-

Kontroll nélkül

Az a baj a kontroll nélkül átvett Daily Mail-cikkekkel, hogy pont két kattintás lenne ellenőrizni az igazságtartalmukat, de a hazai újságírók nem szeretik rabolni ezzel az időt. Így történt ez tegnapelőtt is, amikor a honi bulvárportálok elkezdték lefordítani azt a cikket, amelyben egy aljas, vagy ügyes (nézőpont kérdése) fiatalember hagyja a szikláról lezuhanni a barátnőjét. Az „internetre felkerült" pár másodperces videóból hírt gyártók hozzáteszik azt is: nem lehet tudni, kik a fiatalok, és megsérült-e a lány. És onnantól ismét a kommentelőké lett a főszerep, akik buzgón elmoralizáltak azon, mi is történt, szemét-e a srác... vagy épp az egyetlen jó döntést hozta.

Láss tisztán!

Holott egyetlen dolgot kellene megtenni elsőként: ellenőrizni a forrást. Ha ez nem vezet eredményre, akkor pedig beírni a keresőbe a történet kulcsszavait, és a találatok között már meg is találjuk a rejtély megoldását! Jelentem, a lány alighanem túlélte, ez ugyanis egy videoklipből kivágott jelenet. Amúgy a sztori akkor válik kerekké, ha annak is utánanézünk, kik a szereplők. Jay Alvarrez, a jóképű kaliforniai srác ugyanis attól híres, hogy él. Ez a mindössze húszéves fiú folyamatosan közvetíti Instagram-oldalán vidám életét, ahogyan bejárja a világot, ugrándozik az óceánba, szörfözik, partizik és egyszerűen baromi jól érzi magát. (Az a helyzet, hogy tökéletesen el tudnám így képzelni az életemet, de ez már egy más történet.)

Képek forrása: Facebook/ Jay Alvarrez

Mi az igazság?

Szóval Jay Alvarrez sztorija és élete már önmagában is megzenésítésre érdemes, de most nem erről van szó. Hanem arról, hogy a fenébe lett ebből az  ötperces dolce vita-klipből egy bűntényre utaló videó a világ és hazai bulvársajtó oldalain? Mondjuk, lehet, hogy ezt sose tudjuk meg. És kizárhatjuk-e vajon, hogy épp Jay töltötte fel, azért, hogy egy kicsit felkavarja maga körül az állóvizet?

A lényeg?

Már többször is írtunk arról, mennyire meggondolatlanul, felelőtlenül használjuk néha az internetet. Mindannyian látjuk ismerőseink kontroll nélküli megosztásait az egyértelműen átverős oldalakról, valamint a hozzátett felháborodott kommentárokat. Amikor azt látom, hogy egy nap tízen osztják meg az elveszett kutyát, (mármint láttam akkor, amikor még nem jöttem le a Facebookról, és naponta idegesítettem magam ilyenekkel), miközben az eredeti poszt első sora így szól: MEGKERÜLT!, akkor kicsit olyan érzésem van, mintha össznemzetileg leszoktunk volna a figyelmes olvasásról, kritikai szemléletről, a gondolkodásról.

Nem rizsázok tovább

A tudatos nethasználat egyik titka, hogy mindig ellenőrizd a forrást. (Főleg, ha cikket írsz belőle.) Megosztás esetén kattints az eredeti képre/cikkre, hogy lásd, mikor publikálták, aktuális-e még egyáltalán. Videók, képek esetében keress feliratot, vagy a kulcsszereplőkre, a történetre próbálj rákeresni a neten. Az esetek többségében tényleg alig kerül több időbe leleplezni a nyilvánvaló hülyeséget, mint idegből megosztani az újabb „felháborító" esetet.

Prónay-Zakar Gina

Kiemelt képünk forrása: YouTube/ Jay Alvarrez