Ezért ilyen bonyolult

Egy 2008-as tanulmány szerint a fiatal nők 80 százaléka nem megfelelő méretű melltartót visel, és a szakértők úgy vélik, később sem találják meg a számukra ideálisat. Jené Luciani, A melltartókönyv: Intim útmutató a megfelelő melltartó, alakformáló, fürdőruha, és egyebek megtalálásához című könyv szerzője szerint, aki már több száz nőnek segített megtalálni a passzoló méretet,

tízből kilenc nő, akikkel együtt dolgozott, rossz méretet hordott.

Pedig egy olyan intim ruhadarab kiválasztásához, mint amilyen a melltartó, nem kellene agysebészeti diploma. Valójában nincs is rá szükség, persze, de nagyon nincs megkönnyítve az ember lányának a dolga. A melltartóméretekre ugyanis nincs szabvány, mivel azok egy márka szellemi tulajdonát képezik – mondta a Huffington Postnak Stephanie Muhlenfeld melltartótervező, aki a Victoria's Secretnek, a Nike-nak és más vezető márkáknak tervezett melltartókat.

Az egységes méretezés híján pedig gyakorlatilag lehetetlen, hogy olyan egyszerűen vásároljuk melltartót, mint például zoknit: csupán a méretezés alapján. Persze egy melltartónak több helyen és jobban kell illeszkednie, mint egy zokninak, de lehetne hasonlóan egyszerű procedúra a melltartóvásárlás, ha volnának sztenderd méretek.

De nincsenek – ezt viszont a legtöbben nem tudják, és hiába kényelmetlen, nyom, kicsit szorít vagy eláll, ragaszkodnak a korábban bevált mérethez.

Pedig sajnos a dolog amúgy sem olyan egyszerű, hogy életünk végéig ugyanazt a melltartóméretet hordhatjuk, hiszen a testünk változik: a hízás, a fogyás, a terhesség vagy a menopauza is mind hatással vannak a mellünk méretére, ráadásul vannak, akiknek a menstruációs ciklusuk alatt is változik kicsit a mellméretük.

Nem csak a kényelem miatt fontos

Igencsak elterjedt mém az interneten, hogy a nők még át sem lépték az otthonuk küszöbét, máris ledobják a melltartójukat, ami gúzsként kínozta őket a nap során. Ez is azt jelzi, milyen sokan nem találják a számukra megfelelő darabokat.

Ráadásul jaj annak, aki nem fér bele az általános 70–90 A, B, C, D méretekbe – ezeknek az embereknek már az is külön hajtóvadászatot igényel, hogy egyáltalán találjanak egy helyet, ahol olyan melltartót árulnak, ami passzol rájuk.

Pedig nem csak a kényelem miatt fontos, hogy tökéletesen illeszkedő melltartót hordjunk. Persze fontos, mert ha nem érezzük jól magunkat abban, amit viselünk, az az életünk számos területére kihat. Azonban az egészségünk szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a melltartó maradéktalanul ellássa a feladatát, főleg a nagymellű nők esetében.

Dr. Paul Banwell emlősebész a Huffington Postnak kifejtette, hogy „mivel a mellek nehezek, ezért idővel a megfelelő melltartó viselésének hiánya negatív hatással van a testtartásra, görnyedéshez, váll- és hátfájáshoz vezethet. Ráadásul a rossz méretű, kényelmetlen melltartó kidörzsölheti a bőrünket, ami gyulladáshoz, a bőr szövetének szakadásához, de akár fertőzésekhez is vezethet.

Így állapíthatod meg a számodra megfelelő méretet

Az, hogy milyen fazonú melltartó válik be, egyéni ízlés kérdése, de arra van útmutató, hogy a méretet hogyan határozhatjuk meg. Ehhez nem kell más, csak egy mérőszalag, és két szabad perc.

Először le kell mérni a mell alatt a mellkas körfogatát – ez jelöli majd a melltartóméret számozott részét.

Mivel a méretek nullára és ötre vannak kerekítve, így ha a kapott számunk egyre vagy kettőre végződik, akkor a számot lefele kerekítjük (tehát ha 82 centiméter, akkor a 80-as mérettel próbálkozzunk), ha pedig háromra és négyre, akkor felfelé kerekítünk (tehát ha 83 centiméter, akkor valószínűleg a 85 lesz a befutó).

Ezután melltartóban mérjük meg a mellünk körméretét, és itt jön képbe a matek: a kapott számból vonjuk le a mellkas mérése során kapott számot, és a különbség mondja meg, hogy mekkora kosárméret kell nekünk – ez a melltartók méretezésében a betűvel jelölt rész. Az interneten számos táblázat található, hogy a kapott érték alapján A, B, C, D, E, F (és így tovább) kosárméret lehet a megfelelő.

Egy ilyen méretvétel jó kiindulási alapnak, de ne ragaszkodjunk túlzottan hozzá, mert mint írtam, minden márka kicsit más méretekkel dolgozik, úgyhogy nem úszhatjuk meg a próbálgatást.

Innen tudod, hogy jó rád a melltartód

Természetesen az jó jel, ha kényelmes, de ennél konkrétabb támpontokat is tudnak mondani a szakértők. Michelle Barrett stylist szerint egy melltartó akkor illeszkedik jó, ha nem áll el, és nem csípi össze sehol a mellet. A körpántnak illeszkednie kell, de nem olyan szorosan, hogy bevágjon.

Muhlenfeld szerint, ha a mellkasunktól öt-hat centinél messzebb tudjuk oldalra húzzuk a körpántot, vagy több mint két ujjunk befér alá, akkor egészen biztosan kisebb méretet kell keresnünk. Valamint az is nagyon fontos, hogy a körpántnak vízszintesen kell rásimulni a hátunkra, ha felfelé csúszik, akkor nem jó a méret.

A kosár pedig akkor jó, ha rásimul a mellekre, nem áll el, és nem is vág bele. Ha mellünk majd „kibuggyan” a melltartóból, eggyel nagyobb számú darabot is érdemes felpróbálni.

Valamint arra is érdemes odafigyelni, ha kisebb vagy nagyobb méretre váltunk, hogy a körpánt és a kosár mérete nem független egymástól, tehát ha a 75D-s melltartónak kicsi volt a körpántja, akkor nem a 80D-s lesz a megfelelő eggyel nagyobb méret, hanem a 80C. 

Bízz magadban!

Ahány melltartó, annyiféle méret, úgyhogy a legfontosabb tanács: bízz magadban, és abban, hogy tudod, mi a jó neked – ne ragaszkodj görcsösen a mérethez! Valamint érdemes észben tartani, hogy bár gyönyörű melltartókat lehet kapni, a stílus és szépség ne menjen a kényelem rovására, ugyanis az a legfontosabb!

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ ChayTee

Dián Dóri