A minap felkerestem egy-két olyan Facebook-csoportot, ahol a szexről nyíltan beszélgetnek nők, és az Insta-oldalamon is megkérdeztem a követőimet, kinek volt már személyes tapasztalata az édeshármassal. Milyen volt, miért volt vonzó, beváltotta-e a reményeket és még sok-sok kérdésem volt, mióta olvastam egy cikket arról, hogy már vannak olyan szexpartnerkereső oldalak, amik kifejezetten harmadikra vágyó párokra, vagy párokat keresőkre specializálódtak. 

Hiába lazulnak látszólag a keretek és hiába van jelen gyakorlatilag mindenhol, azért a szexualitást még mindig tabuk hada övezi. Abban a társadalomban, amiben mi élünk, az a megszokott, hogy egy párkapcsolatban ideális esetben két ember van – és néha még az is soknak tűnik, pláne a hálószobában. 

Ehhez képest, amikor kutakodni és kérdezősködni kezdtem az édeshármas után, az érintettek a legnagyobb természetességgel nyíltak meg a témáról. 

Akiknek említeni is elég volt

Maya és Péter tizenhat éve házasok, két ikergyerek szülei. A gyerekek születése után, ahogy az sajnos gyakran előfordul, a párkapcsolat és az intimitás háttérbe szorult és megindult az eltávolodás. Már úgy tűnt, minden remény oda, Maya fogta a gyerekeket és hazament a szüleihez Portugáliába, mondván, hogy majd a távolság segít kicsit kiszellőztetni a fejüket. Egy hétig alig váltottak üzenetet, nem is nagyon kommunikáltak egymással. Tényleg úgy tűnt, hogy ez a házasság érdeklődés hiányában el fog halni.

Aztán egy este Maya elment a portói barátnőivel bulizni, ahol alaposan berúgott, és ennek következménye lett az a több tucat üzenet, amit Péternek küldött. Másnap elkerekedett szemmel olvasta a saját üzeneteit, nem beszélve a férje válaszairól. A számolatlan tequila úgy tűnik, régi, elnyomott vágyakat hozhatott elő Mayából, ugyanis 

arról írogatott részegen a férjének, hogy mennyi jó csaj van a klubban, ahol táncoltak és hogy ha most Péter ott lenne, kiválaszthatnának maguknak valakit, akivel kipróbálhatnák az édeshármast. 

Péter először nyilván csapdát szimatolt, de aztán végül belement a játékba, hiszen már úgyis a szakadék szélén állt a házasságuk, gyakorlatilag nem volt mit veszteni. Hamar kiderült, hogy a szexting (azaz a pajzán üzenetváltás) igen jól megy nekik, holott soha nem próbálták korábban. Aztán eljött a hazatérés pillanata. 

 

„Ott álltunk egymással szemben az előszobában, kezünkben a csomagokkal, és valahogy mindketten tudtuk, hogy valami megváltozott” – meséli Maya. „Soha előtte nem beszéltünk ilyesmiről, sőt, a szexről se nagyon. Igazi vanilla házasság volt a miénk addig, havi négy-ötször szexeltünk, és egy kezemen meg tudom számolni, hány pózban csináltuk úgy általában. Ehhez képest aznap, amikor hazajöttem az ikrekkel, szinte azonnal éreztünk valami olyan feszültséget, amit korábban nem. A gyerekek elvoltak a szobájukban, boldogan játszottak a hetek óta nem látott játékokkal, mi meg bezárkóztunk a fürdőszobába és egymásnak estünk.”

És hogy végül megejtették-e hármas randit? „Az a vicces, hogy annak a részeg portói éjszakának már három éve, és még mindig nem csináltuk hármasban. Időnként szóba kerül, de valójában már az, hogy beszélünk róla, bőven elég. Tudom, hogy én voltam a kezdeményező, még sincs hiányérzetem. Már tudom, hogy ha eljön az idő, akkor esetleg kipróbáljuk, viszont az, ami Porto óta Péterrel köztünk van, minden képzeletemet felülmúlja. Ennyi kellett csak, hogy megnyíljunk egymás előtt.”

Amikor férfiből van kettő

Era és Lázár két éve voltak együtt, amikor elmentek egy házibuliba. A házigazda az első perctől flörtölt Erával, aki hirtelen nem is tudott mit kezdeni a helyzettel.

Lázár látszólag egyáltalán nem volt féltékeny, amitől rém zavarba jöttem, mert a srác nagyon szexi volt, és reflexből simán viszonoztam volna a vonzalmát, de monogám kapcsolatban voltam, így nyilván próbáltam hárítani a közeledést. Jobbnak éreztem szorosan Lázár mellett maradni. A buli amúgy szuper volt, jó zene szólt, táncoltunk, énekeltünk, sokat ittunk, de mire felocsúdtam, azt vettem észre, hogy két pasival táncolok, Lázárral és a házigazdával” – meséli Era, aki nem nagyon akarta elhinni a helyzetet, amibe csöppent. „Nem vagyok csúnya, de azért olyan nagyon szép sem, és bár jó seggem van, tiszta narancsbőr, a melleim meg tök kicsik. Erre 

ott találtam magam két jóképű férfi között, akik úgy táncoltak velem, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Lázárra néztem, emlékszem, aki azt mondta, hogy ha szeretném, hajlandó osztozni. 

Még mindig nem volt teljesen tiszta nekem, mi történik, mire a házigazda csávó hirtelen megcsókolt, aztán Lázár is, és ekkor esett le a tantusz, hogy miről is van szó.”

Era végül élete legjobb szexuális élményeként gondol vissza erre az estére. „Egyszerre két férfi akart nekem örömöt okozni, gyakorlatilag minden rólam szólt. Soha életemben nem éreztem olyan kívánatosnak magam. Istennő voltam.” 

Üröm az örömben, hogy Lázárral ezután megromlott a kapcsolata, és nem sokkal később szakítottak is. „Azt hiszem, én változtam meg nagyon azután az este után. Addig semmi önbizalmam nem volt, utána viszont sokkal jobban éreztem magam a bőrömben. Lázárnak ez már nem jött be. Biztos átkozta magát azért az estéért utólag, pedig állítása szerint nagyon izgató volt neki is.”

„Nekem régi vágyam volt, és eléggé bejött” – osztotta meg velem Janka. „Nem egyszerű, mert még ha a párod nem is féltékeny, azért számít az összhang. Szerencsénk volt, mert a srác, aki harmadiknak csatlakozott, teljesen tisztelettel állt a dologhoz, nem versenyzett, és ez nagyon szimpatikus volt. Ami nekem különösen tetszett, hogy nem voltak leállások. Ha az egyik elfáradt, a másik pont készen állt.”  

 

Persze ez sem törvényszerű, hogy két férfival minden esetben istennőnek érezheti magát az egy szem nő, sőt. 

„Még az egyetemen próbáltam két hapsival” – írta nekem Zsuzsi.

Nyilván valami buliban ismerkedtünk meg és aztán ott találtuk magunkat az egyikük kollégiumi szobájában. Igaziból maga a szex nem volt rossz, de azt hiszem, a srácok túl sok pornót néztek, márpedig én nem voltam kapható arra, amire ők számítottak” – írta nekem Zsuzsi. „Most a technikai részletekbe nem mennék bele, de azt hiszem, a fiúk csalódottak voltak utána. Elég közönségesen viselkedtek, a szóhasználatuk, a viselkedésük is degradáló volt, ettől én is olcsónak éreztem magam, és ez eléggé ledobott az élményről. Nem is mentem többé ilyesmibe bele. Ha csak nem valami ismerősről, haverról van szó, a pornó miatt szerintem túlságosan is benne van a pakliban, hogy úgy bánnak veled, mint egy guminővel.”

Saci arra a kérdésemre, hogy mi motiválta a kísérletezésre, azt felelte, az egésszel úgy volt, hogy „Most vagyok fiatal, legfeljebb nem mondom el senkinek. Egy időben két srác is csapta nekem a szelet, és poénból mondtam, hogy »oszd meg és uralkodj«, ezek meg addig győzködtek, hogy belementem. Életem legjobb élménye volt.” 

Amikor nőből van kettő

Míg két férfival Sacinak pozitívak voltak az élményei – igaz, a két srác barátsága utána megszakadt, de nem lehet tudni, hogy köze volt-e az édeshármashoz –, addig a két nős felállás már nem jött be neki annyira.

Abból a szempontól jó volt, hogy amit én nem annyira szívesen csináltam, azt az új csaj igen, és a pasim is megtapasztalta, hogy két nővel nem bír. Viszont ezt a felállást nem akartam többé.”

Saci a két nős alkalom után kielégítetlennek érezte magát, aminek nyilván logisztikai okai is lehettek, ha az ember utánaszámol, kinek, miből, mennyi van. 

„Volt egy biszex csajom anno, és neki érezhetően hiányzott a női test időről időre” – írta Instán privátban Hugó. „Itt nem akartunk kimozogni a kapcsolat határaiból, ez nem erről szólt, hanem hogy köztünk van egy erős báziskapcsolat, és ebbe behívunk még egy embert. 

Itt az egész funkciója a kapcsolat erősítése volt. Viszont egyszer lefeküdtem két csajjal, az érdekes volt” – mesélte.

Én a hálószobában eléggé domináns vagyok, a lányok meg pont teljesen szubmisszívek. Tök jó volt az este, remek érzés volt, mindig mindenki jó helyre nyúlt, minden rendben volt. Másnap beszélgettem velük, külön-külön, és kiderült, hogy szeretnék ezt folytatni, ráadásul az is, hogy az egyiknek volt három fantáziája, a másiknak meg huszonöt, és mindegyik ütötte a másikat. Ekkor jöttem rá, hogy mennyire katasztrofálisan is elsülhetett volna az este.”

Végül sikerült Hugónak kidolgoznia egy olyan forgatókönyvet, ami mindenkinek működött.

„Én ennek lettem a karmestere, és párhetente összejöttünk egyszer szexelni, ami olyan volt, mintha társasoznánk. Voltak keretek, szabályok, szerepek és célok. Egy félévig még ment ez, kisebb döccenőkkel, aztán befejeztük. Az egyik csaj az esküvője előtt azt kérte nászajándékba, hogy szexeljünk, és négy év kihagyással ugyanott folytattuk, ahol abbahagytuk, csak kicsit ráncosabbak és öregebbek voltunk.”

Ez a hosszú távon is futó összejárogatás egyáltalán nem ritka a műfaj művelői között. Liza és Isti lassan húsz éve házasok, és néhány éve rendszeresen ők is összejönnek egy lánnyal, akivel online ismerkedtek meg.

„Én mindig is kíváncsi voltam, milyen lehet nővel csinálni” – meséli Liza. „A bizalom kétszázszázalékos közöttünk, szóval utánaolvasgattunk, és letöltöttük olyan appokat, amiket kifejezetten arra találtak ki, hogy speckó szexuális igényekhez lehet partnereket keresni, akár párban is. Hetekig nézegettük, és már pont feladtuk, hogy találunk valakit, aki hozzánk passzolna, amikor megjelent Zsófi, és azonnal tudtuk, hogy ő kell nekünk.” 

Néhány üzenetváltás után azonnal kiderült, hogy megvan a kellő összhang köztük. Néhányszor találkoztak, beültek ide-oda, aztán a negyedik alkalommal már Lizáékhoz mentek haza. „Az történt, hogy összebarátkoztunk. Órákat beszélgettünk, hasonló értékrenddel, rendesen szerettünk együtt lenni. A szex csak hab volt a tortán. Valahogy Zsófi jelenléte felerősítette a kapcsolatunkat Istivel. Rengeteget nevettünk, beszéltünk szex közben is, tanulmányoztuk egymás testét, figyeltük, mire hogyan reagál a másik.”

Az első alkalom után, bármilyen jó is volt, kicsit kínosan kerülgettük egymást. Valahogy azt feltételezték egymásról, hogy jobb nem érinteni a témát. Aztán teljesen véletlenül összefutottak a villamoson. 

„Ez a véletlen találkozás a hármas esténk után egyszerre volt kínos és csodálatos. 

Én legszívesebben már másnap megismételtem volna, de nem mertem túlságosan lelkesedni, nehogy rossz üzenete legyen Isti felé. Beültünk egy borra, és átbeszéltük, miért is nem találkoztunk azóta. Kiderült, hogy Isti ugyanazt érezte, amit én, Zsófi pedig szimplán csak nem akart egy párkapcsolatba belerondítani, várta, hátha kezdeményezünk” – mesélte Liza. Azóta viszont rendszeresen találkoznak, iszogatnak, beszélgetnek és szexelnek, egy-két havonta. „Azt lefektettük szabályként, hogy csak hármasban csetelünk, nincs privát diskurzus, vagy hárman vagyunk ebben az egészben, vagy sehogy.”

Kata és a vőlegénye, Szabi viszont semmit nem bízott a véletlenre. Ők nem akartak barátkozni, hosszú távon fenntartani semmit, csak egy kalandos éjszakára vágytak, ezért úgy döntöttek, hogy biztosra mennek, és hívnak egy profit.

Kis kutatómunkával találtunk egy magasabb színvonalú escortközvetítő oldalt, és ott kerestünk egy lányt” – kezdett bele a történetükbe Kata. „Bár tényleg profi volt, én azért alaposan befeszültem. A csaj igazi bombanő volt, tökéletes szexi kiegészítőkkel, magabiztossággal, és addig, amíg velem volt elfoglalva, én meg vele, minden rendben is volt, de aztán nagyon szar volt látni, amikor Szabi is ráment. Olyan vágyat láttam Szabi szemében, amit addig soha, és ettől majdnem elbőgtem magam. Hülye voltam, mert játszottam a szerepem, nem szóltam, hogy nekem ez mégsem oké. Utána viszont beszéltünk Szabival, és azt mondta, hogy közben nagyon elkapta a hév, de utólag szégyenérzete maradt, mintha bemocskolódtunk volna.” Katáék mégsem bánták meg az élményt, mert az egésznek köszönhetően dolgozni kezdtek a vágyaik kommunikációján, ami jót tett a kapcsolatuknak. 

  

A legfontosabb, hogy a szabályok tiszták legyenek

Felmerül a kérdés, hogy ha valaki úgy érzi, ő is beletartozik abba a kilencvenöt, vagy nyolcvanhét százalékba, azaz abba a kimondottan nagynak tűnő halmazba, akik ilyesmikről fantáziálnak, akkor vajon mire érdemes odafigyelni? Mit javasolnak a tapasztaltak? 

Attila szerint a siker kulcsa, ha működik a kommunikáció, mind a párnál, mind a harmadik fél részéről. „Ehhez elengedhetetlen, hogy a pár már eleve jól kommunikáljon egymással a szexről, ne legyenek köztük tabuk, se az igények, se a no go-k (vörös, azaz tiltott zónák – a szerk.) tekintetében.”

A többség azt mondja, hogy a szigorúan lefektetett szabályok és a maximális bizalom a kulcsa a jó élménynek. 

„Ha a párkapcsolat stabil, és az egész csak arról szól, hogy közös akarattal, közös elhatározással egy újabb szintre emeljék a szexuális életüket, akkor a szabályok lefektetése és az ideális harmadik megtalálása után ez egy életre szóló, nem túlzok, akár spirituális élmény is lehet” – állítja Helga, 

aki nem a pár egyik tagjaként, hanem harmadikként szokott általában hármasban, sőt, akár négyesben is szexelni. Ő is appokon keresztül ismerkedik, meg időnként a Tinderen, és javarészt pozitívak a tapasztalatai.

Tudom, hogy van, akinek ez furcsa, de tuti meg lennének lepve, milyen természetesen tud működni az egész, ha megvan az összhang. Persze volt már szar élményem nekem is. Volt, hogy egy páros menet közben rájött, ez nekik nem komfortos, de nem kommunikáltak velem, hanem csak simán feszültség volt. Végül én álltam fel és mondtam, hogy semmi baj, de én most inkább jobb, ha lépek. Remélem, jól vannak, azóta se beszéltünk. Ez is mutatja, hogy a legfontosabb a kommunikáció. Mindent szabad, visszatáncolni is, de nem fair senkivel szemben sem az elhallgatás, abban mindenki sérül.”

Természetesen, mint mindig, itt is nagyon fontos a biztonság, a védekezés, a tisztelet, a bizalom, a kíváncsiság, a játékosság és természetesen a konszenzus. Alap, hogy senki ne legyen kényszerítve, zsarolva, hogy tényleg minden fél saját elhatározásából menjen bele a dologba. Ha mindez adott, akkor mindegy is, mit és hányan művelnek a hálószobában.

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Pexels/cottonbro studio

Szabó Anna Eszter