Én magam is sokáig hezitáltam rajta, hogy a mostani lakásomban legyen-e külön íróasztalom, hiszen a legtöbb dolgot a lakás központi helyén, a nappaliban helyet foglaló étkezőasztalnál ülve is el tudtam intézni. Ennek viszont mindig az lett az eredménye, hogy tollak, papírok, hevertek az asztalon, amiket vagy állandó jelleggel pakolásztam, vagy rosszabb esetben időnként csak odébb toltam. A laptop töltőjének vezetékéről nem beszélve, ami rendszeresen a székek lábai között kígyózott.

Home office nálam

Így végül úgy döntöttem, hogy a hálószoba egyik sarkában alakítok ki egy olyan helyet, ahol kényelmesen elfér minden, és az igényeimnek megfelelően rendelkezésre állnak a tárolóhelyek, mint például a polcok és a fiókok. 

Egy kis mélységű, fiókos verzióra esett a választásom, amiben a laptop töltőjét is észrevétlenül el tudom rejteni. Itt tényleg csak azok a dolgok vannak, amiket napi szinten használok, a fontosabb, ámde ritkán használt iratok mappákban – egy külön erre a célra kijelölt szekrényben – kaptak helyet. Egy kényelmes, stílusban passzoló széket választottam ide, és az asztalon csak azért nincsen lámpa, mert rendszerint természetes, nappali fénynél szeretek dolgozni, nem jellemző, hogy sötétedés után ideülnék bármit is intézni.

Szekrénybe rejtve

Ha netán nagyon keveset használnátok az íróasztalt, vagy egyszerűen csak nem szeretnétek, hogy szem előtt legyen a „munkaállomás”, akkor el lehet dugni egy már meglévő szekrénybe is. Én ezt a megoldást sok-sok évvel ezelőtt alakítottam ki egy régi gardróbszekrényemből:

Itt valójában egy már meglévő polc töltötte be az asztallap szerepét, amit 75 cm-es magasságon helyeztem el, és plusz sarokvasakkal meg is erősítettem, nehogy billegjen. Sőt, az alját egy-egy kihúzható sínnel egészítettem ki, így plusz felületet kaptam. Tudjátok, pont olyan kialakítás ez, mint amilyet a billentyűzetek számára is használnak. Számomra viszont ez a fajta bővítés azt a célt is szolgálta, hogy ne legyek annyira arccal bent a szekrényben. 

Maga az ülőfelület lehet egyszerű támla nélküli szék, amit szintén a szekrényben tudtam tárolni. Ez a szekrényes ötlet akkor is nagyon hasznos megoldás, ha alapvetően nem akartok minden munka után elpakolászni, vagy nincsen rá időtök, vagy éppen nem erősségetek a rend fenntartása. Egyszerűen bezárhatjátok a szekrényajtót, és le van tudva a gond.

Írószekrény

Hasonló, rejtett funkciója van a szekreternek is. Ennek megjelenése, kialakítása már egyértelműen tükrözi a szerepét. Minden bútorstílusban megtalálható a klasszikus daraboktól kezdve a túldíszítetteken át egészen a modern formájú írószekrényekig. Jó pár évvel ezelőtt nekem is volt egy, és elsősorban azért szerettem, mert nem foglalt sok helyet. A tetejét is tudtam lerakófelületként, kvázi polcként használni. A széket, mondjuk, rendszerint az étkezőasztaltól húztam elé. 

Később – amikor heti több alkalommal is varrtam – átvariáltam az írószekrényt minivarrodának. Egyrészről nagyon praktikus volt, hogy a varrógépet nem kellett mindig valamelyik sarokból vagy a szekrény aljáról elővenni, másrészről az alsó nyitható rész elég helyet kínált a textileknek és a gyakran használt egyéb alapanyagoknak. 

Viszont volt hátránya is: nagyobb anyagokat, például függönyöket már nem tudtam itt megvarrni, hiszen nem volt elég hely hátul, ahova az anyagot vezetem. Ráadásul, ha túlságosan kihúztam a gépet a lehajtható asztallapon, az egy idő után mindig berezonált az asztallappal együtt, gyakorlatilag ütemesen „ugráltak” a kezem alatt. Ezt tompítandó, mindig keresztbe rakott lábakkal a térdemmel támasztottam alá, szóval lényegében nem volt tökéletes megoldás, de íróasztalnak teljesen ideális. 

Igényekhez igazítva

A fenti néhány valós példával arra szerettem volna kilyukadni, hogy ha van lehetőségetek és igényetek az otthoni „munkaállomás” kialakítására, akkor többféle megvalósítás közül választhattok. Legyen ez a hálószobában, a nappali egy sarkában, vagy szerencsés esetben külön dolgozószobában, legyen az otthon egyik jól látható dizájneleme, vagy éppen valamilyen módon elrejtve, a legfontosabb szempont az, hogy a ti egyéni igényeteket megfelelően szolgálja és a legkevesebb kompromisszumot kelljen megkötni. 

Ha fontos számotokra, hogy a napi teendők, halaszthatatlan dolgok szem előtt legyenek, akkor bátran tegyetek fel a falra egy betűzőtáblát, ami lehet akár készen kapható verzió, vagy saját kezűleg összeállított egyedi darab. Ha sokszor ragadtok tollat jegyzeteléshez, akkor legyenek kéznél az írószerek. Ha este is dolgoztok, mindenképpen helyezzetek el az asztalon megfelelő világítást, ha kávé- (vagy tea-) függők vagytok, legyen mindig alátét az asztalon, és még sorolhatnám. Persze lehet a trendeket is követni, de ne felejtsétek: első mindig a funkció!

JUDITU

A képek a szerző tulajdonában vannak