Személy szerint megőrülök attól, amikor meglátok egy felugró szalagcímkét, vagy ha egyik értesítés pingel a másik után.

Social médiásként pedig végképp igénybe veszi az idegrendszeremet a közösségi média, de mivel ez a munkaeszközöm, huzamosabb időre nem is tudnék tőle megszabadulni. Nyilván tudom, hogy kikapcsolhatók az értesítések, de minden tudatosság ellenére a nap végén, amikor kikapcsolom a telefonom, úgy érzem, vele együtt az agyamat is pihenni küldöm.

És ez baromi felemelő érzés.

Ha teljesen meg akarnál szabadulni a digitális eszközeid ártó hatásaitól, az lenne a kézenfekvő, ha fognád a telefonod, és elhajítanád a búsba. Persze ez nem lenne fair.

Az a helyzet, hogy a mai világ olyannyira a digitális technológia köré épült, hogy a kütyük egyszerűen megkerülhetetlenek.

Ha mégis szeretnéd megkerülni, akkor alapjaiban kell változtatnod, azaz ehhez mérten kell munkahelyet, lakóhelyet választanod, és közben analóg életmódra váltanod.

Én például nagyon élvezem, hogy a számláimat egy „pittyentéssel” fizethetem be iCsekken, postai sorban állás nélkül, hogy online jelenthetem a vízóraállást, és nem kell szabadságot kivennem vagy home office-ban lennem azért, mert valamikor a nap közepén befut a vízóra-leolvasó.

De itt egy másik példa: a minap jöttem haza külföldről, és a repjegyem lényegében teljesen virtuális volt, a telefonom képernyőjének felmutatásával csekkoltam be a reptérre. Morfondíroztam, hogy kinyomtassam-e, de akkor pazarlom a papírt. Vagy mutassam fel a telefonom? Akkor már megint a készülékemtől függök. Ha mégis ki akarnám nyomtatni, akkor kezdjek el egy nyomtatót keresni külföldön? Na, ne!

Úgyhogy a digitális eszközök teljes megtagadása helyett úgy döntöttem, inkább barátságosabb, de jó erős határokat húzok, hogy élvezhessem a digitalizáció előnyeit, egyúttal a hátrányait totálisan kizárhassam az életemből.

Persze mindenkinek az önismeretére bízom, mennyire akaratgyenge vagy fegyelmezett ember (előbbieknek lehet, hogy tényleg teljes életmódváltásra kell adniuk a fejüket). Én például tudom magamról, hogy képtelen lennék tájékozódni a Google Maps és a BKK Futár nélkül, ezért „az okostelefon lebutítása detoxprogramot” választom, ami a következőképp néz ki, elemeire bontva.

Mondom:

1. Készíts egy digitális naplót!

Figyeld meg, hogy a nap mely pontjain használod az eszközeidet, és hol. A tipikus élethelyzetek általában a következők: reggeli kávé melletti pötyögés, utazás közben képernyőbámulás, munkahelyi időlopó csetelés, telefonnyomkodás hazafele úton, „jó éjszakát képernyőpörgetés” lefekvés előtt – és persze minden olyan helyzetben, amikor unatkozol vagy várakoznod kell egyedül.

Szóval, egész nap.

Először csak apró lépésekben méregteleníts digitálisan.

Csinálj egy próbahetet, esetleg egy próba hónapot, és nézd meg, milyen hatással van rád. Mi az, ami nehezedre esett, és mitől váltál meg könnyedén.

via GIPHY

2. Előkészítés

Gondold végig, mi mindenre nem jut időd mostanában, mivel szeretnél többet foglalkozni, például sportolni, olvasni, filmeket nézni és így tovább.

Készülj fel a digitalizációmentes életedre, hogy ne hirtelen csöppenj bele!

Vegyél kondibérletet, készítsd elő a könyveket, amiket mindig is el akartál olvasni, vedd végre napirendre  a sorozatokat, filmeket, amik ezer éve ott vannak a listádon, és arra várnak, hogy megnézd őket.

Mivel egyszer a végére érsz mindezeknek, ne csak passzív programokban gondolkodj, hanem nézz ki aktívakat is – sajnos itt újra képbe jön az internet, de ez kikerülhetetlen –, és tervezd meg előre, hogy mire mész el, illetve hova regisztrálsz.

3. Készíts digitális napirendet!

Az előző két pont függvényében állíts össze magadnak egy napirendet, amihez mostantól tartani fogod magad.

Határozd meg az internetezéssel töltött órák számát, amit kvázi a saját életed szervezésére fordíthatsz.

Például programok felkutatása, útvonaltervezés, utazástervezés, ilyesmik. Én ahhoz próbálom tartani magam, hogy mindezt munkaidő alatt elintézem, ha nem jön össze, munkaidő után egy órát adok magamnak. Nincs az az infó, amire ennyi idő alatt ne lehetne rátalálni.

De van itt az irodában olyan kollégám, aki például este tíztől egyáltalán nem elérhető, addig viszont lehet őt zargatni. Az ő esetében ekkor sem izzanak folyamatosan a közösségi vonalak, bőven van teendője a valós életében.

via GIPHY

4. Tervezz előre!

Ha hozzád hasonlóan a barátaidat is beszippantotta a közösségi média, akkor érdemes őket is figyelmeztetned, hogy mostantól offline leszel.

Vagy csak barátkozz meg a gondolattal, hogy többé nem látod őket… mondjuk, eddig is csak virtuálisan voltatok együtt, szóval, ha úgy vesszük, nem veszítesz sokat.

Azok viszont, akik igaz barátaid, úgyis keresnek téged telefonon, és/vagy találkoztok személyesen. A legtutibb, ha egyszerűen megtervezd előre, milyen programokat fogtok csinálni, és foglalj le konkrét estéket, hétvégéket náluk.

5. Figyelem, most jön a legnehezebb rész!

Ha megfigyelted magadon, milyen helyzetben szippant be leginkább a virtuális világ, akkor jön a neheze:

Ne. Nyomkodd. A. Telefonod.

Ha nem tudod nem nyomkodni – mert tényleg baromi nehéz, hiszen ott van a zsebedben –, akkor fontold meg, hogy beszerezz egy régi vágású „feature phone-t”, közkeletű nevén „butatelefont”, amin esélyed sincs szörfölgetni. Persze ezzel együtt ugranak a gyors és hasznos keresési lehetőségek, a böngészés, a Google Maps, a BKK Futár és társai is. Másfelől a munkahelyeden, a laptopodon is kiírhatod a számodra fontos infókat, és tervezhetsz előre.  

via GIPHY

6. Szabadulj meg az időrabló applikációktól!

Én annak idején azzal kezdtem a méregtelenítést, hogy minden játékot letöröltem.

Ha úgy érzed, hogy képes vagy önmérséklet tanúsítására, és nem akarsz teljesen megválni az eszközödtől, akkor ne csak a különböző csetcsatornáidat „offold ki”, hanem szabadulj meg az időrabló játékoktól is, mint a Candy Crash Saga, a Maffia Wars, a Farmville és társai.

Tudom, sok pontot értél el, nehéz megválni tőlük. Sirasd el, és menj rá a törlés gombra.

A Facebook applikáció is eltávolítható anélkül, hogy magadat törölnéd onnan. Hidd el, ha valamilyen okból regisztrálnod kell egy olyan digitális felületen, ami Facebook-azonosítót kér, azt mindentől függetlenül továbbra is megteheted.

via GIPHY

7. Szerezz be legalább egy jó könyvet! 

Ami viszont tényleg a legfontosabb: szerezz be egy jó könyvet!

Számtalan mentális egészséggel foglalkozó orvosi kutatás bizonyította, hogy az olvasás jó hatással van az emberi elmére, nemcsak az empátiát, a kreativitást fejleszti, hanem az idegrendszeredet is megnyugtatja és karbantartja. Ennek megfelelően esténként különösen tanácsos az okostelefont könyvre cserélni, de mondjuk a buszon, metrón, egyéb tömegközlekedési eszközön is érdemes inkább könyvet lapozgatni a mobil nyomkodása helyett.

Ha pedig a listából igazán semmit sem tudsz betartani, mert így vagy úgy, de a munka betüremkedik az életedbe, van egy utolsó tanácsom: legalább este tíz után kapcsold ki a telefonod, és lefekvés előtt olvass egy órát.

Már másnap kipihentebben és nyugodtabban ébredsz!

Szőcs Lilla