1. Nyisd ki a szekrényed, és fedezd fel újra azokat a ruháidat, amelyeket ritkán viselsz! Keress a kombinálásukra, viselésükre inspirációkat, a net tele van ezekkel (lehet az #ootd, azaz „outfit of the day” hashtageknek értelme is). 

2. Ha sehogy sem állnak, vagy valamiért nem tetszenek már ezek a ruhák, és nem véletlenül nem hordod ezeket, akkor mehet az ajándékozás, a gardróbvásár, gardróbcsere, esetleg töltsd fel egy online adok-veszek felületre a felesleges darabokat. 

3. El is adományozhatod azokat a ruhákat, amiket már nem hordasz. Viszont fontos, hogy csak szép állapotú daraboktól váljunk meg, mindehhez pedig elengedhetetlen a ruhaápolás. Frissen mosott, vasalt ruhát bárki szívesebben vásárol vagy kap, mint egy gyűrött, kellemetlen szagú darabot. (Erről írtunk itt is a ruhaadományozás kapcsán – a szerk.)

4. Ha azért áll a szekrényedben egy-egy ruha, mert túl hosszú, túl nagy, vagy szakadás, hiba van rajta, akkor javíttasd meg. 

Manapság már az sem ciki, ha a javítás látható egy darabon. 

Ha pedig te tudsz varrni, akkor ne ijedj meg az átalakítástól sem. Adj új formát a darabjaidnak, és viseld büszkén, hogy meghosszabbítottad a ruháid életét. 

 

5. Na, most már sokkal jobban átlátod a gardróbod, igaz? Ha szeretnél új darabokat beszerezni, akkor először kezdd a keresgélést a second hand és vintage-piacon. Rengeteg válogatott használtruha-üzlet van már Magyarországon is, ahol nem kell órákat eltölteni a „vadászattal” (de akinek az okoz örömöt, arra is vannak üzletek). Érdemes ezeket a boltokat a közösségi felületeken is követni, úgy könnyebben le lehet csapni egy-egy vágyott darabra.

6. Egyre több olyan zárt közösségimédia-csoport vagy influenszer is van, ahol/akitől kiváló minőségű, akár tervezői darabokat is vásárolhatunk másodkézből. Az offline gardróbvásárok pedig remek hétvégi programot jelenthetnek, egyre több van belőlük „nyilvános helyeken” is a fővárosban, és szerencsére már vidéken is!

7. 

A vintage-ruhákat, táskákat nemcsak a menő vintage-üzletekben találhatod meg, hanem a nagymamád vagy az anyukád szekrényében is. 

Nézz körül, és kunyerálj el pár izgalmas darabot tőlük. Ha ezeket párosítod egy-egy vadonatúj ruhával, akkor kicsit sem lesz poros hatású az összkép. A régi ruhadaraboknak ráadásul történetük is van, amitől plusz értelmet nyernek. Jobban tiszteled, szereted ezeket, így nehezebben is válsz meg tőlük.

8. Kevesebb, de minőségibb ruhát, kiegészítőt válassz, ha lehetőséged van rá, akkor magyar tervezőktől. Utóbbi daraboknak nagy valószínűséggel etikusabb a gyártási folyamata, mint egy Távol-Keletről érkező fast fashion-ruhának. (A varrónők tisztességes bért kapnak és jó munkakörülmények közt dolgoznak.) Ráadásul hazai tervezőket támogatsz ezzel, akik szívüket-lelküket beleteszik egy-egy kollekcióba. 

Ha a hazai dizájnerdarabokat kombinálod a használt ruhákkal, akkor garantálom, hogy anyagilag nem jársz rosszabbul, mintha a fast (vagy ultra) fast fashion-márkáktól vásárolnál rendszeresen.

Nem fogsz többet költeni, és nem lesz tele felesleges darabokkal a szekrényed.

9. Igyekezz természetes anyagokból készült ruhákat választani (biopamut, len, kender), figyeld a címkéket és a certifikációkat, az OEKO -TEX, GOTS minősítések például jót jelentenek. (Az OEKO-TEX egy nemzetközi tanúsítvány, ami azt jelzi, hogy az adott termék esetében a textil alapanyagok, ruhák és az azokon alkalmazott kellékek, cérnák, gombok, cipzárak, tépőzárak, címkék a humánökológiai szempontok szerint összeállított vizsgálati és tanúsítási rendszernek megfeleltek, nem tartalmaznak az emberre nézve káros anyagot. A GOTS pedig a Global Organic Textile Standard rövidítése, az ezzel ellátott ruhák legalább 70 százalékban organikus gyapotból készültek, és a gyártás során más gyártásra, csomagolásra, címkézésre, szállításra vonatkozó szabályoknak is meg kell felelnie, hogy rákerüljön ez a címke.) 

 

10. Ahhoz, hogy a ruháid sokáig szép állapotban maradjanak, megőrizzék a színüket, az anyaguk minőségét, fontos, hogy megfelelően bánj velük! Egy jól megválasztott mosószerrel, folttisztítóval, alacsony hőfokon mosva meg is duplázhatod kedvenc ruháid élettartamát! Így akár majd egyszer a te gyerekeid is hordhatják ezeket a darabokat, és nem szemét lesz belőlük! (A ruhaszemét a Föld szemétlerakóinak öt százalékát foglalja el!)  

10+1. Bárhol is vásárolsz (akár fast fashion-boltban), 

mindig tedd fel magadnak azt a kérdést, ami a fenntartható divat egyik alapkérdésre: fogod harmincszor hordani ezt a ruhát? 

Ha a válaszod igen, akkor vedd meg, szeresd, gyűjtsd benne a ruhasztorikat, és bánj vele jól!

Korn Anita

A kiemelt kép a szerző tulajdonában van