Ha otthon maradunk, akkor megspórolhatjuk a tömegben izzadást, amit, mondjuk, akár karácsonyi ajándékként is felfoghatunk saját magunk számára.

Adja magát, hogy viszont akkor fejest kell ugranunk az online vásárlás végtelen univerzumába – de itt álljunk meg egy pillanatra!

Eddig is sokat hallhattuk, hogy nem kéne annyit ajándékozni, legyünk fenntarthatóbbak, koncentráljunk inkább a kapcsolatainkra, arra, amiről elvileg ennek az ünnepnek amúgy szólnia kellene. Hát mikor változtassunk drasztikusan, ha nem most?

Tavaly még ezerrel a környezetbarát ajándékokra kattantam rá, használt és kézzel készített cuccokat adtunk mindenkinek. Ezek szuper dolgok, nagyon büszkén adtam át mindent, de van egy olyan árnyoldala ennek is: időigényes. Ha kézzel gyártod az ajándékokat, az értelemszerűen sok idő, de a megfelelő fenntartható meglepetések felkutatása sem két pillanat, nem lehet egy gigawebáruházból beszerezni mindent egy perc alatt.

Márpedig azt mondom: idén minden nyugalmas pillanat számít. Értéke van minden másodpercnek, amit nem a tömegben vagy stresszeléssel töltünk.

Úgyhogy ajándékok helyett elgondolkodtam azon, hogy érzik magukat a szeretteim.

Hogy viselik a megpróbáltatásokat? Felidézem az idei beszélgetéseinket, a találkozásainkat (ha voltak). Próbálom elővakarni a fejemből, mit nem mondtam el nekik, mit kellene megbeszélni, elmesélni. Átgondolom, hogyan élik az életüket, hogyan gondolkodnak.

Mit lenne jó együtt csinálni? Mi hiányzik belőlük a legjobban, és vajon nekik mi hiányzik? Akár le is lehet írni, mire jutottunk. Mindez segíthet abban, hogy kitaláljuk, mivel tudnánk igazán örömöt szerezni.

  • Ha például a szüleink a Covid előtt szívesen és gyakran jártak színházba, vehetünk nekik online színházjegyeket.
  • Ha valamelyik hozzátartozónk az elszigeteltség miatt rossz passzban van, ráférne egy kis önbizalomturbózás, kaphat egy tükröt, amire sok-sok pozitív megerősítést, motiváló szövegeket írtunk.
  • Ha 2020 túlságosan kemény kihívások elé állította párkapcsolatunkat, egy kártyapakli minden lapjára ráírhatunk egy-egy jó emléket vagy egy tulajdonságot, amit szeretünk a másikban. Mert sokszor annyira el tudnak nyomni egy kapcsolatot a hétköznapi gondok, főleg egy világjárvány közepén, hogy érdemes lehet a jót is reflektorfénybe helyezni!
  • Őrületesen érdekes tanfolyamok vannak (például én a Természetes termékenységtudat-tanfolyamnak köszönhetően teljesen új alapokra tudtam helyezni a kapcsolatom a saját testemmel, minden fiatal lánynak kötelezővé tenném!). Ezekre a kurzusokra akár össze is dobhatja az összeget a család, de az is jó lehet, hogy összegyűjtünk egy halom linket videókról (legyen az szórakoztató vagy oktató jellegű), és készítünk egy lejátszási listát, személyre szabottan.
  • Ide kapcsolódhatnak az előfizetések is. Szuper szolgáltatásokra, kezdeményezésekre, mint például a Tíztőlmese, pompás ajándék szülőknek és gyerekeknek is. A szülőknek azért, mert lelkifurdalás nélkül nyerhetnek maguknak pár perc nyugalmat, a gyerekeknek pedig szuper meséket olvas fel Huzella Júlia színésznő, mintha csak a kanapén ülnének mellette. De Horváth Bernadette Pár Perc Mese podcast-csatornájára is felhívhatjuk a figyelmét kisgyermekes szeretteinknek ugyanezen okokból.
  • Népszerűek a fotóalbumok, ha engem kérdeztek, verhetetlen egy jó fényképválogatás. Ha idén a vírus miatt kevesebbet találkoztunk, akár lehet egy albumot készíteni arról is, amiről lemaraduk, de alig várjuk, hogy bepótoljuk – annak is szép az üzenete.
  • Ha megajándékozottunk a szívén szokott viselni ügyeket, foglalkoztatják a világ dolgai, a nevében, vagy az őáltala képviselt ügyekben akár adományozni, jótékonykodni is lehet.
  • A klasszikus saját gyártású kupon is szuper! Masszázs tőled neki, szabadon választott süti megsütése, Netflix filmválasztási lehetőség, a házimunka átpasszolása egy napra, „tedd le most azonnal a telefont”, komplett fogások, amiket megrendelhetnek tőled, csak a fantázia szab határt, ilyen szellemes kuponokat is ki lehet találni.
  • Ha valakiről tudjuk, hogy nagyon gyenge az önbizalma, és folytonos megerősítésre van szüksége, becsempészhetünk cetliket a zsebeibe, fiókjaiba, de postán is küldhetünk inspiráló leveleket: a pozitív üzenetek érkezhetnek mindenféle irányból.
  • Akiktől nem idegen a szereplés, azok felolvashatnak, mondhatnak verset, énekelhetnek, bármi, akár videocseten, akár szemtől szemben, akár előre felvéve és elküldve. Kedvenc verset, dalt, sőt, saját művet is!
  • Aki például nem jeleskedik a rendszeres testmozgásban, neki felajánlhatjuk, hogy együtt tornázunk, jógázunk, futunk vele. Akár személyesen, de az online megoldásokban is sok lehetőség van, a kulcs az, hogy így vagy úgy, de érezze: itt vagyunk egymásnak.
  • Vannak családok, ahol csak a gyerekeket ajándékozzák. Ez nálunk is efelé halad, de én azt is vallom, hogy ezt is ésszel kell. A kicsiknek sem jó, ha a karácsony az egyik csomag feltépésétől a másikig pörgést jelenti. Fogjon össze a család, és kapjanak a gyerekek inkább kevesebb ajándékot, de azok legyenek nagyon jók. Sőt, azt is lehet, hogy kapnak egy-két ajándékot és kuponokat is, amik afféle ígéretek, amiket (a vírustól függően is) – amint lehet, beválthatnak. Kirándulás, állatkert, alvós bulik, mozi, apás nap, anyás nap… Ezzel őket is picit szoktathatjuk ahhoz, hogy örömöt nem csak tárgyakkal lehet szerezni.
  • Most a csapból is az folyik, hogy támogassuk a hazai vállalkozásokat, ezzel egyet is értek, hogy akinek lehetősége van, az merüljön el a helyi dizájner-megoldásokban, a fenntartható csodacuccokban, főleg, ha olyat ajándékoznánk meg, aki ezt értékelné is. Fölösleges a banánt is bezacskózó nagynéninek papírba csomagolt tömbszappan mosogatószert vagy szójaviasz csomagolókendőt venni, nem fog neki igazán örülni, és máris nem fenntartható, ami fölösleggé válik. Ha mindenképp tárgyat adnánk, csakis akkor érdemes, ha azzal tutira megyünk!
  • Magunkat is megajándékozhatjuk ám, az sem ördögtől való! Én például kaptam magamtól egy bársony Redy bugyit. Hiszen a szeretet ünnepén a saját magunk iránt érzett szeretetet is kifejezhetjük, ki tiltja meg? Na, ugye.
  • Nem az a lényeg, hogy szükséges-e tárgy vagy pénz az ajándékhoz. A lényeg a gondolat. Hogy nem előbb látjuk meg a tárgyat, és onnan beugrik az illető, hanem fordítva. Rá gondolunk, és ez elindít bennünk valamit.
  • Beszélgessünk egy nagyot! Lehet, hogy ez lenne a legeslegjobb ajándék, hogy összeül a nagy család Zoomon, mindenki betakarózik, kezében a kedvenc italával, ölében a macskájával, gyerekével, egy tányér brownie-val, és beszélgethetünk egy jó nagyot. Most nagy keletje lett az online céges csapatépítő buliknak, hát pont a családok ne tehetnék meg ugyanezt?

Nem szabad gátlásosnak lenni. A szeretetteljes gesztusokat csak az arra méltatlanok nem értékelik. Az sosem minket minősít, amennyiben az ajándék tényleg szívből jön!

Ha találkozunk karácsonykor, akkor az öleléseket éljük meg. Értékeljük. Gondoljunk azokra az időkre, amikor ezt nem tehettük meg. Ha találkozunk, de távolságtartás lesz, akkor a távölelést is gyakorolhatjuk (mint a This Is Us új évadában), de van varázsa a szabadtéri lehetőségeknek is. Mi például nem szenteste, pár nappal később, de szabadtéren, maszkban találkozunk majd a szüleimmel, felakasztunk pár díszt egy fára, énekelünk és ajándékozunk. Vagyis hát, így kapják meg a gyerekek az ajándékokat. Legalábbis ez a terv, még sosem karácsonyoztunk világjárvány alatt, szóval a puding próbája a szabadtéri Kis karácsony, nagy karácsony lesz.

Ha nem találkozunk, akkor pedig el kell fogadnunk a helyzetet. A döntés megszületett, nyilván pontosan meghatározott okok miatt. Ha ez megtörtént, akkor kár keseregni, hogy milyen jó lenne együtt, mert az semmin sem fog változtatni.

Örüljünk, hogy olyan korban élünk, amiben láthatjuk egymást akár a világ másik feléről is. Igazi science fiction lett volna ez még gyerekkoromban, most pedig ez a realitás!

Igaz, nem tudjuk mind körbeülni az asztalt, nem szimatolhatjuk közösen a gőzölgő húslevest vagy a csillagszórót, de igenis énekelhetünk együtt, láthatjuk, ahogy kibontják az ajándékunkat (ha van mit bontani, ugye), figyelhetjük egymás reakcióját, koccinthatunk.

  

Meg kell változtatni a gondolkodásunkat. Nem arra kell koncentrálnunk, mit vett el tőlünk 2020 vagy a járvány. Azt kell elraktároznunk, hogy mit tanultunk, mivel gazdagodtunk, miben gazdagította a kreativitásunkat.

Mindannyian érzékeltük ennek az évnek a hatását. Minden megváltozott. Tehát az sem baj, ha évtizedes hagyományokat rúgunk fel, és a karácsonyt is visszafoglaljuk. Legyen a karácsony valóban a szeretetünk, a hálánk, az összetartozásunk kifejeződésének ünnepe.

Jól megszívtuk 2020-ban, senki nem várhatja a másiktól, hogy óriási költségekbe verje magát, hogy a home office mellett még plusz fél napokat töltsön a gép előtt a megfelelő ajándék után kutatva, vagy hogy ebben a vírushelyzetben veszélynek kitéve magát és másokat, járja a boltokat.

És őszintén, ha valaki akárhogyan is, de kifejezi, hogy szeret, az már adott valamit. Egy ilyen év után ezt tán csak nem olyan nehéz felismerni, elfogadni, értékelni.

Legyen az új karácsonyi hagyomány, hogy összetartozunk.

Akkor is, ha nem ajándékozunk – és még akkor is, ha nem találkozunk.

 

Szabó Anna Eszter

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images