Rántott vaj, csípős-csokis keksz és sajtspray – kedvenc bizarr ételeim Amerikából
Ha rákeresel a mexikói konyha szókapcsolatra taco-képeket kapsz. A magyar konyhára jönnek a gulyásról és hortobágyi húsos palacsintáról készült fotók. Ha viszont bepötyögöd, hogy amerikai konyha, akkor mi jön ki? Hát, először is nappalival egybenyitott reggelizőpultos helyiségek fotói. És csak utána következik némi vizuális gasztroinformáció. Vagyis – lássuk be – a kereső megerősíti azt a sztereotípiát, hogy amerikai konyha nem létezik. Szerintem a tengerentúli gasztronómia nagyon is színes és izgalmas, megérdemli, hogy adjatok neki egy esélyt. Bár azért akad néhány kakukktojás is... Trembácz Éva Zsuzsa írása.
–
A népek olvasztótégelyében a konyhaasztalra is elhozta minden bevándorló a saját ételét, az óvilági recepteket, amelyek eredeti ízét a hozzávalók hiánya, a helyi alapanyag kínálata némileg módosította. Egy-egy régió jellemző fogásai sokat elárulnak a bevándorlók származásáról: a déli Louisiana rusztikus, fűszeres fogásai francia, spanyol, nyugat-afrikai gyökerekről, a nebraskai krumpli-hús kombó a német-ír vonalról mesél, míg a texasi ételek esetében a mexikói hatás ugyanúgy elmondható, ahogy a nyugati part nagyvárosaiban erőteljesen jelen van az ázsiai konyha.
A fél kontinensnyi ország helyi adottságaitól és klímájától függően más és más kerülhet az asztalra: Maryland büszkesége a majonézes-mustáros ráktorta, Chicago híres a vastagtésztás pizzájáról, Dél-Dakotában pedig bölényhúsból készül a hamburger. Bár semmiképp nem mondható egységesnek a tengerentúli konyha, számos emblematikus étel országszerte a tányérra kerül: a gazdagon megpakolt, omlós húsú hamburger, amit elég nehéz átfogni is, a vajpuha steakek, a kéksajtos krémbe kiválóan tunkolható csípős csirkeszárnyak, a gyerekek kedvence, a sajtszószos tészta vagy az almáspite. De van néhány kakukktojás, amelyek eredetére és az ötlet mögötti koncepcióra nem sikerült rájönnöm.
Íme, az én öt kedvenc kivételem:
1. Rántott vaj, rántott Oreo keksz és fahéjas-festett uborka
Mi magyarok is kirántunk minden kezünkbe kerülő, panírképes ételt: sajtot, padlizsánt, gombát, cukkinit, krumplit, párizsit. Hasonlóképpen tesznek az amerikaiak is. Kirántják a kezükbe kerülő dolgokat: vajat, kekszet, savanyú uborkát. A rántott Oreo keksz körhintás, céllövöldés állami vásárok kedvelt ínyencsége. A keksz transzformációját megnézhetitek a fönti, kiemelt fotón, ez pedig itt az étvágygerjesztő végeredmény:
Érdeklődők megpróbálkozhatnak Pilóta keksz tejes tojásba való forgatásával, majd sütésével. A logikai láncszem sem a keksz, sem a savanyú uborka esetén nem tér el a Magyarországon is megszokott rántott ételektől, de az egy picit furdalja az oldalamat, hogy melyik lehetett az az ihletett pillanat, amikor a rántott vaj megalkotója rádöbbent, milyen finom is lenne egy nagy szeletnyi vaj vastag panírban, forró zsírban kisütve? Bevallom őszintén, csak azt tudom elképzelni, hogy erős befolyásoltság alatt állva kikapom a margarint a hűtőből, a késemet egy laza mozdulattal belemártom, és ahelyett, hogy a kenyérre kenném, hirtelen megvilágosodván eszembe jut, hogy én ezt a vajat kenegetés helyett most inkább kirántom. Mellesleg a rántott vaj megalkotója 2009-ben a Legkreatívabb étel-díjjal térhetett haza a texasi állami vásárból.
2. S’more
A lefordíthatatlan s’more édességnek is megvan a párja: a mi sült szalonnánk, amelyből literszámra csöpög a zsír a puha, kormos, hagymával megrakott kenyérre. Na, nem az ételek ízvilága áll párhuzamban egymással, hanem a hozzá kapcsolódó élmény – ja, és a korom. Az amerikaiak legalább olyan fátyolos szemmel, remegő hangon mesélnek a cserkésztábori s’more-sütögetésekről, mint mi a nyári estéken, tücsökciripelés mellett, a balatoni SZOT-üdülőben tartott szalonnasütésekről.
Bátraknak következzen a s’more receptje: keresd elő a szalonnasütéshez használt nyársat, tegyél rá egy pillecukrot, és tartsd a tűz fölé egészen addig, amíg a színe a sötétbarna és a fekete határára ér. Amikor már elég kormos, akkor tedd két graham- keksz és egy szelet csoki közé. És hogy miért s’more? A legenda szerint a név hűen őrzi fenséges ízét: I want some more – hangzott el újra és újra, és a sokat ismételt mondat egybeolvadó, két utolsó szavából jött a magától értetődő elnevezés: s’more.
3. Csokis-csilis bab és csípős-csokis keksz
Vannak konyhák, amelyek kiválóan kombinálják az öt alapízt: csípőst az édessel, savanyút a keserűvel és a sóssal. Iskolapéldái ennek a dél-kelet ázsiai konyhák, élükön a thai ételekkel, amelyekben kiegészítik, gazdagítják egymást ezek az ízek. De vannak ételek – vagy mélyen gyökerező berögződések –, amelyekben a csípős az édessel valahogy nem klappol. Ha nem hiszel nekem, a következő adag zserbótésztát szórd meg alaposan csípős paprikával, vagy adj két nagy tábla csokit a Jókai-bableveshez. Hasonló élményt ad a csokis-csilis bab, és az Új-Mexikóban kedvelt csípős-csokis keksz is.
4. Fahéjas uborka
Remélem, anyósom nem haragszik meg, hogy a karácsonyi specialitása is felkerült a listámra... Ugyanis ő napokig áztatja ebbe-abba a ropogós, friss uborkát, felengedi különböző folyadékokkal, majd leereszti azokat: 24 órán át lime-lébe áztatja, aztán hideg vízbe, ecetbe, piros ételfestékbe, forralja, leszűri, majd cukros-fahéjas levet készít, ráönti az uborkára, leszűri, forralja a levet, majd leszűri, forralja, leszűri, forralja, üvegekbe porciózza, és a negyedik nap végére elkészül az enyhén csípős, fahéjas uborka. Azt nem tudom, hogy a csípős íz hol született meg a bonyolult folyamat során. A piros csípős, savanyú uborkának van egy zöld ételfestékes lime-verziója is. Nézzétek csak:
5. Jello shots, avagy vodkazselé – Csak 18 éven felülieknek ajánlott!
A bulik elengedhetetlen kelléke a vodkazselé. A pici műanyag poharakban összekevert forró, majd lehűtött vizet, gyümölcszselét és langyos vodkát tegyük a hűtőbe, így a bulin egyszerűen csak elegánsan lenyeljük a színes zselébe rejtett alkoholt.
+1
A sajtspray
Ahogy mi a hajlakkot és egykor az Impulse Incognito illatot szórtuk magunkra a fémdobozból, úgy szórják a sajtot a tengerentúlon – sajtsprayből. Amit el sem kell készíteni, meg lehet vásárolni a legtöbb nagy élelmiszer-áruházban izé... konyhakészen.
Persze a bizarr legtöbbször csak addig az, amíg közelebbről meg nem nézzük, meg nem tapasztaljuk. A mi pacalpörköltünkön, hurkánkon, mákos tésztánkon, kakastöke pörköltünkön,Túró Rudinkon legalább úgy csodálkozhat a világ másik fele, mint először én a fentieken.
Trembácz Éva Zsuzsa
Látogass el Éva szerzői oldalára is, ahol a többi kalandjáról és könyveiről is találsz információt! KATT IDE!
A képek a szerző tulajdonában vannak