Ki a fene csinál magának ilyen hajat karácsonykor?

Így méltatlankodott egy kollégám – látva csodás hajkölteményünket. Innen üzenem, hogy ezzel a kérdéssel eljátszotta az esélyét annak, hogy a karácsonyi mókamajszter címért induljon. Na, jó nem leszünk kőszívűek, kap egy esélyt a jövő heti karácsonyi céges bulin még jóvá teheti a kekeckedést. Mindenesetre válaszunk a következő: Az csinál magának ilyen frizurát, aki szereti a karácsonyi beöltözős bulikat.

Micsoda, ilyenkor is beöltöznek?!

Igen, ilyenkor is. Tulajdonképp azt is mondhatnám, hogy minden ünnepi esemény jó ok arra, hogy beöltözős bulit csinálhasson az ember lánya. Kedves brit „népszokás” tematikus jelmezes bulikat csinálni szűk baráti körben és munkahelyi közösségekben egyaránt. A beöltözés nemcsak a halloween vagy a farsangi partik privilégiuma, hanem a legénybúcsúké, a fesztiváloké, és bármilyen alkalom szülte baráti összejöveteleké is. Éppen ezért elképesztő mennyiségű oktatóvideó van fent a neten arról, hogyan készíts otthon grincses jelmezt, illetve hajkölteményt. Úgyhogy, ha már közeledik a karácsony, arra gondoltunk, nem is lehetne ennél jobb alkalom annál, hogy leteszteljük, mi ebben a móka. Az én szívem háromszorosára nőtt, az fix.

via GIPHY

Hogyan készül?

Nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű megcsinálni kedvenc karácsonyi filmünk szereplőinek frizuráját. A lényeg a tupír, a lakk, az égősor, a cicoma és a csillám. Mi magunk közt csak „Grincs-hajnak” hívjuk azt, amit amúgy az angolszász vloggerek Cindy Lou-hajnak vagy „kifalvi frizurának” neveznek. Egyértelműen az idei karácsonyi bulisorozatok őrülete lesz.

Középhosszú- hosszú hajú kifalviak tudják elsősorban megcsinálni. (Rövid hajú „kik”-nek marad a hajpánt és a tupír.)

Hozzávalók:

– papírpohár

– hajlakk

– hullámcsat

– olló (nyugi, nem a hajadat vágjuk le)

– hajgumi

– elemes LED-égősor (célszerű olyat venni, ami hajba való, tudom, hihetetlennek tűnik, de van ilyen)

– mindenféle mini karácsonyi dísz

Első lépés: fogd a papírpoharat és a hajcsatokat

Rögzítsd a papírpoharat a fejedre. Ha úgy nézel ki, mint Abu az Aladdinból, akkor eddig mindent jól csináltál, még akkor is, ha az egy másik mese. Ne aggódj, ez a rövidke intermezzo nem tart sokáig, hamarosan vérbeli kifalviként fogsz pompázni.

Sokan műanyag poharat használnak ehhez a sztilóhoz, a papír viszont sokkal praktikusabb, mert méretre vágható, ha nem elég hosszú a hajad.

Az első tincsek rögzítésére érdemes hajlakkot használni, hogy ne csússzon el a pohár. Amit mi nyilvánvalóan nem tettünk meg, mert túl nagy volt az önbizalmunk. Szóval ne legyél olyan béna, mint mi, és használj hajlakkot.

Második hiba, amit elkövethetsz: nincs elég hullámcsat kéznél. Ez pont az a projekt, amihez nem lehet elég hullámcsat otthon, úgyhogy érdemes alaposan túlvásárolni magad belőle. 

Második lépés: őrizd meg a nyugalmad – baromi hülyén fogsz kinézni

Akit hozzám hasonlóan jó dús hajjal áldott meg a genetika, az a fenti szakszerű lépést átugorhatja, és csak simán felkötheti a haját, benne a papírpohárral. De erre ne bazírozzatok, úgyhogy csak szépen sorjában tartsátok be a lépéseket! Ha ezzel megvagytok, jöhet is a csicsa!

Szalagok, masnik, karácsonyfadíszek, függők, minden apró cicoma, amit csak találsz! Flóra túrt magának a karácsonyi díszek közül egy csinos statement fülbevalót. A kilógó hajtincseket befonhatod, begöndörítheted és fel is tűzheted. 

Mi egy világító fényfüzért vásároltunk erre a célra, amit kifejezetten arra találtak ki, hogy a hajadat díszítsd vele. Így tutira mehet az ember: a tupírozott lakkcsoda nem fog kigyulladni. Ez nem az a projekt, amiben az ismeretlen eredetű, olcsó elemes karácsonyfadísz is megteszi, mert akár a hajad is bánhatja. 

Ha minden dísz a helyén, irány a tükör. (Mi amúgy egészen a végéig nem láttuk magunkat, mert egymásnak csináltuk a frizurát.)

Amikor először meglátod magad… nem hazudok, nem leszel elragadtatva. De idővel megszokod a látványt, sőt egyenesen imádni fogod!

Harmadik lépés: legyen a szetted autentikus

A frizura viszont nem elég. Karácsonyi szett is kell hozzá, szigorúan piros-fehér, piros-zöld színekben. Flóra láthatóan erre nem készült, szerencséjére a hajkölteménye elvonja a figyelmet erről az óriási stílusbakiról!

Ha tényleg igazi kifalvai lakossá szeretnél válni, akkor feldobhatod a sminkedet erőteljes pirosítóval, rúzzsal és műszempillával. De ez már csak részletkérdés, mert az igazi kifalviság belülről jön! Vagy, ahogy mondani szokás:

„Ünnepet nem is vehetsz boltban, mert az ünnep inkább benned, legbelül van.”

Az pedig így tükröződik kifelé:

Kellemes cicomázkodást mindenkinek!

Szőcs Lilla

Fotók: Kerepeczki Anna/WMN