A tudósokat is foglalkoztatja már jó ideje, hogyan fordulhat elő, hogy rengeteg ember hisz olyan, nemcsak a tudománynak, de a józan paraszti észnek is ellentmondó teóriákban, amik teljes képtelenségnek tűnnek első, második, és sokadik hallásra is. Hogy rájöjjenek, mi lehet ezeknek az embereknek a fejében, több tanulmány is készült, és azt állapították meg, hogy az egyik fő ok szó szerint a fejekben keresendő:

az összeesküvés-elméletek hívőinek ugyanis kicsit máshogy működik az agyuk.

Hogy megértsük a körülöttünk lévő világot, az agyunk folyamatosan mintázatokat és összefüggéseket keres, ez a túlélésünk egyik záloga. Ennek segítségével tudunk például veszélyes helyzeteket és tárgyakat elkerülni: felismerjük például, hogy a piros szín gyakran jelent veszélyt (lásd a mérgező légyölő galóca kalapjának színe), így el tudjuk kerülni ezeket. Az ilyen mintázatok felismerése és megtanulása segít minket abban, hogy jól döntsünk, reagáljunk egy adott szituációban.

A tudósok szerint a problémák akkor kezdődnek, amikor ez a mintázatfelismerő képesség véletlenszerűen kapcsol össze adatokat – ezt a fogalmat illuzórikus percepciónak nevezik.

Egy 2017-es kísérletben, amit legfeljebb 401 fős csoportokkal végeztek, a kutatók azt vizsgálták, van-e kapcsolat a konspirációs elméletekben való gondolkodás és az illuzórikus percepció között. Azt találták, hogy azok, akik hajlamosak hinni az összeesküvés-elméletekben (például abban, hogy a holdraszállás kamu volt, vagy hogy a klímaváltozás nem létezik), azok nagyobb valószínűséggel véltek valamiféle mintázatot felfedezni az érmefeldobás nyilvánvalóan random eredményei között.

A tanulmány szerzői ezt írták: „Arra a következtetésre jutunk, hogy az illuzórikus mintázatfelismerés az összeesküvés-elméletek és természetfeletti jelenségek hívőinek központi kognitív összetevője.”

Ha a lapos föld, a chemtrail, a gyíkemberek vezette háttérhatalom és további irracionális elméletek nem lettek volna elegendők, 2020-ban új aktualitást kaptak az összeesküvés-elméletekről szóló kutatások a koronavírus-járvány következtében. A vírusról és az ellene kifejlesztett vakcinákról szóló konteók elárasztották a közösségimédia-felületeket, ez pedig újabb kutatásokat generált az összeesküvés-elméletekben hívő emberek működéséről. Egy 2020-as, a járvány egyik csúcspontján született tanulmány szerzői megerősítették, hogy az illuzórikus észlelés kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy hatalmas népszerűségnek örvendenek a képtelen magyarázatok.

„Az összeesküvés-elméletek hívei talán nehezen hiszik el, hogy egy vírus véletlenszerűen származhat a természetes világból, mert ez nem illeszkedik az előre kialakult nézeteikhez, miszerint az eseményeknek általában okuk van, és általában emberi vagy kormányzati befolyás áll mögöttük”

– magyarázták a kutatók. 

Van azonban egy másik fontos tényező is abban, hogy valaki elhiszi-e az összeesküvés-elméleteket: a személyiség. A narcizmus – az egyén saját fölényébe vetett hite – az egyik legerősebb pszichológiai mutatók közé tartozik annak előrejelzésére, hogy valaki hajlamos-e összeesküvés-elméleteket elhinni. Ez röviden azt jelenti, hogy a narcisztikus emberek hajlamosabbak elhinni, hogy mások szándékosan ártani akarnak nekik, tehát a gonosz kormányokról, háttérhatalomról és összeesküvésekről szóló elméletek illeszkednek a gondolkodásmódjukba. A narcisztikusokat továbbá az is hajtja, hogy egyedinek és különlegesnek érezzék magukat, ami a kutatások szerint szintén hajlamosít arra, hogy elhiggyék a konteókat.

A narcizmus mellett pedig olyan tényezők is felmerültek hajlamosító tényezőként, mint a szorongás és a depresszió.

Ezekkel a megállapításokkal azonban nincs vége a munkának: további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan megértsük, miért hisz sok millió ember különböző lehetetlennek tűnő elméletekben. Már csak azért is, mert ahhoz, hogy felvehessük a harcot azzal a dezinformációs dömpinggel, ami folyamatosan terjed az interneten, tudnunk kell, hogy milyen tényezők állnak a hátterében annak, hogy az emberek elhiszik az összeesküvés-elméleteket, amiknek aztán súlyos következményei lehetnek.

Forrás: ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / LupascoRoman

Dián Dóri