1. Mert képes volt lázadó démonból gyönyörű, nagylelkű pillangóvá válni.

„Amikor az ember fiatal, nem nagyon tudja, mit akar, mit nem, mert csak saját magára koncentrál, ahogy egy kamasznak kell. Aztán elérkezik egy pont, amikor kinyílik körülötted a világ és rájössz, hogy ahány ember, annyiféle, mindegyik másmilyen. Engem az rázott fel, amikor életemben először eljutottam egy háborús zónába. Onnantól fogva már nem voltam olyan fontos magamnak. Aztán anya lettem, nem szültem, hanem örökbe fogadtam a kisfiamat. Soha nem fogom elfelejteni, amikor hazavittem Maddoxot. Ott ültünk egymással szemben, és csak néztünk egymásra. Akkor esett le, hogy valójában fogalmam sincs, mit fogok vele kezdeni, de azt tudtam, hogy mostantól róla szól az élet. Szépen cseng, hogy az ember másokért él, másokért tesz, de ezek a szavak csak akkor kapnak értelmet, amikor tényleg ott van egy gyerek. És a te életed másodlagossá válik az övéhez képest. Csodálatos másokért élni. Nyugalmat ad, belső békét.” – nyilatkozta egy 2015-ös interjúban a lázadó évei után bekövetkező változásról.

2. Mert az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottja, és nemcsak a fotósok előtt pózol, hanem komolyan veszi a munkáját.

„Nem zárkózhatunk el az információk elől, és nem tagadhatjuk le a tényt, hogy emberek milliói szenvednek szerte a világon. Nem hiszem, hogy sokkal különb lennék, mint mások. Azt gondolom, mi mindannyian igazságot és egyenlőséget akarunk, esélyt egy olyan életre, amit képesek vagyunk tartalommal megtölteni. Mind szeretnénk azt hinni, hogy ha mi magunk kerülnék egyszer szörnyűséges helyzetbe, akkor valaki ott lenne és segítene.“

3. Mert három vér szerinti gyermeke mellé három árvát örökbe fogadott a harmadik világból.

És férjével szeretnének még kettőt maguk mellé venni. „Éjszakánként azon gondolkodom, hogy milyen csodálatos az örökbefogadás. Az ember elutazik valahová és családra lel."

4. Mert valójában egy zseniális színésznő. Az 1999-es Észvesztőben nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták.

5. Mert nem foglalkozik vele, hogy mit gondolnak róla.

„Olyan régóta vagyok ebben a szakmában... hogy kimondani sem kell, mennyi mindent összeirkáltak és összefecsegtek rólam. Szeretném magamból kihozni a lehető legjobbat és legtöbbet, és közben tényleg csak az érdekel, hogy a gyerekeim mit gondolnak rólam. Hogy mennyire vagyok jó anyukájuk. Mert mi más számít az életben?"

6. Mert reflektorfénybe helyezte az örökletes női daganatok veszélyességét, amikor az egész világ előtt bevállalta a kettős masztektómiát, majd egy évvel később a méheltávolító műtétet. 

7. Mert nincsen nála szebb nő a világon. Ezt a tényt az is alátámasztja, hogy minden évben a világ legszebb emberei között szerepel. Meg ez a fönti fotó.

8. Mert...  Brad Pitt.

 Kiemelt kép: Margaret Russel Wilson szerepében - Az ügynökség (Morgan Creek Productions, 2006)