A fenyőfaárusoknál leggyakrabban négyfajta fenyőfa közül választhatunk: van a puha levelű Nordmann, a beszédes nevű ezüstfenyő, a hosszú tűlevelű feketefenyő, és az igazi karácsonyillatú lucfenyő. Mindegyik más-más tulajdonságáért lehet jó, ismerjétek meg őket, mielőtt választanátok!

Lucfenyő

Forrás: Wikipédia

Itthon a lucfenyő a leggyakoribb karácsonyfa-alapanyag, hála mély sötétzöld színének, formás kúp alakjának és utánozhatatlan illatának. Mindemellett még a pénztárcánknak is igazi ajándék, ugyanis kedvező áron beszerezhető.

Olcsósága viszont a tartósságával van összefüggésben, ugyanis sem a vágott, sem a földlabdás verzió nem bírja a meleget, gyorsan ledobják a levelüket, tehát igyekezzünk a radiátortól minél távolabb felállítani. Annak érdekében, hogy néhány napnál tovább húzza, érdemes párásítanunk a környezetét, és díszítés előtt fokozatosan hozzászoktatni a lakás hőmérsékletéhez.

A lucfenyő levelei aprók és hegyesek, így kisgyerekek mellé kevésbé ajánlott választás. A díszítéskor pedig ajánlott kesztyűt húznunk.

Sajnos a földlabdás verziója sem bírja sokkal hosszabb ideig a melegben. Ez a fenyőfa tehát azoknak lehet jó, akik nem várnak vízkeresztig a karácsonyfa leszedésével.

Ezüstfenyő

Forrás: Wikipédia

Ahogy a nevében is benne van, ez a fajta fenyőfa azért sokak kedvence, mert ezüstös színe „beépített dísze” a karácsonyfának. Tömött és sűrű ágai szúrós tűlevelekkel vannak tele, és szabályos, rendezett kúp alakja van. A luchoz képest jobban bírja a meleget, és tartósabb is, de még mindig nem a legtartósabb fajta, így ha ezt választjuk, számolnunk kell azzal, hogy hullatni fogja a leveleit, így érdemes minél messzebb helyezni a fűtőtesttől.

Ha a földlabdás verziót kiültetnénk a kertbe, olyan helyet válasszunk, ahol elegendő helye lesz a növekedéshez mind széltében, mind hosszában. Kedveli a fényt, és igényli a rendszeres locsolást.

Feketefenyő

Forrás: Getty Images

Ha igazi bohém karácsonyfát szeretnénk, a feketefenyő az ideális választás. Kissé szabálytalan formája és hosszú, szúrós, sötétzöld levelei igazán különlegessé teszik a többi fenyőfához képest. Előnye, hogy jól bírja a meleget, nem hullatja a leveleit és kellemes illata van, ráadásul pénztárcakímélő fajta.

De ha ezt választjuk, fel kell készülnünk némi gyantára és egy-két, tűlevél okozta szúrásnyomra. 

A feketefenyő földlabdásan is remek választás, ugyanis se a talaj, se az öntözés tekintetében nincsenek nagy igényei, egyedül arra kell ügyelnünk, hogy napos helyre ültessük el.

Nordmann-fenyő

Forrás: Getty Images

A Nordmann-fenyőt a legkönnyebb díszíteni, ugyanis a levelei puhák és sűrűn helyezkednek el az ágakon, ráadásul, ha megdörzsöljük őket, enyhén narancsos illatot fogunk érezni. Alakját tekintve széles, kúp alakú fenyőfa, ami vágott fenyőként mind közül a legtartósabb, ez az oka annak is, hogy a legdrágább.

De a földlabdás verzió is sokáig bírja a gyűrődést, kiültetésnél figyeljünk arra, hogy napfényes helyet találjunk neki, és ne felejtsük el rendszeresen megöntözni. 

Műfenyő

Forrás: Getty Images / sergeyryzhov

Akik praktikussági, költségvetési vagy egyéb szempontokból egy műfenyő mellett döntenének, azoknak érdemes mélyebben a zsebükbe nyúlniuk, ugyanis a műfenyő sem tart örökké: az olcsóbb árkategóriájú fenyőket három–öt évre tervezik, pár ezer forinttal drágábban azonban már akár évtizedekre szóló fát is találhatnak.

Érdemes előre kitalálnunk, hogy a lakás melyik pontjára szeretnénk tenni a karácsonyfát, és az adott hely méreteinek tudatában induljunk el műfenyőt vásárolni. Fontos még odafigyelnünk az ágak számára is: értelemszerűen minél több van rajta, annál dúsabb és esztétikusabb.

És a leveleik között is több fajtát különböztethetünk meg, az olcsóbb árfekvésű műfenyőkön általában 2D-s, lapos levelek vannak, a drágább, élethűbb fákon 3D-s leveleket találunk. És vannak kevert fajtájú levelű műfenyők is, például a hosszú tűlevelű műfenyők ilyenek.

Az előbbi típusokkal találkozhatsz tehát a fenyőfaárusoknál és a boltokban. Most pedig töltsd ki a tesztünket, hogy megtudd, melyik fenyőt érdemes hazavinned karácsonyfának. 

Forrás: ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Westend61