-

Kontroll nélkül

Az a baj a kontroll nélkül átvett Daily Mail-cikkekkel, hogy pont két kattintás lenne ellenőrizni az igazságtartalmukat, de a hazai újságírók nem szeretik rabolni ezzel az időt. Így történt ez tegnapelőtt is, amikor a honi bulvárportálok elkezdték lefordítani azt a cikket, amelyben egy aljas, vagy ügyes (nézőpont kérdése) fiatalember hagyja a szikláról lezuhanni a barátnőjét. Az „internetre felkerült" pár másodperces videóból hírt gyártók hozzáteszik azt is: nem lehet tudni, kik a fiatalok, és megsérült-e a lány. És onnantól ismét a kommentelőké lett a főszerep, akik buzgón elmoralizáltak azon, mi is történt, szemét-e a srác... vagy épp az egyetlen jó döntést hozta.

Láss tisztán!

Holott egyetlen dolgot kellene megtenni elsőként: ellenőrizni a forrást. Ha ez nem vezet eredményre, akkor pedig beírni a keresőbe a történet kulcsszavait, és a találatok között már meg is találjuk a rejtély megoldását! Jelentem, a lány alighanem túlélte, ez ugyanis egy videoklipből kivágott jelenet. Amúgy a sztori akkor válik kerekké, ha annak is utánanézünk, kik a szereplők. Jay Alvarrez, a jóképű kaliforniai srác ugyanis attól híres, hogy él. Ez a mindössze húszéves fiú folyamatosan közvetíti Instagram-oldalán vidám életét, ahogyan bejárja a világot, ugrándozik az óceánba, szörfözik, partizik és egyszerűen baromi jól érzi magát. (Az a helyzet, hogy tökéletesen el tudnám így képzelni az életemet, de ez már egy más történet.)

Mi az igazság?

Szóval Jay Alvarrez sztorija és élete már önmagában is megzenésítésre érdemes, de most nem erről van szó. Hanem arról, hogy a fenébe lett ebből az  ötperces dolce vita-klipből egy bűntényre utaló videó a világ és hazai bulvársajtó oldalain? Mondjuk, lehet, hogy ezt sose tudjuk meg. És kizárhatjuk-e vajon, hogy épp Jay töltötte fel, azért, hogy egy kicsit felkavarja maga körül az állóvizet?

A lényeg?

Már többször is írtunk arról, mennyire meggondolatlanul, felelőtlenül használjuk néha az internetet. Mindannyian látjuk ismerőseink kontroll nélküli megosztásait az egyértelműen átverős oldalakról, valamint a hozzátett felháborodott kommentárokat. Amikor azt látom, hogy egy nap tízen osztják meg az elveszett kutyát, (mármint láttam akkor, amikor még nem jöttem le a Facebookról, és naponta idegesítettem magam ilyenekkel), miközben az eredeti poszt első sora így szól: MEGKERÜLT!, akkor kicsit olyan érzésem van, mintha össznemzetileg leszoktunk volna a figyelmes olvasásról, kritikai szemléletről, a gondolkodásról.

Nem rizsázok tovább

A tudatos nethasználat egyik titka, hogy mindig ellenőrizd a forrást. (Főleg, ha cikket írsz belőle.) Megosztás esetén kattints az eredeti képre/cikkre, hogy lásd, mikor publikálták, aktuális-e még egyáltalán. Videók, képek esetében keress feliratot, vagy a kulcsszereplőkre, a történetre próbálj rákeresni a neten. Az esetek többségében tényleg alig kerül több időbe leleplezni a nyilvánvaló hülyeséget, mint idegből megosztani az újabb „felháborító" esetet.

Prónay-Zakar Gina

Képek: Youtube, Facebook