A tudat tágítása

Definíció szerint a tantra kifejezetten misztikus, spirituális út, hindu gyökerekkel, aminek számos irányzata létezik, de a szó önmagában tudattágítást jelent. A rendszeresen, tudatosan végzett gyakorlatok megvilágosodást, fellélegzést hozhatnak az életünkbe. Azt már én is tapasztaltam a szülések és a jóga kapcsán, hogy a légzéssel egészen váratlan módon lehetséges fokozni és/vagy irányítani a teljesítményünket, a figyelmünket, így azt is abszolút el lehet képzelni, hogy adott esetben a szexualitásra, sőt a hétköznapi életünkre is mindent felforgató hatással tud lenni egy speciális légzőgyakorlat, kellő filozófiai háttérrel megtámogatva.

Ahogy kutakodtam a téma után, megtudtam, hogy a rendszeres gyakorlásnak köszönhetően intenzívebben érzékelhetők a színek, a szagok, az ízek és a tapintás is. Az, hogy a szexuális élet is szinteket léphet ezek által, csak természetes és üdvös következménye annak, hogy az orgazmushajszolás helyett az „itt és most” magasabb szintű érzékelése kerül előtérbe. Ráadásul az a fajta orgazmus, ami a tantrával jár(hat), nem egyenlő azzal, amit egy átlag aktus során tapasztal az ember. A tantrikus orgazmus például kiterjedhet az egész testre, nem csak a nemi szervekre, és férfiak esetében nem jár vele ejakuláció sem.

Az eksztázis olyan szintje ez, ami messze túlmutat a szexualitáson.

Ősi tudás a tantra, egyes buddhista szerzetesek egy magukban gyakorolják a „tantrikus nászt”, kizárólag a légzés segítségével, és nem az orgazmusért elsősorban, hanem egy magasabb szintű tudatállapot eléréséért.

Neotantra és predátor guruk

Nehéz ezt innen, a laptop mögül elképzelni, pláne azok után, hogy eddig milyen fals információim voltak a témáról. Én nagyjából annyit tudtam, hogy a tantra órákon át tartó aktust jelent, és slussz. Sokan felülnek erre a vonatra, és ott is tantrát kiáltanak, ahol nyoma nincs, mert nincs mögötte keleti filozófia, csak és kizárólag a szexualitás. Az úgynevezett nyugati kultúrában terjedő tantrát a hozzáértők neotantrának nevezik, és egy veszélyes jelenségre is felhívják a figyelmet.

A Netflixen van egy dokumentumfilm sorozat, az (Un)Well, ami a wellness iparágról és annak árnyoldalairól (is) szól. Egyik epizódja a tantra témáját dolgozza fel, és azon belül is azt boncolgatja, hogy is néznek ki ezek a workshopok, mi különbözteti meg a valódi tantrikus tanításokat a szektáktól.

Az elmúlt évtizedben óriási lendületet kapott nagy spirituális ébredés kapcsán nyilván

sokan meglátták a lehetőséget abban, hogy (önjelölt) vezetővé, guruvá váljanak, elsősorban pénzkereseti és egyéb élvezethajszolási céllal.

Nem egy botrány robbant már ki, hogy magukat gurunak nevező predátorok a tantra égisze alatt súlyos szexuális visszaélésekkel traumatizálták a gyanútlan résztvevőket. Bevett trükk, hogy a „mesterek” azzal hitegetik a „tanítványaikat”, hogy a teljes megvilágosodást egyedül akkor érhetik el, ha maga a „guru” vezeti be őket a tantrikus szex rejtelmeibe, vagyis ha közösülnek velük.

Persze most biztosan van, aki már forgatja a szemét, hogy mégis ki hagyja magának bemesélni azt, hogy a guru lingamja (a férfi nemi szerv szanszkrit nyelvben) feltétlenül szükséges a beavatottsághoz. De ezekre az elvonulásokra, workshopokra gyakran épp súlyos lelki válsággal, traumákkal küszködő, nem feltétlenül stabil lelkivilágú emberek jelentkeznek, akik jóval befolyásolhatóbbak lehetnek. Ráadásul ezek a guruk általában olyan kisugárzásúak, hogy szinte árulásnak tűnhet őket (azaz A TUDÁS lehetőségét) visszautasítani. Nyilván, természetesen NEM árulás, de az elmondások alapján sajnos elképesztő nyomás alatt tudnak lenni az áldozatok, mert egyrészt ott a megfelelni akarás, és a mindent elsöprő vágy, hogy jobban legyenek. Ezt pedig aki akarja, az ki is használja.

Normális esetben a tantrával foglalkozó tanfolyamokon meztelenség és fizikai behatolás nélkül lehet elsajátítani, hogyan kell szeretkezés közben lélegezni, milyen kéztartásokkal és csípőmozgatásokkal lehet létrehozni azt az állapotot, ami végül jóval intenzívebbé teszi az élményt. Ehhez az embernek először egyedül kell megtanulnia uralni a megfelelő légzést és testtartást. Ebben az epizódban ilyen foglalkozásokról is láthatunk felvételeket. Érdekes volt megfigyelnem, mennyire kényelmetlenül fészkelődtem a kanapén ezeket az intim pillanatokat látva, holott semmi, de semmi olyan nem történik, pusztán emberek kapcsolódnak, megnyílnak egymás előtt, táncolnak, esetleg megmasszírozzák egymást (semmi happy finish, semmi erotikus nincs benne).

Kollektív Zoom-orgazmus

Az epizód egyik legérdekesebb szereplője egy világszerte ismert tantraoktató, Sasha Cobra. Ő esküszik az energiaáramlás erejére, ami nem ismer fizikai határokat. Sokan számolnak be olyan élményről, hogy konkrét testi érintkezés nélkül is kialakulhat olyan energiakapcsolat, ami akár orgazmusban is kicsúcsosodhat. Messzire vezet ez, és rettenetesen megosztó a téma, de most egy pillanatra tegyük félre a szkepticizmust, elmesélek két jelenetet, aminek Cobra az egyik főszereplője.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sasha Cobra (@sashacobra) által megosztott bejegyzés

Az egyik jelenetben Zoomon hangolódnak egymásra a résztvevők (a félreértések elkerülése végett jelzem, hogy mindenki ruhában volt, és nem volt szó szexről, csak csevegtek, hogy ki hogy érzi épp magát). Kényelembe helyezkedtek, és mire kettőt pislogtam (pár vágással később), már orgazmikus kiáltások és sóhajok töltötték meg a teret. Egészen bizarr volt, és egyben hihetetlen, utána pedig könnyek között hálálkodtak Cobrának a felemelő élményért.

Egy másik jelenetben pedig egy gyerekkorában molesztált, súlyos testképzavarral és túlsúllyal küszködő férfit vetett alá tantrikus érintésterápiának.

Cobra alig ért a férfihoz, mozgatta fölötte a kezét, aki hol sírt, hol nevetett, hol sóhajtozott, hiperventilált, közben a felesége fogta a kezét.

Utána a férfi arról számolt be, hogy újjászületett, óriási teher esett le a válláról, a lelkéről, és meggyőződése volt, hogy megváltozott az élete. 

Amit nem látunk, az nincs is?

Az epizód teljes játékideje alatt folyamatosan váltakozott bennem az érdeklődő nyitottság és a tudós apa gyerekének nem szűnő kétkedése. Azóta sem jutottam még dűlőre a kérdésben, de arra biztosan jó volt ez az epizód, hogy felhívja a figyelmet a téma köré épült iparág veszélyeire is. Számomra nem volt világos, hogy Cobra a sötét, vagy a napos oldalon áll-e ebben a kérdésben, hogy az általa képviselt tudás mennyiben felel meg a klasszikus tantratanításoknak. Az oldalát átnézve azért jócskán megkéri az árát a kezeléseknek, de ez nem feltétlenül jelenti persze azt, hogy bárkit is kihasználna. Elmondása szerint a kezelések során a saját energiáit használja gyógyításra, ami rengeteget kivesz belőle, és ezt el is tudom képzelni, ha túllépünk azon, hogy milyen nehéz elismerni olyasminek a létezését (ez esetben ez az úgynevezett energia), ami nem látható. Mindenesetre izgalmas volt látni munka közben, az egyéni és a csoportos foglalkozásokon is.

A látottak egyébként meggyőztek arról, hogy

a testünktől, a lelkünktől való eltávolodás következményeképp igenis szükség van arra, hogy újra megtanuljunk szinkronba kerülni saját magunkkal és a testiséggel.

El van ez cseszve veszettül, ezt beláthatjuk, és ha lehetőség nyílik arra, hogy biztonságos környezetben újradefiniáljuk a kapcsolatunkat ezzel az egésszel, akkor nem kizárt, hogy mondhatni receptre kellene felírni mindenkinek.

Amit megtanultam a tantráról, az az, hogy nemcsak a szexualitás, de a saját testünkben, sőt a világban létezés sem feltétlenül a testi érzetekről szól. Olyan világban élünk, amiben a – szó minden értelmében – gyors kielégülés mindent visz, amiben hiába tudjuk, hogy egészségtelen, mégis megesszük a gyorskaját, mégis rágyújtunk a cigire és hajszoljuk a pénzt, önként beledögölve a stresszbe. Persze hogy kétkedve tekintünk egy ilyen irányzatra. De mindenképp érdemes eljátszani a gondolattal, hogy létezik magasabb szintje az érzékelésnek, mint amit mi ismerünk. Csak mindenképpen érdemes elővigyázatosan és alaposan megválasztani a forrást, ahonnan/akitől tájékozódunk. 

Sokan lépnek a spiritualitás útjára, menekülve abból a gyakran kifejezetten bántalmazó és toxikus kapcsolatból, amit a társadalomban elfoglalt helyünk kényszerít ránk. Nem lehet ezen csodálkozni, keressük a gyökereinket, valami olyan utat, aminek több értelme van, mint hogy dolgozunk, dolgozunk, aztán meghalunk. A tantra egy olyan spirituális út és tanítás, ami sokaknak nyújt segítséget abban, hogy megtalálják a helyüket az „itt és most”-ban. Márpedig ez manapság szinte felfoghatatlannak tűnhet. De ezt majd egy következő cikkben fejtem ki bővebben. 

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / RussLyman

Szabó Anna Eszter