A környezete szerint vidám, jó humorú nő, akinek a társaságában mindenki oldottan érzi magát

III. Károly szerint – aki ezt egy Kamilláról szóló, 2018-as dokumentumfilmben nyilatkozta – a legjobb hallgatóság, aki a személyiségével és az odaadó figyelmével bárkit rá tud venni, hogy megnyíljon neki. És akivel nem mellesleg láthatóan nagyon boldog. Elkötelezetten támogatja a szexuálisan bántalmazott nőket és a beteg gyerekeket, emellett szívügye a mentett kutyákkal foglalkozó alapítványok megsegítése is. Hetvenes éveiben, a koronavírus-járvány alatt kezdett el balettozni, hogy karbantartsa magát, rajong a természetért és a lovaglásért, kevéske szabadidejét pedig legszívesebben öt imádott unokájával tölti.

Ahhoz viszont, hogy ma már ilyen pozitív kontextusban jelenjenek meg róla hírek, évtizedeknek kellett eltelniük.

Kamilla, a céda

Mondhatni, ő volt az első a királyi családhoz tartozó körből, aki ellen világszintű, intenzív lejárató médiahadjárat indult.

Az embereknek szükségük volt egy bűnbakra, akit Diána boldogtalanságáért, majd tragikus haláláért is okolhattak, Kamilla pedig tökéletes volt erre a szerepre. Megtestesítette mindazt, amit a társadalom elítél egy nő viselkedésében: ő volt a csalfa, házasságtörő asszony, aki más férjét csábítja el. „Hárman éltünk ebben a házasságban, így egy kicsit túlzsúfolt volt” – nyilatkozta Diána Kamilla és Károly viszonyára utalva az elhíresült BBC-interjúban. Amellett, hogy ezt a tényt nem lehet eltagadni, az is igaz, hogy – mint minden viszonyhoz –, ehhez is két ember kellett. Kamilla hírnevének rehabilitációja során az elmúlt években a történetet azzal árnyalták, hogy Kamillát egyebek közt a férje hűtlensége – akivel még a házasságuk előtt „se veled, se nélküled” kapcsolatban éltek – sodorta vissza egykori és örök szerelme karjába.

Kamilla és Károly herceg 1979-ben – Forrás: Getty Images/Tim Graham

A viszonyukra Károllyal 1992-ben derült fény, miután kiszivárgott néhány telefonbeszélgetésük, 1994-ben pedig – két évvel a Diánával való válása után – Károly egy tévéinterjúban elismerte a házasságtörést, és Kamillát a szeretőjeként nevezte meg. Kamilla rá egy évre vált el a férjétől. Az újságírók a botrány kitörése után folyamatosan ostromolták, Kamilla azonban egyszer sem szólalt fel a saját védelmében. Csendben tűrte a vádakat és a bulvármédia mocskolódását, amit akár a külsejére, akár a személyes higiéniájára tettek – az ellene indított médiahadjárat csúcsán ugyanis még az a pletyka is szárnyra kapott, hogy lovaglás után gyakran fürdés nélkül ment társasági eseményekre.

Diána árnyékában

Diána tudott Károly és Kamilla viszonyáról, és többször próbált hatni Kamillára, hogy vessenek véget a románcnak – sikertelenül. A walesi hercegné önéletrajzi könyvéhez készült magnófelvételek szerint – amelyeket a könyv írója, Andrew Morton rögzített – Diána állítólag egy partin megállította Kamillát, és azt mondta: „Kamilla, csak szeretném, ha tudnád, mindent tudok rólad és Károlyról, nem ma jöttem le a falvédőről.” Kamilla pedig a híresztelések szerint így reagált: „Mindened megvan, amit csak akartál. A világon minden férfi a lábaid előtt hever, és van két gyönyörű gyermeked. Mit akarsz még?” „A férjemet akarom” – felelte Diána.

Forrás: Getty Images/PA images

És ahogy Diána életében, úgy Kamilla a halála után sem tudott kilépni az árnyékából. A szívek királynőjét a nép szentté avatta.

Diána olyan fiatalon halt meg, hogy a képe az emberek fejében mindig gyönyörű, tiszta és varázslatos marad, míg Kamillának keményen meg kellett küzdenie azért, hogy ne a gonosz házasságtörőt lássák benne. Ha ő nem hasonlította is össze magukat, a közvélemény megtette minden lehetséges módon.

Szeretőből leendő királyné?

Károlynak állítólag két vágya volt régóta: hogy megörökölje a trónt és hogy elvegye Kamillát – utóbbi 2005-ben, 34 évvel az első találkozásuk után teljesült. A hozzá közel állók egybehangzó nyilatkozatai szerint Kamillát azonban sosem érdekelte, hogy királyné legyen. Épp ellenkezőleg: jobban kedveli a természetközeli és kevés kötelezettséggel járó életet, mint azt, ami ezzel a titulussal jár. Őt nem a rang, hanem maga Károly érdekelte mindig is – mondják.

Minden ellenérzése és II. Erzsébet királynő bojkottja ellenére – aki évekig még egy légtérben sem volt hajlandó tartózkodni vele –, ott lesz Károly mellett a trónon, és minden ezzel járó feladat során. De a mostani információk szerint nem tart igényt a királynéi címre – azt, mondjuk, nem árt hozzátenni, hogy ezt a kikötését még évekkel ezelőtt fejezte ki egy közleményben. A jelenlegi ismeretek szerint a hivatalos titulusa így ő királyi fensége, az uralkodó házastársa (Her Royal Highness, Queen consort) lesz.

Forrás: Getty Images/Tim Graham

Sok tekintetben tiszta lapot kapott

Ahogy évek alatt a királynő, úgy a közvélemény is egyre inkább elkezdett enyhülni irányában. Hetvennégy éves korára a gyűlölt szerető képét – a királyi család PR-gépezetének is köszönhetően – a médiában és a közvéleményben is felváltotta egy olyan asszony alakja, akinek kitartó és mély szerelme kiállta az idő próbáját és a rengeteg viszontagságot.

Aki nem kizárólag bűnbakja, hanem elszenvedője is volt az eseményeknek. Egy olyan nőé, aki megharcolt a saját boldogságáért, és aki támogató társa Károlynak.

Forrás: Getty Images/Dave J Hogan

A hírek szerint kiegyensúlyozott a viszonya Vilmossal és Harryvel, és aktívan kiveszi a részét a munkából is: megtalálta azokat az ügyeket, amelyeket teljes mellszélességgel támogathat. Nagyjából évi háromszáz hivatalos eseményen vesz részt, hogy képviselje a koronát, és II. Erzsébet királynő halálával már ő a brit királyi család legidősebb, köztiszteletben álló női tagja.

Ha Diána helyét nem veszi is át soha a piedesztálon, amelyre a szívek királynőjét emelték, minden kétséget kizáróan rehabilitálták.

Sok tekintetben tiszta lapot kapott, és ő nem sáfárkodik vele rosszul, „kitaszítottból nemzeti kincs” lett, ahogy a The Guardian hasábjain róla megjelent cikkben olvasható. Diánát követően az emberek viszonya a királyi családhoz nagyban változott: az ő szerelmi háromszögükön keresztül a hétköznapi halandókéhoz hasonló, esendő emberek képe rajzolódott ki előttünk. És ebbe a képbe már beleférnek a rossz döntések, a hűtlenség és minden, nagyon is emberi gyarlóság is.

Annak ellenére, hogy Diána emléke miatt sokan még mindig idegenkednek a gondolattól, hogy Károly Kamillával az oldalán lép trónra, tény, hogy az ő szívének sosem volt más királynője. Lehet őt szeretni vagy gyűlölni, egy biztos: ma már megkerülhetetlen alakja és szerves része a brit királyi családnak, illetve a monarchia történelmének.

Filákovity Radojka

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Chris Jackson

Filákovity Radojka