– 

Heal Edina nyolc éven át vezette a Google Magyarországot, jelenleg a Republic Group reklámügynökség operatív igazgatója. Híres arról, hogy állhatatos munkával tesz azért, hogy mi, nők egyre többen legyünk a vállalkozói szférában – és mind könnyebben érvényesülhessenek az érdekeink is. Amelyek egyébként éppúgy a férfiak érdekei is. 

WMN: Fel tudod idézni életed első vezetői munkáját? Milyen félelmek munkáltak benned?

Heal Edina: A McCann Erickson reklámügynökségnél voltam először vezető, amikor kollégákat az én feladatom volt irányítani. Nem emlékszem nagy félelmekre, de arra igen, hogy állandóan csak azon járt a fejem, miként tudom őket motiválni, hogy többet, jobban, lelkesebben dolgozzanak. Rengeteg munkánk volt!

WMN: Pályád kezdetén milyen volt viszonyod a pénzhez? Mennyiben változott ez azóta?

H. E.: A pénzzel való viszonyom akkor világosodott meg bennem, amikor az INSEAD Egyetemre szerettem volna menni, de olyan nagy kölcsönt kellett felvennem hozzá, amitől megtorpantam, és már szinte készen álltam arra, hogy lemondjam a helyet, amit amúgy nagy siker volt megszerezni. Egy külföldön felnőtt magyar, Zolnai György (ma a Raiffeisen Bank vezérigazgatója) sietett a segítségemre. Ő is járt abba az iskolába előttem, és őt kérte meg az iskola, hogy beszélgessen velem, mielőtt döntök. Ha ő nincs, nem megyek. Nagyon érdekes módon győzött meg arról, hogy vegyem fel a kölcsönt. Azóta én is használtam a módszert.

WMN: Mi volt a legfontosabb lecke, amit megtanultál magadról, amióta vezető vagy?

H. E.: Hogy nagyon érdekelnek az emberek, és érzékeny vagyok rájuk. Minden értelemben. Nagyon a szívemre tudtam venni az ő érzéseiket korábban. Mára jobban el tudok vonatkoztatni, viszont ma már jobban tudom, hogyan tudok nekik sok mindenben segíteni. Sokkal hasznosabb vezető vagyok, mint amilyen a pályám elején voltam.

A Sláger Rádió elvesztésénél pedig azt tudtam meg, hogy nagy bajban nagy erőket tudok mozgósítani magamban. Míg sokan pánikoltak, kapkodtak akkor körülöttem, én nagyon gyorsan és erősen váltottam a megoldó üzemmódba, és hideg fejjel tudtam cselekedni.

WMN: Önmagadon kívül kikre számíthatsz még vezetőként?

H. E.: Az Egyenlítő Alapítványban összejött hihetetlen sok, hasonló kihívásokon edzett női vezetőre, akikkel sokat tudunk egymásnak segíteni. A coach végzettségűekre leginkább. Azt hiszem, egy gyakorlott, jó coach bárkinek tud segíteni.

WMN: Szerinted mivel tehetnék a nők könnyebbé egymásnak a vállalkozói szférát?

H. E.: Példát kéne mutatni, jobban láttatni a sikeres női vállalkozókat, persze úgy, hogy a problémákról is nyíltan beszélünk. Ez nehezen megy még, a mai világban mindenki tökéletesnek akar látszani, azt díjazzák.

És szerintem ahol tudjuk, támogatni kell egymást. Női vállalkozástól rendelni, őket, ha lehet, előnyben részesíteni. A férfiak ezt bátrabban csinálják, mi, nők szégyenlősebbek vagyunk, és sokszor a férfivilágnak akarunk megfelelni.

 

Figyelem! Új helyszínre költöztünk, így mostantól a MOMkultban várunk titeket szeretettel 18.30-tól – ezúttal június 18-án.

A júniusi Hello, WMN!-estünkre még korlátozott számban lehet jegyet vásárolni, EZEN A LINKEN megtalálsz minden fontos információt.

Kiemelt kép: Republic Group/Krasznai Zoltán