2021-ben pártában maradunk mind. MIND!

Összességében mindenkit dicséret illet, amiért ennyire aktív volt a kvízeinknél. Az eredmények láttán határozottan elmondható, hogy humán területen erősebbek vagytok – a reálos kvízeinknél kicsit nehezebben görbülnek a pontszámaitok. Leginkább persze arra voltatok kíváncsiak, kivel fogtok megházasodni, mely Disney-főhősök vagytok a szívetek mélyén, és milyen szakmát tartogat nektek a jövő.

via GIPHY

Nem kertelek, kezdem a rossz hírrel:

  • András-napi férjjósló kvízünk nem sok jót hozott nektek: e szerint az olvasók nagyjából 77 százaléka pártában marad az új évben. Különösen azok, akik kommentben jelezték: férjezettek. Ejnye.
  • Természetesen a maradék 23 százaléknyi tisztességes hajadon számára, aki rendesen végigcsinálta az András-napi boszorkányságokat, nem marad el a jutalom.

Kvízünk szerint 2021-ben Stanley Tuccinak lesz a legstresszesebb éve: több mint 675 nőt kell majd boldoggá tennie.

  • Őt szorosan követi Tom Hardy, Mads Mikkelsen és Ryan Gosling. Végezetül: Jason Momoán kell majd a legkevesebb nőnek osztozkodnia.

via GIPHY

Apropó, férfiak!

Több fontos kérdésre is választ kaptunk az idén. Coachok, filmkritikusok és elismert szakpszichológusok segítségéért kiáltva összeállítottuk a tökéletes önismereti tesztet, amiből kiderült, kit szeretsz valójában a szíved mélyén: a csibész Hugh Grantet, vagy a vizes ingben bámulatosan szökkenő Colin Firthöt, élére vasalt alsónadrágjával. A két ünnep között – amikor amúgy is Bridget Jones-maratont rendeztek majd – újra önvizsgálatot tarthattok.

via GIPHY

A válaszadók 77 százaléka Colin Firth mellett kötne ki.

Ez nagyjából fedi is a valóságot: noha mind Hugh Grantről álmodozunk, de reggelente mégiscsak egy gyönyörű, mogyoróbarna szemű, megbízhatóságot sugárzó férfi mellett szeretnénk felébredni.

Ez van, srácok – kössétek fel a gatyátokat!

Apropó, házasodás!

A Covid miatti baby boom nyomán jövőre az anyósok/apósok száma is robbanásszerűen növekedni fog. Márpedig az előrejelzések szerint mindannyian g.ci anyósok lesztek. Bocs.

Méghozzá abból a fajtából, aki a legjobb barátnője szeretne lenni a menyének, és nem veszi észre, hogy ideje hazamenni a vendégségből. Persze, még így is ez a legszerencsésebb anyósattitűd a négy közül…

Ugyancsak a viszontagságos anyós-meny konfliktust vizionálja Szentesi Éva hiánypótló kvíze, amely annak járt utána: Ki lennél a The Crown/A korona című sorozatból? Az eredmények a következők:

  • Fej fej mellett a többség Erzsébet királynő és Lady Diana lett. (Erzsébet nemhogy nem megy haza idejében, de jó sokáig együtt is él a menyével. Sőt, eleve a jóváhagyása kellett a házassághoz. Botrány!)
  • Őket követte Margaret Thatcher, Lady Anna és végül Margit.

Nem lesz könnyű dolgotok, Tóth Flóra Melyik Disney-főhős vagy a szíved mélyén? című személyiségtesztje mégis optimizmusra ad okot:

  • az eredményekből tisztán látszik, hogy amit az élet elétek dob 2021-ben, azzal prímán meg tudtok majd birkózni. A nagy többségnek ugyanis a Jégvarázs Annája és A szépség és a szörnyeteg Belle-je jött ki eredménynek. Agilis, bátor, állhatatos, csupa szív szereplők, akik törhetetlen belső erővel menetelnek előre. Na, róluk simán lepattannak az anyósok átkai.
  • Férfi olvasóink számára is izgalmas személyiségjegyeket tartogatott az év: megtudhatták, hogy megküzdési stratégiájuk a „szomszéd fiú” Kristoffé vagy Aladdiné. Kristoff nehezen fejezi ki ugyan az érzéseit, de biztos hátországot nyújt minden megmentésre váró lánynak.
  • Aladdin pedig igazi energiabomba. Önerőből küzdötte fel magát, és az a típus, aki végre is hajtja, amit eltervez: például, hogy egy palotában fog élni és övé lesz a hercegnő. Ja, és ne feledkezzünk meg arról, mennyire romantikus!

via GIPHY

Hány mardekáros van közöttünk?

Noha nem 2020-as kvíz, de a statisztikák szerint az idén is rengetegen szerettétek volna megtudni, hogy melyik roxforti házba oszt be titeket a Teszlek süveg.

  • A legtöbben griffendélesek lettetek, ami nem annyira sokkoló hír, mint ez: 

A második helyen (több mint húsz százalékkal) a Mardekár végzett!

  • A Hugrabug és a Hollóhát a lista végén kullog.
  • Tanulság: karácsonykor is tartsátok nyitva a szemeteket a bejgli fölött, mert nem lehet tudni, némelyik ártatlannak tűnő rokon melyik háznak a tagja!

Most, hogy tudjuk, az olvasótáborunk húsz százaléka mardekáros, a jövőben nekik is kedvezni fogunk: január első hetében Tóth Flóra kvízéből megtudhatjátok, melyik gonosz szereplők vagyok a szívetek mélyén a Harry Potterből.

Ami már biztos: minden rossz tulajdonságotok ellenére bőséggel van bennetek jó is.

  • A Harry Potter-személyiségtesztünkből pedig az derült ki, hogy legtöbben Harry Potterrel és Hermione Grangerrel vagytok egy hullámhosszon, a legkevésbé pedig Ron Weasley-vel és Voldemorttal vagytok rokon lelkek. Még ilyet! (De hát Ron Weasley egy olyan jó gyerek!)
  • A többség patrónusállata a csincsilla és grizzly lett, úgyhogy bátran elmondhatjuk: tobzódunk a bohém és bátor jellemekben – még ha mardekárosok is.

via GIPHY

Lírai én

A Harry Potter-könyvek mellett kiválóan szerepeltetek tudásalapú irodalmi játékainkban is!

Ajánljuk, hogy 2021-ben olvassatok kicsit több kortárs irodalmat, az ugyanis nem annyira ment nektek.

  • Viszont kreatívak vagytok, és prímán felveszitek a ritmust a hatszavas játékainkban! (Aki esetleg nem ismeri: hat szóban foglalunk össze regényeket, ezeket kell felismerni.)
  • Értitek a kattintásvadász irodalmi címeinket is, és úgy tűnik, középiskolai olvasmányélményeitek kicsit sem halványultak el (sőt!), azóta is rendszeresen olvastok. Csak a kortárs írók regényeit ismeritek fel nehezebben…

Az idei év irodalmi kvízeinek összegzése:

  • Kafka-regényekből vagytok a legpengébbek, őt követi Orwell, Jókai, Bulgakov, Márquez és Móricz mint a kedvenc szerzőitek.
  • A Zabhegyező/Rozsban a fogó (ki melyik fordítást kedveli) már kifogott rajtatok – ki tudja, talán a címmódosítás miatt.
  • A magyar költők közül pedig Ady és Petőfi verseit tudtátok fejből idézni, míg Villon Haláltánc-balladái okozták a legnagyobb fejtörést.

Noha az Instagramon mind nagyon csípjük az irodalmi idézeteket, mégis csúfosan elhasaltatok az idézetfelismerős játékunkban.

  • Híres regények híressé vált mondatai elnevezésű kvízünkben a nagy többség alig ismerte fel a világhírű regényekből származó idézeteket: a játékosok hetven százaléka mindössze három pontot ért el. (Úgyhogy csak halkan mondom: mielőtt megosztotok valamit, nézzetek utána rendesen a forrásnak.)

A három idézet, amit a legtöbben eltaláltak, a következő volt:

  • „A tett halála az okoskodás” (Madách Az ember tragédiája).
  •  „Sok van, mi csodálatos, de az embernél nincs csodálatosabb” (Szophoklész Antigoné).
  • És a méltán híres Hamlet-idézet (Shakespeare); szomorúak is lettünk volna, ha nem tudjátok: „Lenni, vagy nem lenni: az itt a kérdés. / Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri / Balsorsa minden nyűgét s nyilait; / Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen, / S fegyvert ragadva véget vet neki?”

via GIPHY

Mi lesz a jóbarátokkal? 

Vajon jövőre ugyanúgy kitart a Jóbarátok-őrület és a kilencvenes évek újraélése? Rachel Green diktálja továbbra is a trendet? (Több púderszín, kockás miniszoknya, térdzokni és persze az ikonikus Rachel-frizura.) 

Szerencsére ti fel vagytok rá készülve: jelesre vizsgáztatok a Jóbarátok epizódjaiból. A válaszadók több mint nyolcvan százaléka csak két választ hibázott el – és ebből az egyik igazán szemét kérdés volt, amin sokan elhasaltak. Bocs.

A buktató kérdés így hangzott: Melyek azok a hírességek, akik saját magukat játszották a sorozatban? 

  • Három helyes választ vártunk tőletek: Ralph Lauren, Jean-Claude Van Damme és Isabella Rossellini nevét. Fun fact: a sorozatban utóbbit Ross randira hívta a kávézóban.
  • Viszont helyesen emlékeztetek arra, hogy feltűnt még Julia Roberts, Brad Pitt, Charlie Sheen, Jon Favreau, Tom Selleck és George Clooney – ám ők mind fiktív karaktereket játszottak.
  • Meglepő, de a szereplők közül magasan Rosst utáltátok a legjobban, és Joey volt a nagy kedvencetek.

Komolyan, emberek, Rosst? De hát annyira édes pofa! (Nem is! – a szerk.)

Jóbarátok-személyiségtesztünk a barátságaitok alakulására, a konfliktusaitok természetére is rámutatott. Nincs ugyan problémátok az osztozkodással, de rengeteg rossz tulajdonságot szedtetek magatokra az idei Nagy Bezártságban. A személyiségteszt eredményei szerint a következő negatív jellemvonásokat kell elengednetek 2021-ben: irányításmánia, takarításmánia, versengés, érzéketlenség, az érzelmek elfojtása, cinizmus, anyagiasság és önzés. 

Mint kiderült, a magyar háztartásokban több Monica (33 százalék), Chandler (28) és Rachel (24) bújik meg, és elenyészően kevés Joey, Ross és Phoebe személyiségű ember. 

via GIPHY

Ki korán kel, aranyat lel

Ez évben azt is megtudhattuk, mennyire vagyunk mi, magyarok „reggeli emberek”. Válasz: semennyire.

  • Meglepő, de olvasóink 41 százaléka mormota – az új évben is szeretnétek jókat aludni és sokáig fenn maradni éjjel. A válaszadók 31 százaléka pedig éjjeli bagoly, aki sokáig huhog Messengeren, és netflixezik esténként.
  • Csak 20 százalék vallja magát pacsirtának, és hat százalék, aki egyáltalán nem vagy alig alszik.

Ha igaz, akkor a nagy többséget jövőre sem veti fel a pénz.

Utolsó lehetőség, hogy egyetek sok lencsét újévkor, és megfogadhatjátok, hogy legalább egy órával korábban lefekszetek és felkeltek.

Karrierváltó kvízünk is sok érdekességet tartogatott:

  • megtudhattuk, hogy idehaza tudósból van a legtöbb (44 százalék). Ők a tények, számok és a logika emberei: problémamegoldó, felelősségteljes munkavállalók, akik miatt sosem süllyed el a hajó, mert mindig őszintén és bátran felhívják a figyelmet rá, ha léket kapott.
  • Őket követik a csupa szív mentorok (36 százalék), akik intuícióikra támaszkodva kormányozzák a csapatukat – rendszerint jó irányba.
  • A cégek kőszikláiból már annál kevesebb van, rendszerint belőlük lesznek a vezérigazgatók (12 százalék): számukra a munka, a kötelességtudat mindenekfelett áll.
  • És végül a bohém, szabadúszó művészekből van köztünk a legkevesebb: mindössze nyolc százalék. Jó hír az exhibicionista olvasóinknak, hogy a rivaldafényért 2021-ben sem kell megküzdenetek.

A négy csoport közös tulajdonsága (több mint 80 százalék adta ezt a választ), hogy nagy az igazságérzete, konfliktushelyzetben mérlegel, és a csapatérdekért, vagyis a közjóért hajlandó a kompromisszumra.

Ez igazán jó fej dolog tőletek! 2021-ben mindenképp értesítünk titeket, ha lesz felvétel nálunk!

via GIPHY

Addig is jobb jövőt kívánunk mindenkinek! Ne felejtsétek el kitölteni a Milyen kenyér lennél? kvízünket, ami fontos jóslatokat tartogat nektek az új évre. 

Köszönjük, hogy velünk tartottatok az idén is!

Szőcs Lilla