1., vagyis K

A Wham! szezonális klasszikusát az énekes akkor írta, amikor zenésztársával, Andrew Ridgeley-vel hazalátogatott a szüleihez 1984-ben, és miközben mindenki tévét nézett, George egyszer csak eltűnt a régi szobájában, ahol aztán egy óra alatt megalkotta a szerelmi csalódásról szóló dalt. A stúdiómunkák ’84 augusztusában zajlottak, ennek nemcsak énekese, dalszerzője és producere volt George Michael, de a szintetizátoron is ő játszik, illetve a csengettyűket is ő szólaltatja meg.

2., vagyis A

A dalnak, a címe ellenére, nincs túl sok köze a karácsonyhoz, hacsak nem tekintjük a George Michael szívével történő tulajdonosi cseréket a re-gifting egyik sajátos műfajának. A sztori nagyjából ennyi: egy baráti társaság együtt tölti a karácsonyt a hegyekben, ahol az összenézésekből kiderül, előző évben a George Michael által megformált figura még a barna hajú nőcivel érkezett, akinek szép ajándékkal is kedveskedett (egy csillogós brossal), azonban az másnap már egy másik férfira csapott le, a hoppon maradó szerelmes ezért idén új barátnővel érkezik, de a viselkedéséből látszik (illetve a dal szövegéből is ez tűnik ki), ha régi kedvese akarná, újra el tudná csavarni a fejét.

via GIPHY

3., vagyis R

Ahhoz azonban, hogy a slágerlisták legfelső fokára kerüljön a dal, jó sokat kellett várni. Sőt, mi több, ez a dal lett a legkelendőbb brit sláger, ami 36 éven keresztül nem kapta meg a legeslegjobb dal kitüntetést – arra egészen 2021. január 1-jéig kellett várnia. Hogy nem ez lett a top 1, arról egy másik karácsonyi dal tehetett, méghozzá a Band Aid Do They Know It’s Christmas címűje, amely a We Are The Worldhöz hasonlóan egy jótékony célú sztárparádé volt (többek között énekelt benne Phil Collins, Bono, Sting és a Kool and the Gang is, nők azonban csak a kórusban kaptak helyet), a művel az Etiópiában éhezőket szerették volna segíteni. George Michael ebben is énekelt, és olyannyira szívén viselte az ügyet, hogy a Last Christmas bevételeit is felajánlotta pluszban.

Németországban azonban elképesztő népszerűségnek örvend a Last Christmas, ez minden idők leghallgatottabb karácsonyi dala, amely 153 hetet töltött a német kislemezlistán, és 1997 óta minden évben felkerül a slágerlistára.

4., vagyis Á

Mint sok nagy slágert, a Last Christmast is jó páran feldolgozták – csak 2020-ban hatféle verziója született. A teljesség igénye nélkül: elénekelte Taylor Swift, a Jimmy Eat World, Hilary Duff, a Good Charlotte, Ariana Grande, Carly Rae Jepsen és Gwen Stefani is, de a legagyamentebb minden bizonnyal a Crazy Frog-féle verzió. De ha neked tényleg a kedvenc nótád a Last Christmas, akkor íme, angol nyelven ugyan, de viccesen vitriolos megjegyzésekkel kísérve az eddigi 35 feldolgozás. Azt hiszem, a végére kénytelen leszel új favoritot avatni. Illetve felmerül a kérdés: mégis, hány francos bőrt lehet ugyanarról a rókáról lehúzni?

5., vagyis C

Vannak, akik sportot űznek abból, hogy minél tovább kihúzzák a szezont anélkül, hogy meghallgatnák a Last Christmast, és erre egy külön mozgalom is épült. A Whamageddon szabályai roppant egyszerűek: igyekezz elkerülni a dal eredeti verzióját (minden más mehet, ahogy a csövön kifér) a legjobb tudásod szerint december 1. és 24. között. Ha ez idő alatt egyetlenegyszer is megüti a füled a sláger, kiestél. Ez esetben posztolnod kell erről a social media csatornáidon #whamageddon hashtaggel. A túlélőverseny igen népszerű, a Facebook-oldalát 18 ezren követik (jó, a Minden nap ugyanaz a kép egy tyúkról elnevezésűt viszont 25 ezren), a szlogen pedig a következő: „kerüld a Last Christmas című dalt, hadd irigyeljenek a barátaid és a családtagjaid. Élvezd, hogy karácsonyi grincs lehetsz!” – és mindehhez még merch termékeket is vásárolhatsz!

via GIPHY

6., vagyis S

Egy ízben plagizálásért is beperelték George Michaelt a számért, azt állítva, annak egyes dallamai megegyeznek a The Carpenters’ Can’t Smile Without You című dalával. Ám végül egy zenetudós bebizonyította, hogy több mint hatvan dalban megtalálható ugyanez az akkordsorozat és dallam.

7., vagyis O

Azt, hogy az embereknek tényleg a Last Christmasre van szükségük, mi sem mutatja jobban, mint hogy a dalból még egy film is született, hasonló címmel. A Trónok harca sztárja, Emilia Clarke mellett feltűnik benne Emma Thompson is.

8., vagyis N

A Last Christmas klipje az utolsó olyan videó, amiben George Michael szakáll vagy borosta nélkül, csupaszra borotvált arccal látható. 

9., vagyis Y

Egy osztrák DJ, Joe Kohlhofer, 2015 decemberében azzal vádolta meg a hallgatókat, hogy szerinte nem érzik át eléggé a karácsonyt, úgyhogy drasztikus eszközökhöz nyúlt: elbarikádozta magát a stúdióban, kizárva a műsorvezetőtársát és producerét, és loopolva játszotta a dalt négy teljes órán keresztül. Ki tudja, meddig tartott volna az őrület, ha végül nem kapcsolják be neki a négyéves kislányát, aki elmondta: utálja ezt a dalt.

Forrás: ITT, ITT, ITT

Kiemelt kép: YouTube

Fiala Borcsa