Az eperben nemcsak az a jó, hogy édes, hanem az is, hogy meglepően sokoldalú és viszonylag olcsó, ha szezonja van. Könnyen beszerezhető, és önmagában vagy kevés cukorral is nagyon finom, de a sokoldalúsága számos ételben megmutatkozik. Tudtad, hogy fincsi salátákat lehet belőle készíteni? Erre még visszatérek, előtte azonban pár szó arról, hogyan tárold.

A kulcsszó: a szárazság

Mint általában mindennek, a nedvesség az eper legnagyobb ellensége. Ne kövesd el azt a hibát, hogy nedvesen teszed a hűtőbe, mert pillanatok alatt megrothad. Ehelyett mosd meg alaposan, hogy a homok a víz az alján maradjon, terítsd papírtörölközőre, majd csepegtesd le, és teljesen szárazon tedd el. Persze ehhez hibátlan, nem összenyomott darabok kellenek, mert egyetlen megnyomódott darab is elindítja a rossz folyamatot. Van, aki arra esküszik, hogy a mosóvízbe pár csepp ecetet is tesz. Ez logikus, hiszen az ecet antibakteriális hatású, és ilyen kis mennyiségnek még íze sincs. Én már tároltam ecettel és ecet nélkül is, de mivel két napnál tovább sosem tartott még ki egy kiló eper, ezért nem tudom felmérni a különbséget. Szerintem a szárazság a lényeg.

Saláták!

Kesernyés rukolával, kevés balzsamecettel és olívaolajjal annyira jó saláta lesz belőle, hogy magad is meglepődsz. Spárgával is jól párosítható, salátának, előételnek, szintén kevés balzsamecettel vagy citromhéjjal... mmmmm! Aztán készülhet belőle eper salsa. Vagy kevés rozmaringgal epres focaccia, tényleg nem erőltetett, csak annak hangzik, és ha megkóstolod, rájössz, hogy tényleg jó.

Édességek

Egy jó kis epres pite... vagy egy epres rebarbara kompót: szegény rebarbara, ami önmagában is érdemes lenne az imádatra, mindig megkapja társnak az epret, csak mert savanyú. De jót is tesznek egymással, kevés vanília kell hozzá, aztán mindkét íz csilloghat. Eperlekvár, hogy mást ne mondjak (azért fogok). Itt a titok az, hogy az eperben minimális a pektin, vagyis az a dolog, amitől zselés lesz a lekvár. Tehát hozzá kell adni valamennyit, amit poralakban vagy citrommagból, sőt kiviből is nyerhetsz. A főzés vége felé tegyél bele kivit apróra vágva, jó lesz, ígérem. Epertorta, eperkrém, Eaton mess, vagyis habcsók, eper és tejszínhab, aztán óóóóóh, a Pavlova, a törékeny habcsóktorta, rajta a rubinvörös eperrel... az egyik legérzékibb desszert evör. Eperszósz bármihez, panna cotta eperzselével, epres sajttorta, és a személyes kedvencem, az eperrel töltött, kalácsból készül édes bundáskenyér.

Hidegen!

És persze fagyik: jégkrémek, sorbet-k, parfék. Az idő is elég meleg hozzá, és egy jégkrémet összeütni nem olyan nagy kaland, ráadásul nagyon speciális felszerelés se kell hozzá, de azért érdemes pálcikákat beszerezni hozzá, ám végszükség esetén egy kiskanál is megteszi.

Csinálhatod egészségesebbre mézzel és joghurttal... vagy az egész egészségesdit a sutba dobva – „és egyébként is mindenki menjen a francba a levehető vasajtójával együtt", – ahogy apám mondaná, Kern után szabadon – menjen csak bele az a cukrozott tejszín... vagy akár tejszínhab, hadd szóljon! Én most egy olyan változatot mutatok, amiben mindkettő van, és okkal: a joghurt savanykás, inkább vizesebb állaga jól kiegészíti a tejszín zsírosságát, amitől a jégkrém sokkal selymesebb, kevésbé kristályos is lesz. A méz is ugyanezt a célt szolgálja, alacsonyabb a fagyáspontja (bár itt a cukor ugyanígy akciózik), és a viszkózussága jót tesz a kész fagyi állagának. És ami egy nagy plusz a méznél: annyi féle méz van, és mindegyik egy kicsit más. Fenyőméz? Jöhet! Gesztenyeméz, akácméz, selyemfűméz, narancsvirágméz, el tudod képzelni?

Ja, és a gyerekeid is eszik majd, mint a cukrot – még akkor is, ha mézzel készíted!

eperke
A fotó a szerző tulajdonában van

Epres jégkrém - Gyors desszert állandóan édességre vágyó gyerekeknek (és felnőtteknek).

Hozzávalók nyolc darab egy deciliteres jégrémformához:

25 dkg eper

20 dkg joghurt

2 dl hideg tejszín

ízlés szerint méz

Az epret turmixold össze a joghurttal és a mézzel A tejszínt robotgéppel verd habbá, majd óvatosan forgasd az epres joghurtba. Kifejezetten szép lesz, ha nem vegyíted el teljesen, hanem inkább márványosra hagyod. Öntsd a formákba, zárd le a pálcikás végekkel, és hagyd teljesen megfagyni. Ha nincs jégkrémformád, öntsd a krémet kis pohárkákba, majd körülbelül egy órára tedd a fagyasztóba, és ekkor szúrj bele pálcikákat vagy kiskanalat. Tedd vissza, és fagyaszd készre! Aztán edd meg jó étvággyal!

Horvát Sára

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Flaffy