Kanapén tartott malaccal életemben először az állatorvosi rendelőben találkoztam, ahol asszisztensként kerestem meg a havi betevőt. A kifejlett disznó körömvágásra érkezett, és ha már... vért is vettünk belőle. A körmét flexszel vágtuk, vért a füléből vettünk. Snitt, gyesznó vissza a bőrkanapéra, én meg a rendelőbe. Évekig nem foglalkoztatott a malac téma, ám egy ideje több kis- és nagymalac tartót is követek az Instán meg a Facebookon. Van, aki törpének vette, ám mégiscsak böszme nagy lett az állata, más tudományos szempontok szerint döntött a kisállat mellett. Egy közös bennük: hihetetlen rajongótáboruk van, és elképesztően szeretik a disznajukat. 

I thought I was the biggest boob on eclipse day. #ThrowbackThursday

13.3k Likes, 584 Comments - Esther The Wonder Pig (@estherthewonderpig) on Instagram: "I thought I was the biggest boob on eclipse day. #ThrowbackThursday"

Ezért is váltott ki nagy felháborodást a magyar malacszerető közösségben – és nem, nem a hentesekre gondoltam – , hogy az ELTE Etológiai tanszéke fiatal malacokat helyezne ki befogadó családoknál, majd vizsgálná a magatartásukat. Akinek nem jön be a malactartás féléves korban, kérheti a malac elhelyezését, de ha megszerette, akkor akár maradhat is nála.

A malacosok szerint viszont a sertéseknek is lelkük van, és nem lehet ide-oda rángatni őket, mint egy sáskát vagy kísérleti egeret. 

Felháborodás ide vagy oda, irgalmatlanul sokan jelentkeztek a tartásra, így egyelőre türelmet kérnek a jelentkezőktől. Na, de milyen malacot érdemes tartani, hány kiló a törpe- és hány a mikromalac, és ki az, akinek eszébe se jusson cocát vásárolni? Íme, a 15 legégetőbb kérdés, ami felmerülhet desznyó-ügyben:

1. Mikor vegyél malacot? 

Ha fel tudod mérni, mivel jár egy malac felelősségteljes tartása. Az oltások, a napi foglalkozás, séta, etetés mind időbe és pénzbe kerül. A malacok akár 20 évig is élhetnek, tehát érdemes végiggondolni, hogy képes vagy-e esetleg ennyi időre megosztani valakivel az otthonod. Ráadásul a legtöbb állatorvos nem expert a malac kezelésben, ezért lehet, hogy a város- vagy az ország másik felére kell bandukolnod, ha valami baj van. 

2. Mikor ne vegyél malacot?

Ha nincs időd foglalkozni vele, ha azon gondolkozol, hogy lelépsz az országból, ha egy aprócska garzonban élsz, ha kaotikus az életed.

3. Milyen malacot válassz? 

Ez a te döntésed, van, aki magyar nagyfehéret tart, van, aki vietnami csüngőhasút, van, aki törpét, és van, aki mikrót. Szerencsére van választék, csak a pénztárcád illetve a kecód mérete szabhat határt a malackodásnak. 

4. Mennyibe kerül egy malac? 

Attól függ. Szaporítótól viszonylag olcsón tudsz kapni, tenyésztőnél drágább. 15000-ért már fogsz kapni, ám nem mindegy, hogy törzskönyvezett malaccal osztod meg az életed, vagy egy sima keverékkel. Ami nem azért érdekes, hogy villoghass a haveroknak, hanem azért, mert nem mindegy, hogy 25 kilós lesz az állatod, vagy 200. Ugye-ugye? Itthon viszonylag kevés a tenyésztő, erre érdemes felkészülni. 

Elvis Presley 😎😝 #rupert #minipig #mini #pig #pigs #piggytails #pigsofinstagram #pigstagram #hungary #mik #magyarig #magyar #animals #natgeo #filmography #instahunig #instahun #ikozosseg #farmlife #canon #photography #vegans #followme #studio #instagood #vegano #vegan #piggyback #nationalgeographic #oinkoink

141 Likes, 3 Comments - @rupertmalac on Instagram: "Elvis Presley 😎😝 #rupert #minipig #mini #pig #pigs #piggytails #pigsofinstagram #pigstagram..."

5. Mit eszik egy malac? 

Léteznek malacokra optimalizált tápok, de a disznók mindenevők. Gondolj csak a Blöff című film csodás jelenetére a disznókkal. Vagy inkább ne. A malacok szívesen esznek gyümölcsöt és zöldséget, de nem szabad nekik túl sokat adni. Szotyi, mazsola, szőlő, répa, zeller, uborka, alma és banán egyaránt kedvelt csemegéjük, de a dinnyétől is lelkesek lesznek. Viszont a csoki, ugyanúgy mint a kutyáknál, toxikus lehet, szóval ne adj neki, csakúgy, mint sózott dolgokat, chipset vagy pattogatott kukoricát. A gyümölcsök esetében oda kell figyelni, hogy ne kapjanak sokat a cukortartalmuk miatt.

Nem meglepő módon, a malacok hajlamosak elhízni, ezért nagyon oda kell figyelni a táplálásukra. 

6. Mennyi hely kell egy malacnak? 

A disznók lakhatnak a kertben és a lakásban egyaránt. Ha kertben tartod, kell neki egy rendes ól, ahol télen nem fázik. A lakásban pedig érdemes saját fekvőhelyet készíteni neki. A cocák imádják a takarókat, így ha kap egyet, boldoggá teszed. Azt neked kell mérlegelned, hogy beengeded-e az ágyadba, ő mindenesetre örülni fog neki.

7. Mennyit kell foglalkozni egy disznóval?

Ha jól nevelt disznót akarsz, akkor sokat, ha hagyod nőni, mint a répát, akkor keveset. 

8. Mennyire csökönyös állatok? 

Nem különösebben csökönyösek, de vannak azért köztük nehezebb egyéniségek. 

9. Szobatiszták? 

Igen, a disznó okos állat, könnyen, akár egy hét alatt szobatisztaságra szoktatható. A macskaalom náluk is bevált, sétáltatásnál pedig ne felejtsd el összeszedni a végtermékét. 

10. Kell-e sétáltatni?

Igen. Egyrészt a szocializáció szempontjából fontos, ha pedig lakásban él, nem kérdés, hogy kell. Nyakörv helyett hámot kell rájuk adni. 

11. Kell-e ivartalanítani, büdös-e ivaréretten a kandisznó? 

Érdemes. Egyrészt kisebbek maradnak, másrészt megóvja őket a hereráktól. A nőstényeknek 21 naponként után öt-hétnapos ciklusuk van, mely előtt hasonló tüneteik lehetnek, mint a nőknek, ráadásul a szobatisztaságot is elfelejthetik. Az ivartalanítás megoldást jelent erre, illetve a méhnyakrák és az emlődaganat megelőzésében is szerepe van.

12. Kell-e oltani a malacokat?

Igen, sőt féreghajtani is. És néha kipucolni a fülüket, meg levágni a körmüket. És megmosni őket, ráadásul figyelni kell arra is, hogy a bőrük érzékeny.  

Perfect table manners @exumawatersports

15.7k Likes, 209 Comments - The Swimming Pigs (@theswimmingpigs) on Instagram: "Perfect table manners @exumawatersports"

13. Mennyire taníthatók?

Nagyon. A disznók okos állatok. Sok mindenre meg lehet őket tanítani.

14. Kitúrja a kertben a növényeket?

Van rá esély. A malacok szeretnek túrni, az orrukkal sok információt szereznek, és a finomságokat is így fedezik fel. Ha a kedvenc növényeid félted, inkább kerítsd el őket. 

15. Mi a helyzet a kutyával és más állatokkal? 

Minden állattal összeszoktatható, sokan kutya mellett tartanak malacot. A macska meg úgyis csak magával foglalkozik. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt kép: Shutterstock/Vladimir Wrangel