A világ egyik legsikeresebb és legszélesebb körben elterjedt invazív (betolakodó, nem őshonos) ragadozója – így jellemzik tanulmányukban a kutatók a macskát. És sajnos igencsak megalapozott ez az állítás.

Kilencezer évvel ezelőtti háziasításuk óta a macskák Antarktika kivételével minden kontinensen megjelentek, és a világ minden táján vannak szép számmal az utcán élő, vagy gazdival bíró, ám kizárólag kint, vagy a lakásban és kint is kószáló egyedek (utóbbiakat hívjuk kijárósnak).

Bár sok gazdinak az az élménye, hogy a macskája igencsak finnyás, mert olykor a prémium alutasakos sem kedvére való, ám, ha vadászatról van szó, máris nem olyan válogatós a bundás népség – főleg azon egyedek, amiknek nincs otthonuk. Madarak, emlősök, rovarok és hüllők is szerepelnek az étlapjukon,

az elejtett és elfogyasztott állatok 17 százaléka pedig a veszélyeztetett fajok közé tartozik a kutatás szerint, amely elsőként számszerűsítette, hányféle fajból származhatnak a világban a macskák zsákmányai.

Nem meglepő módon kedvenceik a madarak: 981 madárfajra jelentenek veszélyt, de hüllőkből sem túl válogatósak: 463 különböző fajt vadásznak le és esznek meg, ha úgy hozza az élet, az alkalom vagy a kedvük. Ezen felül 431-féle emlősre, 119-féle rovarfajra és 57-féle kétéltűre fanyalodnak rá. 

Hatalmas pusztítást képesek tehát okozni, és különösen kártékonyak a különböző szigeteken, ahol háromszor annyi veszélyeztetett fajt fogyasztanak el, mint a kontinenseken. Új-Zélandon például abból adódtak heves viták korábban, hogy egy politikus teljesen ki akarta irtani a kóbor macskákat a szigetország területéről, mert annyi természeti kárt okoztak.

De a kontinenseken is jelentős problémákat tudnak okozni: Ausztráliában évente nagyjából 300 millió állatot ölnek meg, és már vannak helyek az országban, ahol kijárási tilalmat hirdettek – a macskáknak.

A német Waldorf városkában hasonlóképp tettek: az embereknek kötelező bezárva tartaniuk a macskáikat a tavasz három hónapja alatt – így tudják csak megvédeni a kipusztulástól az egyik veszélyeztetett madárfajt, ami ebben az időszakban költ.

A szakértők úgy vélik, kiemelten fontos lenne, hogy az emberek a macskáikat az otthonukban tartsák – az állat biztonsága érdekében, illetve természetvédelmi okokból is. És legalább ennyire égető kérdés az ivartalanítás, ezzel ugyanis meg lehet előzni, hogy még több kóbor macska járja az utcákat. A brit Royal Society for the Protection of Birds nevű szervezet szóvivője szerint az is nagy előrelépés lenne, ha a kinti macskák csengős nyakörvet hordanának, mert a madarak idejében észrevennék, hogy közelednek.

Forrás: The Guardian

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Berkeli Alashov 

Dián Dóri