Az első ősz hajszálam huszonöt éves koromban jelent meg. Annak rendje és módja szerint kitéptem gyorsan, hogy megszabaduljak tőle. Ezzel a lendülettel még öt ősz hajszálam lett – pont úgy, ahogy a babona tartja. Azóta abbahagytam az ősz hajszálak tépkedését, de nem azért, mert hiszek a babonákban, hanem már annyi van, hogy teljesen fölösleges. Persze logikus lenne hajfestékhez folyamodni, de egyszerűen nem szeretnék, inkább azt az utat választottam, hogy megpróbálok megbarátkozni a jelenséggel.

Ha látsz rólam egy képet, akkor mindez nem tűnik fel elsőre, mert az ősz szálak tökéletesen belevegyülnek a barna hajamba, de ha találkoznánk az utcán, és szemtől szemben állnánk egymással, jól láthatók lennének. Abszolút Instagram-kompatibilisen öregszem – volt, hogy néhány haverom, akikkel, ha találkoztunk, csodálkozva felkiáltott: „Húha, az igen! Jól elkezdtél őszülni!”, de a nagy többséget egyáltalán nem érdekli. Nem vagyunk ugyanabban a szituban Alexandra Granttel (Keanu Reeves barátnőjével), de bízom benne, hogy mire megőszülök, addigra ennél jóval lazábban és elfogadóbban fogunk állni az őszülés kérdéséhez. Mondjuk, annyira, hogy ha egy híresség barátnője ősz hajú, abból ne legyen hír – például.

Elképzelés kontra valóság

Azért a vicc kedvéért elmesélem, hogy tizennyolc évesen mennyire naiv elképzelésem (vagy inkább tervem) volt arra, hogyan szeretnék majd megőszülni. Azt gondoltam, első lépésként legyen csak legelöl egy ősz tincsem, mint az X-menben Vadócnak (Rogue), ha pedig már nagymama korban leszek, akkor fehér vattacukor-szerű hajat szeretnék. Később ezt púder rózsaszínre vagy ibolyalilára festem, és punk nagyi leszek.

Az elképzeléssel – úgy tapasztaltam – nem vagyok egyedül, de szomorúan kijelenthetem, hogy egyik barátnőm sem pont így őszül. Van, aki őrült tempóban megőszült már a harmincas éveire, több mint ötven százalékban vannak ősz hajszálai. Másnak egy sincs. Anna barátnőm (huszonhét éves) pedig épp mostanában mesélte, hogy már jó ideje elkezdte lenöveszteni a festett haját, és kíváncsi, mennyi ősz hajszál lesz alatta. Szpojler: egy sem volt. Én az ő korában már jó párral büszkélkedhettem.

Szóval az őszülés baromira nem úgy működik, ahogy sokan gondolják. Van, aki már húszévesen, de olyan is akad, aki akár tinédzserként elkezd őszülni, és persze előfordul, hogy valakinél még ötven–hatvan évesen is csak elvétve látni ősz hajszálakat. Van, aki ezüstösen őszül, míg másnak a haja tök fehér lesz.

A mai napig vitatott, hogy pontosan min múlik, ki mikor kezd el őszülni. A szakemberek egyvalamiben értenek egyet: a folyamat hátterében genetikai okok állnak.

Őszülni nem para, csak esztétikai kérdés

Ha egy férfi őszül, az szexi – ahogy az angol mondja: „silver fox”, ami annyit tesz, hogy szexi ősz pasi, vagy szexin őszülő pasi. Ha egy nő őszül, arra sajnos semmilyen szexi kifejezést nem találtam az angolban. Ott van például a cougar, azaz „puma”, ami ennek épp az ellenkezőjét sugallja. Azon középkorú nők jelzője, akik fiatal srácokkal szexelnek, de bővebb jellemzőjeként azt is jegyzi az urban dictionary, hogy középkorú (de a koránál fiatalabbnak kinéző) nő, aki fiatal srácokkal szexel. 

A társadalmi konvenciók szerint egy őszülő nő nem szexi.

Sokkal kevesebb elvárást, és nagyobb elfogadást tapasztalok a nők oldaláról a férfiak irányába, például nemrég egy tudományos kutatás során arra kértek nőket, hogy állítsák az előttük lévő férfiak képét sorrendbe aszerint, mennyire tartják őket vonzónak, és mennyire tűnik az illető erősnek. A kutatás eredményeként sokkal erősebbnek és egyben vonzóbbnak találtattak az „aputestű” férfiak, mint a kockás hasú társaik.

(Az aputest amúgy kegyetlen fogalom, jelentése: korábban karbantartott test, amit kicsit elhanyagoltak, ugyanis edzés helyett az apa gyereket nevel, dolgozik, a családnak szenteli az idejét, és ez a testén is meglátszik, azaz pocakot ereszt.)

Hello, grey ombre, azaz „grombre”, vagyis ősz ombre

Manapság a közösségi felületek fantasztikus eszközt adtak az emberek kezébe arra, hogy bármilyen téren változást indítsanak el. Ezt használják ki azok is, akik az őszülésről, szépségről és nőiességről való gondolkodást szeretnék árnyalni. Ők úgy gondolják, láthatóvá kell tenni, mennyire sokszínű a nőiesség.

Egy új közösség formálódott, mely a „grombre” azaz, ősz ombre nevet választotta, és olyan nőket jelöl, akik őszen hagyják a hajukat. Ezzel párhuzamosan egy őrült divat is kezdetét vette: nők ezüstszínűre vagy fehérre festetik a hajukat, pedig még nem is őszülnek.

Most erről az oldalról mutatok nektek olyan inspiráló nőket, akik a képek mellett vallanak is az első ősz hajszálaikról és arról, hogy – minden társadalmi konvenció ellenére – miért nem festik a hajukat.

Az Instagram-közösség lassan százötvenezer fővel büszkélkedik, és a világ minden tájáról érkeznek hozzá sztorik és fényképek. Akinek esetleg kedvet csináltunk hozzá, az küldje el kommentben nekünk/nekik is a fotóját és vallomását! 

Melissa – első ősz hajszál: tizenegy évesen

"I was so excited when I found my first gray at eleven; family history had it that my great-great-grandfather had white hair at 30 and he was a man of myth and legend in my young life. In high school I had white streaks in my hair, earning the nickname "Rogue". In my late twenties the story changed; I was poised to become a bride and didn't want my salt and pepper hair overshadowing me. I dyed it dark brown and gained a lot of compliments on how much "younger" I looked. One divorce and a career change later I realized it wasn't my hair color that was aging me. At 36 my silver is shining again and I've been rewarded with hair that looks like ME and all the superpowers that go with it." @melissa.gartman #grombre #gogrombre

Melissa kislányként rettentő izgatott volt, amikor mindössze tizenegy éves korában megtalálta az első ősz hajszálát. A családi legenda szerint az egyik ük-ük-ük apjának borult teljesen őszbe a haja harmincéves korára, mindenki más alig őszült családjukban. Ő huszonéves koráig nem is festette a haját. A középsuliban csak Vadócnak hívták – az őszülő Marvel-hős után. Melissa hosszú idő után – az esküvője közeledtével – mégis úgy döntött, hogy befesti a haját sötétbarnára. A következőképp összegezte a tanulságait:

„Mindenkitől annyi bókot zsebeltem be, hogy mennyivel fiatalabbnak nézek ki festett hajjal. Végül egy válás és egy munkahelyváltás ébresztett rá, hogy valójában nem is a hajszínem öregített engem. Most harminchat éves vagyok, és újra fénylik az ősz hajam (…).” 

Vale Margara – első ősz hajszál: kilencévesen

"I got my first grey hair at the age of 9. I remember myself at that age looking at those extrange decolored hairs in front of my parents'mirror. So one day, I decided to make them disappear by cutting them off from the root, without knowing that a couple of days later they would appear triumphant on my head again. Since that day, I knew that those grey hairs were going to be there no matter what...All my life I tried to cover them, but when I started my university life my grey hairs were notorious enough for me to decide on dying my hair for the first time. From that moment on until March of this year they were covered out of shame, because of the fear of criticism BUT NOT ANY MORE. I finally want to be FREE, I want to be honest with what I really am and I can't wait to see the real version of me. Nowadays, my grey hair has become my inner force, my rebel part, my proud side...and I'm sure that I couldn't start this new beginning without the example of all of you, every one of you were my inspiration to finally accept me as I really am. Thank you all for being so brave... 💪👩‍🦳😘🌺🌸...." @vale_margaralibra #grombre #gogrombre

Nem mindenkinek volt ennyire pozitív élmény az első találkozás az ősz hajszálakkal, mint Melissának. Vale Margarának kilencévesen bújtak elő első ősz hajszálai, és hogy megszabaduljon tőlük, a tövénél fogva elkezdte levágni őket a lehető legrövidebbre. Hiába, az ősz hajszálak visszajöttek… Végül egészen egyetemista koráig festette a haját, ami miatt rengeteg kritikát, megjegyzést kapott. Sokáig szégyellte is, hogy őszül.

Idén márciusban határozta el, hogy szembenéz a félelmeivel és elengedi őket. Elege volt a folyamatos hajfestésből, és szerette volna elfogadni, megszeretni magát, úgy, ahogyan van.

Számára a felszabadulás és a lázadás szimbóluma az ősz haj. 

Nina – első ősz hajszál: a húszas évei végén

"Today is my 2-year of ditching the dye anniversary! This little picture is specially dedicated to all the women hesitating before taking that decision, or the women struggling during the transition and who'd like to know what a 2-year "silver growth" might look like. It's both an extremely long and extremely short process 😁😉. To keep a memory of this special day, a picture with my mom who has come visit me for a few days 😍. She's my main hair inspiration (and so much more!) and for the occasion, we've put on some red lipstick (we both never put on makeup) to rock this picture a little bit more! I had posted a similar #silvermotherdaughter picture about two years ago already. Time flies!!! 😱" @ninamourette #grombre #gogrombre

Nina a húszas évei vége felé kezdett el őszülni, mellette pedig az édesanyját látjuk. Ők ezzel a képpel szeretnék megmutatni, milyen, amikor két generáció együtt őszül. Nina jelenleg harmincöt éves, és két éve döntött úgy, elhagyja a barna hajfestéket, inkább visszaszerzi istenadta, természetes hajszínét.

Számára az édesanyja az egyik fő inspirációs forrás, és azt reméli, neki is ilyen szép, habos ősz haja lesz idős korában.

Sara – első ősz hajszál: tizennégy évesen

"A friend of mine found my first gray hair while we were sitting at the lunch table in 9th grade. I found more and more as time went on and in my early 20's I became self-conscious and starting dying my hair. This went on for ten years. I spent thousands of dollars and countless hours at the salon. My mom started transitioning to gray from dye in her 60's and she has this beautiful platinum color. Because of that I started getting interested in the idea of going gray and because of a co-worker who did the same in her late 30's. The idea appealed to me so I started researching and THEN, I found an amazing community of beautiful, strong women of all ages who had ditched the dye too! This is what made me make my decision-no more dye! The silver sisters community has been supportive the entire way and has been an inspiration to me. I'm over the moon that I'm about to be fully transitioned after a big haircut coming up 👩🏼‍🦳" @silver_strands_34 #grombre #gogrombre

„Emlékszem, kilencedikes voltam, amikor egy barátom megtalálta az első ősz hajszálamat, miközben a menzán ücsörögtünk” – meséli Sara. Ahogy telt-múlt az idő, egyre több és több lett belőle, így hát elkezdte festeni a haját, és a hajfesték, ami elrejtette az őszülést, önbizalmat adott neki.

Mindez a harmincas éveiben változott meg, amikor a körülötte lévő kolléganői és a  hatvanas éveiben járó édesanyja is elkezdte lenöveszteni a haját, és meghagyni természetes ősz színét. Időbe telt, mire be merte vállalni, hogy ő is kidobja a hajfestéket, és elmondása szerint rengeteget segített neki, hogy egyre láthatóbbá váltak az ősz hajú nők, és csupa erős, inspiráló nő bukkant fel a látóterében.

A tabuk ledöntése és az ősz haj vállalása benne is elindított egy folyamatot, ami felbátorította. Azóta büszkén viseli természetes hajszínét.

Rachel – első ősz hajszál: tizenöt évesen

"I got my first silver hairs when I was 15. After health issues in my early 20's, I stopped coloring my hair because I could no longer keep up with coloring my roots every other week and the dying was increasing my hair loss. Although it was an emotional rollercoaster in the initial stages of growing my silver hair out; things like being fearful no one would want to date me, or want to hire me based on societal norms. I was wrong! It's been a journey of self acceptance and embracing. A silver lining in the end, literally. It's been one of the most liberating decisions I've made!" @rachel_leona_ #grombre #gogrombre

Rachel a húszas évei elején egy betegség miatt kényszerült arra, hogy abbahagyja a hajfestést. A többiekkel ellentétben, neki nem volt más lehetősége, és szinte megrázkódtatásként élte meg az előbukkanó ősz hajszálakat.

Elmondása szerint sok időbe telt, mire elfogadta az őszülését, mert rögeszméjévé vált, hogy senki sem akar majd vele randizni, sőt, azt sem tudta elképzelni, hogy ki fog neki munkát adni ilyen külsővel.

Rachel az idő múlásával megbarátkozott a hajszínével, és már nem tépelődik, nem rágódik ilyen kérdéseken – szereti magát úgy, ahogy van!  

Yvette – első ősz hajszál: a húszas évei végén

"Some women gradually start going grey. My temples and hairline went white overnight. Well, not literally, overnight, but it felt like it and from the comments I got from friends and family who noticed my roots under dye jobs, they agreed. I wound get asked all the time if was okay or under a lot of stress. I tried everything, at any cost to cover the white and my hair looked terrible and unhealthy all the time. When I was 42, it was my husband who suggested I stop the insanity and just leave my hair alone. Best advice I ever got! Now, I am the happiest with my hair I have ever been in my whole life. It's all natural. All me. The freedom you feel is indescribable. And if you think for one second men exclude grey-haired women from being among the most attractive, pretty or beautiful ones, you are dead wrong! Go fo it!" @thnkflnblsd #grombre #gogrombre

Yvette negyvenkét évesen hagyta abba a hajfestést, méghozzá a férje javaslatára.

Ő azon nők csoportját erősíti, akik hirtelen kezdtek el őszülni, és akkoriban úgy érezte, mintha egyetlen éjszaka alatt őszült volna meg. Sokáig úgy gondolta, talán a stresszes életvitelének volt ez köszönhető, és pénzt, időt, energiát nem sajnálva törekedett rá, hogy az ősz hajszálait eltüntesse. A festéktől ugyan kiszáradt és gyengévé vált a haja, mégsem mondott le róla. Végül a férje támogatásával döntött úgy, hogy nem szeretne tovább küzdeni az elemekkel, meg ennyit stresszelni sem, és nagyon bejött neki a stratégia. 

Erica húsz évig festette a haját

"I was unsure at first as the silver slowly began taking over my head. I had been covering my grey for the last 20 years and it was as if I was seeing the real me for the first time in a long time. But day after day as I told myself to just let it go and not to run off to the salon something began to happen. Each silver strand I saw claim it's place gave me so much more of an appreciation for my hair. It was stunning these pieces of glimmer in my hair and it made me wonder why we have been taught for so long that we needed to hide it. I love my grey now and can never imagine hiding it again. I also love how it can empower other women to release their sparkle as well. In the end it's all about doing what you feel best about it, dye or no dye but I am happy to be surrounded with other women who have ditched the color too, showing off their shimmer and glimmer to the world." @elynnc78 #grombre #gogrombre

Akiknek Ericához vagy Yvette-hez hasonlóan sötét hajuk van, azoknál sokkal látványosabb az őszülés. Erica hanyatt-homlok rohant a fodrászhoz régen, amint meglátta a deresedő hajtövét. Az elmúlt húsz évében végig festette a haját, mert – ahogy sokaknak, úgy – számára is a fiatalság, nőiesség szimbólumává vált a színezett haj. Fokozatosan sikerült elengednie a ragaszkodását, méghozzá úgy, hogy minden alkalommal picit húzta-halasztotta a fodrászt. Végül eljött a nap, amikor már egyáltalán nem forszírozta a hajfestést. Megtanulta tisztelni az ősz hajszálait, és másokat is arra szeretne bátorítani, hogy merjenek utat engedni az ősz hajszálaknak.

 Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images