Bár az erős férfiaknak mindig is csodával adóztunk (gondoljunk csak Toldi Miklósra és a petrencerúdra, amit fél kézzel, könnyedén felemel és kitart), a testépítés műfaja, illetve a lemeztelenített muszklis test közszemlére tárása csak a XIX. században kezdődött el, meglovagolva az egészséges táplálkozás és a test fitten tartására megszülető igényt. Akkoriban azonban a sporthoz passzoló viselet erősen különbözött a mostanitól. Eugen Sandow például, akit a modern kori testépítés atyjaiként is tisztelnek, szívesen pózolt az ókori görög és római szobrokat utánozva. Nemcsak a mozdulat, de a ruházat is hasonló volt – és ezalatt a kis fügefalevelet is nyugodtan értsd, mint egyetlen decens kiegészítőjét a meztelen testnek. Ha meg épp nem csupán egy levélkét rántott magára, akkor párducmintás bugyogóval takarta legféltettebb kincsét.

文化の日!発売中の「マッスル・ボーイ!」にも文化的側面がありますよ。例えばボディビルダーの歴史の考察。近代ボディビルの祖は、1901年にロンドンで世界大会を開いたユージン・サンドウ。葉っぱで、彫刻のよう。彼は肉体美と健康的な生活を同一視しました。それからシュワちゃんらを経て現代まで、歴史はどう動いてきたのか?#popeye_magazine_official #ボディビル #eugensandow

A fügefalevél azért nem terjedt el szélesebb körben, a századfordulós bodybuilder férfiak javarészt tógában vagy tornadresszben feszítettek. Az 1900-as évektől kezdve aztán a klasszikusok imitálását felváltotta a nadrág viselete, hogy jó darabig ez maradjon minden tisztességes sportember egyenruhája. Ha megnézed a korabeli versenyekről szóló képeket, bizony hatalmas a kontraszt a mai beolajozott testű, maximális méretűre gyúrt, leszálkásított, semmi kis holmikat viselő férfiak, és a bő száz évvel ezelőtti, hetyke bajszos urak között, akik cipőben, és javarészt hosszúnadrágban, meztelen felsőtesttel feszítenek az emelvényen.

Ám nem csak a világbajnokságokon dívott a gatya, mint szárazföldi sportruházat. Egészen az 1960-as évekig trikó nélkül, nadrágban, cipőben edzettek a férfiak Nyugat-Európa tornatermeiben.

A ’30-as, ’40-es években aztán friss lendületet vett a testépítés, a bodybuilderek külsejéről szóló versenyek is egyre nagyobb teret kaptak. Ezzel együtt a formaruha is újabb átalakuláson vett részt, a korábbi hosszúnadrágok és shortok helyét átvette a fecske jó negyven évre.

A '60-as évek új lehetőségeket hoztak a testépítők számára, ami a viseletet is megint csak átalakította. A bodybuilding, illetve a magazinokban való szereplés ez idő tájt kezdett megfizetett pénzkereseti lehetőséggé válni, így több idő jutott a súlyemelésre és az izmok acélozására. Emellett fontossá vált a minél szálkásabb test kialakítása is, és a kémia is az izomnövelés segítségére sietett különféle szteroidok formájában.

A szálkás, az izmokra vékony harisnyaként ráfeszülő zsírmentes bőrű test kialakításának egyik úttörője a nyolcvanas években Rich Gaspari volt, aki szigorú diétája során mindent aprólékosan lemért, kiszámolt – és valószínűleg a csalós napok fogalmát sem ismerte. Ez volt ugyanis az egyetlen esélye, hogy legyőzze a nála masszívabb izomtömegeket felvonultató konkurenseket.

Ekkoriban az egyik legnagyobb sztár, Lee Haney volt, szimmetrikus, gigantikus izomkolosszussá gyúrt testével nem sokan vehették fel a versenyt.

I didn't train for powerlifting. I trained as a bodybuilder. I had to train to stress the muscle and not because of what was on the bar. I think my strategy was a good one because I have no aches, pains, or lingering injuries from training today. I feel great. #stimulate #bodybuilding

Rich úgy döntött, ha nem lehet méretben akkora, mint Lee, akkor szálkákban fogja megelőzni. Olyan szálkás, minden izomcsoportot külön mutató hátsó felet pattintott magának, amilyet még nem látott a világ. Ehhez pedig olyan viselet dukált, ami szépen láttatja azt, amiért olyan sokat dolgozott. Így jelent meg a testépítés színpadán a tanga műfaja, és ezzel párhuzamosan vált kiemelkedően fontossá a kellőképpen izmosra dolgozott, testzsírtól lecsupaszított fenék is.

Manapság azonban megint új szelek fújnak a sportos férfiülepek táján, a tanga egyeduralma véget ért, a testépítő versenyek színpadán pedig ugyanúgy megtalálható a szörfnadrág, mint a boxer.

Photo of my Abs and Thigh shot showing a classic physique. #classicbodybuilding #tbt❤️

Fiala Borcsa

Forrás: ITT és ITT

Kiemelt kép: Mister Universe testépítő verseny résztvevői 2009-ben az angliai Southportban - Forrás: Getty Images/Christopher Furlong