Home, sweet home

Sugár Péter szerint a kutya számára egyértelműen

az a legjobb megoldás, ha az ember otthon hagyja, és megkér egy családtagot vagy megbízható jó barátot, hogy átmenetileg költözzön hozzá és ott vigyázzon rá.

Így az állat a saját megszokott környezetében marad, az ismerős szagok között.

Ez azért is jól szokott működni, mert egyrészt az emberek szeretnek (átmenetileg legalábbis) máshol lakni, és Péter tapasztalatai szerint annak is szoktak örülni, ha így egy időre kertes házba költözhetnek – amennyiben ez nálunk adott. Ha nem, akkor is: a változatosság gyönyörködtet!

kutya vakáció kutyatréner panzió
Sugár Péter – Forrás: Sugár Péter

Kulcsos kutya 

Vannak olyan szolgáltatók is, akik vállalnak kutyafelvigyázást. Ilyenkor a kutyaszitter nem költözik oda a lakásba, hanem kap egy kulcsot, és naponta kétszer-háromszor elmegy az állatért, megsétáltatja, amiközben az elvégezheti az ügyes-bajos dolgait is. Ez nem annyira ideális, mint az előző megoldás, hiszen az idő hátralevő részében a kutya egyedül van, de abból a szempontból még mindig előnyös, hogy az állat a saját helyén marad, az állandóság ugyanis nagyon fontos számára.

Nehézség lehet azonban valóban megbízható, hozzáértő embert találni erre a feladatra. Ugyanakkor szolgáltatói szempontból ez nagyon jó lehetőség, nekem például van olyan ismerősöm, aki – miután bekerült egy adott körbe, és ott jó híre kelt mint megbízható kutyaszitternek – a fél világot be tudta járni úgy, hogy mások (olykor kifejezetten luxus-) otthonában lakott, és azok állataira vigyázott, amíg a gazdák nyaralni mentek.

Vissza a tenyésztőhöz!

Péter szerint kevesen tudnak arról a lehetőségről, hogy ha fajtatiszta kutyájuk van, akkor azt – a nyaralás idejére – visszavihetik a tenyésztőhöz.

Ez a kutya szempontjából azért jó, mert ismeri az illetőt, a szagok, a környezet is otthonosak lesznek számára kölyökkorából, és az is biztos, hogy a tenyésztő ért hozzá, tehát nála jó kezekben lesz, megkapja azt a táplálékot és azt a típusú és minőségű mozgást, amire a fajtájának szüksége van.

(És igen, ennél a pontnál valóban felmerül a gondatlan tenyésztők kérdése, de reméljük, tőlük az olvasók közül senki nem szokott venni kutyát, tehát minden bizonnyal a te kis kedvenced is olyan tenyésztőtől származik, akiben megbízol.) Jó esetben itt nem kennelben tartják az állatokat, hanem szabadon mozoghatnak egy nagy kertben.

Ha összeférhetetlen az eb

A kutyák átmeneti felvigyázásának kérdésében az sem mindegy, hogy mennyire jól szocializált az állat. Amelyik agresszív, rátámad más kutyákra, emberekre, azokat különös kihívás másokra rábízni. Az ő esetükben érdemes olyan speciális panziót keresni, amely fogad viselkedési problémákkal küszködő kutyákat is – de ilyen elég kevés van.

Egyedülálló kutya megosztaná

Ha nem tudsz senkit, aki hozzád költözne, akkor lehet olyan ismerősben gondolkodni, aki magához költöztetné a kutyádat a nyaralásod alatt. Ez a kutya szempontjából szintén nem rossz megoldás, főleg, ha ismeri az illetőt. Ez esetben talán jobb olyan személyt megkérni, akinek szintén van kutyája, tehát tudja, hogy ez milyen feladatokkal, felelősséggel jár.

Kutyapanzió

Ha azonban senki ilyet nem találsz a környezetedben, akkor kerülhet szóba a kutyapanzió. Ám nagyon utána kell nézni, hová adja be az ember a kedvencét. Először is kérdezz körbe az ismerőseid között, melyik helyet ajánlanák ők maguk, amivel már van tapasztalatuk. De ezzel együtt is fontos ellenőrizni minden szóba jöhető helyet!

Csekkold az interneten, milyen értékelései vannak, milyen véleménnyel voltak róla mások. Ha csak egy-két rossz tapasztalatot is olvasol egy helyről (legyen bármilyen jó nevű), ne vidd oda, tanácsolja Sugár Péter, aki sajnos nagyon sok elrettentő történetet hallott hanyag panziósokról, akiktől borzasztó állapotban kerültek vissza a kutyák. „Volt olyan, aki büdösen, kakaszagúan kapta vissza a kutyáját, tehát lehetett sejteni, hogy szerencsétlen állat a saját székletében feküdt. Volt olyan állat, amelyiken látszott, hogy végig a kenneljében feküdt, nem volt kiengedve sétálni, de olyan is, ahol lefogyott az állat, sebesüléseket szerzett be, vagy a hosszú szőre alatt begombásodott a bőre, mert nem foglalkoztak vele” – számol be a horrorisztikus részletekről a tréner. 

Ha jártok az állattal kutyaiskolába, akkor ott érdemes körbeérdeklődni, biztosan tudnak ajánlani megbízható panziókat.

Ha találsz olyat, amit kipróbálnátok, mindenképp menj el előzetesen megnézni, kérjetek próbanapot, amikor kiderülhet, a panzióztató és a kutya között „működik-e a kémia”, megtalálják-e a közös hangot, tud-e vele az illető megfelelően foglalkozni. Ha nem engednek a kennelek közelébe, ha nem mehetsz be a panzió területére, és nem küldenek képeket, akkor az minimum legyen gyanús.

Kutyát tengerpartra?

Pétert arról is kérdeztem, érdemes-e megfontolni, hogy magaddal viszed a kutyádat, mondjuk, egy kéthetes külföldi nyaralásra, jó-e neki, ha ilyen szinten kiszakítod a környezetéből, végigzötyögteted a tízórás autóutón?

A szakértő azt tanácsolja, ha nem egy hosszú hétvégi kiruccanásról van szó kutyabarát környezetben, nem biztos, hogy érdemes magaddal cibálnod a kedvencedet. A hosszú utazást sem élvezné, kérdés, hogy az új környezetet az idegen ingereivel milyen hamar szokja meg, amellett nem biztos, hogy le tudod vinni magaddal a vízpartra.

A kutyának az sem jó, ha hosszú órákra magára marad egy szállodaszobában, de a tengervíz sem kifejezetten tesz jót neki, a sós víz nem kedvez a bőrének, és mivel úszás közben alapból sok vizet nyel, a szervezetének sem. 

Emellett biztosítást is kell kötni a vakációzó állatokra, ami a költségeket is megdobja. Persze, mehetsz úgy nyaralni, hogy a kutya érdekeit helyezed a magadéi elé, és mindent a kis kedvenced köré szervezel, tervezel, mindent megadsz neki, amire szüksége van. Csakhogy ebben az esetben ez valójában a kutya nyaralása, nem a tiéd, amiről aztán mehetsz egy saját vakációra, amelyen végre te is kipihened magad.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Jena Ardell

Fiala Borcsa