak tartom, és ez a kóla. Évente egyszer azonban kivételt teszek, a húsvétot el sem tudnám már képzelni a kólában főtt sonka nélkül, mióta rátaláltam Nigella közbenjárásával erre a receptre. Irtó vicces ez a fogás szerintem. Főleg akkor, amikor a gyerekeim döbbent buráját nézem, miközben rálocsolok egy komplett kétliteres palacknyi barna löttyöt a fazékban fetrengő sonkára. Tudom, bizarrul hangzik így elsőre, de próbáld csak ki bátran, hidd el, nem bánod meg!

Én már gőzerővel készülök a húsvétra. #kólábanfőtt #sonka #hiddeljólesz #fialafőz

99 Likes, 11 Comments - Fiala Borcsa (@fialaborcsa) on Instagram: „Én már gőzerővel készülök a húsvétra. #kólábanfőtt #sonka #hiddeljólesz #fialafőz”

Ha olyan szerencsés vagy, hogy tudsz vidéki rokonoktól, ismerősöktől szerezni igazi háztáji, kötözött füstölt sonkát, akkor mindenképp azzal operálj. Ha nem, akkor marad a bolti, nem szégyen, én is azzal szoktam. Tedd a sonkát egy nagy lábosba, dobj be mellé egy meghámozott hagymát, majd öntsd rá a kólát. Annyi órán keresztül kell főzni, ahány kiló a sonka. Én egy kétkilós darabkával ugrottam neki a húsvétnak, tehát két órán át rotyogtattam a fekete lében a témát. Amikor megfőtt, áttettem egy jénaiba, bőrös oldalával felfelé. A sonka bőrét kockásra vagdostam, a négyzetek sarkaiba beleszurkáltam egy-egy szegfűszeget.

Egy kis tálkában összekevertem két evőkanál jófajta francia mustárt négy evőkanál juharsziruppal, majd egy szilikonecset segítségével szépen lekenegettem az egészet. Az eredeti recept szerint mustárport és melaszt kell használni, de kétlem, hogy ilyenre csak úgy szert lehet tenni a sarki fűszeresnél, szóval nyugodtan használd az én verziómat. Végül dugd be 240 fokon a sütőbe 15-20 percre, amíg egy kicsit megbarnul, megpirul és gyönyörűségesen fényes lesz a kólás sonkád. Nem kell parázni, csak a kérge lesz édeskésebb a megszokottnál, úgyhogy valószínűleg a tradicionálisabb értékeket ápoló nagyfater sem fogja undorkodva kiköpni majd.

Ha pedig húsvét és sonka, akkor nyilván dukál a lakomához egy gyönyörűséges, saját készítésű fonott kalács is, amit kiválóan össze tudsz pattintani, amíg fő a kólában a hús. Ismét Limara segítségéhez folyamodtam, mert bár a járt utat bármikor vígan elhagyom új világok felé kanyarodva, de hülye azért nem vagyok. Fél kiló lisztet elkevertem egy kiskanál sóval, 60 gramm barnacukorral és egy csomag száraz élesztővel. Kis mélyedést csináltam a közepére, beleütöttem egy egész tojást és egy másiknak a sárgáját, két deci zsíros, szobahőmérsékletű tejszínt és egy deci langyos tejet. Arra kell csak vigyázni, hogy minden folyadék tényleg kézmeleg legyen, mert különben kinyírod a szegény élesztőgombákat, és akkor oda a medzsik.

Először egy villával kevertem össze a kulimászt, majd nekiugrottam kézzel dagasztani. Nem olyan nagy macera, ne aggódj, viszont kelt tésztát gyúrni mindig varázslatos. Engem egy kicsit az írás folyamatára emlékeztet, ahogy az ember nekiáll ezt-azt összegyurkálni, még vígan fütyörészhet is közben, és a végén lesz belőle valami pipec gyönyörűség, esetünkben egy szép, halványsárga, fénylő buci. Letakartam egy félórára, és hagytam meleg helyen kelni. Ekkor annyi részre kell osztani, ahány ágú kalácsot szeretnél fonni. Mivel én már az óvodában is inkább a fiúkkal bandáztam, mint a lányokkal babáztam volna, ezért ultrabéna vagyok az ilyen csajos témákban, még szegény lányomnak sem tudtam olyan csilivili, nyolcsávos frizurát varázsolni a fejére, mint a többi anyukák. Szóval nekem maradt a klasszik háromágú verzió. Ehhez a bucit három egyenlő részre osztottam, újabb kis labdákat formáztam belőlük, és hagytam még egy negyedórát kelni. Akkor három hurkát sodortam belőlük, összefontam a végeket egy kicsit behajtva a kalács teste alá, hogy véletlenül se nyíljon szét sütés közben. Azonnal lekentem az egészet egy felvert tojással, még egy fél órát hagytam kelni, újra lekentem, majd előmelegített sütőben 170 fokon 40 perc alatt készre sütöttem.

Nem lehetett rossz, mert az irodai pikniken, ahová elvittem, kábé húsz perc alatt elfogyott az utolsó falatka sonka és az utolsó morzsányi kalács is, de csak azért ilyen lassan, mert a móka elején még mindenki igyekezett udvariaskodni. Nyugi, este nyolc magasságára már elmúlt az udvariasság!

 

Fiala Borcsa

 A képek a szerző tulajdonában vannak