Ha az ember teve, új világok nyílnak meg előtte, miközben persze sok minden lehetetlenné válik. Nem tud többé tíz ujjal gépelni, ami lassítja a cikkírási sebességet, de lehet, hogy a teveszerkesztők nem olyan hajcsárok, mint a Fiala. Viszont a felső ajkai közötti hasadékba simán be tudja tenni a Camel cigit. Valamit valamiért...

Hátán rezegve mozog a rozoga kúp alakú púp

A tevékről mindenkinek a sivatag jut eszébe... meg a púp. Esetleg fordított sorrendben. A sivatagról a meleg, a púpról meg a víz. Ez azonban ennél sokkal izgalmasabb! Kezdjük a sivataggal, amiről azt hisszük, hogy baromi monoton, mert mindenütt csak homok van. Ez nem igaz! Nemcsak homok van ott, hanem eszelős hőingadozás, viharok, élelemhiány, vízhiány! Így már sokkal rosszabb, ugye? De tudom még fokozni: WIFI sincs! Vannak viszont időnként oázisok, ahol van víz, van növény, takarmány, árnyék, szállás (nyilván WIFI is). Ha tehát az ember teve, akkor biztosan talál az életében sivatag-oázis viszonyokat: egyedüllét-párkapcsolat (kinek melyik az oázis, vérmérséklete válogatja), munkahely-otthon (kinek melyik az oázis, tevéje válogatja). De erről majd később.

Most, hogy a körülményeket tisztáztuk, nézzük meg a púpot! Hogy hány púpja szokott lenni egy tevének, csak ahhoz van köze, hogy melyik fajhoz tartozik, tehát nem a kétpúpú a nőstény és az egypúpú a hím... vagy ilyenek. Ha az átlagnál csak kicsit intelligensebbnek akarunk látszani, érdemes megjegyezni, hogy melyik hol él. Segítek: ha elképzelünk egy piramist, mellette pedig egy tevét, akkor annak a tevének pont annyi púpja van, mint ahány a piramisnak: egy. Tehát az egypúpú tevék, (dromedárnak is nevezik) az afrikai Szahara környékéről származnak, és most is döntően ott élnek. A kétpúpú tevéket pedig képzeljük el a mongol sivatagban, a Góbira. Hány ó betű van abban, hogy mongol? És hány púpja van az ott élő tevéknek? Na, ugye!

A helyzete nem szerencsés

Ha valaki azt hiszi, hogy a forró sivatagban, (persze csak a legvégső esetben, amikor az ember már állattá vált a kiszáradástól,) leöli a tevéjét és a púpjában lévő vízzel kihúzza a legközelebbi oázisig, akkor téved. A testmeleg tevezsír ugyanis embernek még nem oltotta szomját, ezért nem szokták sem a benzinkutakon, sem a plázák pénztárában ezzel csábítgatni az elcsigázott vásárlót (Quasimodonak nem tevezsír volt a púpjában, neki strukturális scoliosisa volt, azaz a súlyos gerincferdülést kísérő bordapúpja, de ez állatira nem vicces, csak a brutális különbség miatt írom le.) A teve a púpjában lévő zsírt azért halmozza fel, hogy táplálékszegény körülmények között is hosszan tudjon menetelni. Az embertevéknél ez a sörhassal egyenértékű. Ott sem a sört tárolják a fiúk. A valódi tevéket az ember sokszor hozza olyan helyzetbe, hogy a púp teljesen lelohad, és gyászosan fityeg az állat hátán. Fordított helyzetről, hogy a teve a sörhasút hajcsárolná a lefogyásig, nem tudunk. A teve tehát jó ember.

Apró szemcsés homokkal telve a füle, a nyelve 

A folyadékháztartást illetően olyan, mint a hazai alkoholisták nagy része: hetekig, hónapokig is kihúzza víz nélkül. De amíg az emberállat eközben magas víz- és alkoholtartalmú folyadékokat vedel, addig a teve vacak növénydarabkákat rág csak, abból jut némi vízhez. Nagy hőségben minden folyadék bevitele nélkül képes egy hetet is kihúzni. Elképesztően ki tud száradni, de a vére eközben nem sűrűsödik be, így nem pusztul el. Mindenféle praktikái vannak a víz megőrzésére. A trágyája olyan száraz, hogy azonnal tüzelni lehet vele, az orrában lecsapódik a pára, így légzéssel alig veszít vizet. Nem kezd el izzadni, mint egy normális ember, ha felmegy a testhőmérséklete, hanem kibírja a hőemelkedést, napnyugtakor simán lehet 40 °C is odabenn. Kiszáradás közben minden szövete komolyan aszalódik, az oázisba érkezve tehát már egy mazsolisztikus állapotú hős lépdel be.

Sóvár szemekkel kutat kutat

 Az itatóhoz érve képes három perc alatt meginni egy nagy kád vizet (200 liter), és közben nem kap vízmérgezést, nem robbannak fel a sejtjei, ahogyan az egy embernél sokkal kisebb arányú túlivásnál is bekövetkezne. A mazsolából tehát megint szép sima jószág lesz, és ha eleget kap enni, akkor pár nap alatt a zsírpárnái is dagadni kezdenek. Ezt a hízókúrát nevezhetjük zsírpárnapnak, ha meg nem vernek érte a magyar szakos kollégák.

Aki már lépdelt homokban, tudja, hogy milyen könnyen bele lehet süllyedni, ha az ember nem teve. Ha az ember viszont teve, akkor olyan patát növeszt, ami nagyon széles, ezért nem engedi elsüllyedni az egyébként hatalmas állatot. Ami a rénszarvasnak a hó, az a tevének a homok: járófelület.

Akit komolyabban érdekel a tevepata, az NE keressen ilyen kifejezést az interneten, hacsak nem akar szánalmas pornóoldalakon kikötni.

A homokviharok ellen is vannak ötletei, az orrnyílását és a fülét be tudja csukni, dupla szempillasora van, amire nem kell spirált pazarolni, anélkül is elvégzi dolgát.

A sivatag lova a tétova teve 

A teve azért jár olyan ingatagon, mert egyszerre emeli fel azonos oldali lábait, ez az, amit poroszkálásnak is hívnak. Tud azonban futni is, nem is akárhogy! A teveversenyek egyre népszerűbbek, és akár egymillió dollár is lehet a díjazás, ami komoly lendületet adott napjaink burnuszos Széchenyieinek: a tevék átlagsebessége az elmúlt fél évszázadban 30 százalékkal nőtt, míg a versenylovaké stagnál. Ez eddig nagyon szépen hangzik, de ahol ennyi pénz van, ott meg szoktak vadulni az emberek. A nyeregbe sokáig szegény családoktól vásárolt gyerekeket ültettek, amit nyugodtan nevezzünk gonoszságnak, hiszen ez gyerekkereskedelem. Ezen a téren van javulás, ma már inkább robotokat szerelnek a tevék nyergére, és az apró robotzsokék távirányítással korbácsolják a célegyenesben vágtázó versenyzőket.

Az itató tava távol, s oly rettentô messze még az oázis

Az emberek és a teve kapcsolata ennél azért sokszínűbb, végtelenül hálásak lehetünk mindazért, amit ezektől a drága állatoktól kaptunk. Ha ők nincsenek, soha nem virágzik fel az arab kultúra, nem találkoztak volna az emberek az oázisokban, nem mesélték volna el egymásnak az 1001 éjszaka történeteit, nem fejlődtek volna ki a fantasztikus fűszerezésű ételek. A teve tehát mindig is a matematika, a csillagászat, a zene, tehát a kultúra és a tudomány hordozója volt. A klasszikus teherhordó szerepüket a legzordabb vidékeken, ahol nem érdemes utakat építeni, a mai napig megőrizték. A legerősebbek ezer kilót is meg tudnak emelni, de ennek csak töredékét viszik. A szőrükből ruhát, sátrat készítenek, a húsukat rengeteg recept szerint el lehet készíteni, a hallal töltött, csirkével töltött, birkával töltött teve állítólag létezik,100 embert lehet vele jóllakatni. A teve teje viszont olyan gazdag, hogy önálló ételként is használják, a beduinok akár egy hónapig is elélnek rajta. A laktózérzékenyek ezt is ihatják kókusztej helyett, ráadásul a dromedárokat könnyebb megfejni, mint a kókuszt.

Tevesajt viszont nincs, a karaván sajt mindig is kicsit gyanús volt nekem, de az sem teveeredetű.

Vidd te tevelelkem hovatovább tova

Jajgatsz, hogy milyen volt ez a 2016. És a tevék? Hallottad őket panaszkodni? 2017-ben is lesznek lelki homokviharok, és sokszor fogod azt érezni, hogy elviselhetetlen a szellemi sivatag, ami körülvesz. Ilyenkor kell majd belső teveként szép nyugodtan és magabiztosan vinni a terheket, és tudni, hogy vannak még oázisok. Szeresd a púpokat a hátadon, hiszen így nyerhetsz belőlük erőt. És az is lehet, hogy te hozod el a háromkirályokat. 

Kökéndy Ákos

A kiemelt címek Romhányi József: A teve fohásza című verséből valók.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/