Az álomfőnök

„Nálunk anno elég durván ment a klikkesedés középsuliban, én meg, mivel nem tartoztam az elithez, nyilván csak buta lehettem. Majd pályakezdőként, a kilencvenes évek elején felvettek egy álommelóra álomfizuért. Ez – nyilván – úgy történhetett meg, hogy »dugtam a főnivel« (aki 70 éves nő volt, de ne is vesszünk el a részletekben).

Amúgy valóban sokat köszönhetek neki, a mai napig szeretettel gondolok rá.

De nem, nem úgy.”

Akkor vajon ki él a házban?

„Pár éve tudtam meg, hogy állítólag nagyanyám halála óta az ő házában élek. Amikor ezt nagynénémnek meséltem, kiderült, ő pedig azt hallotta, hogy ő él ott.”

Autónepper a szomszédom

„Újonnan költöztünk az utcába, autókkal foglalkozó cégnél dolgoztam, gyakran jöttem haza különböző céges autókkal, a férjem is hol a sajátjával, hol a szülei autójával jött, úgyhogy elterjedt a pletyka, hogy autónepperek vagyunk, és lopott autókkal kereskedünk.” 

A részeges

„Egyszer azt hallottam vissza, hogy olyan részeg voltam, hogy az akkori szerelmem a hátán vitt haza. Nem értettem, hogyan rakták ezt össze, aztán rájöttem, hogy egyszer hazafelé az autóúton jó ötletnek tartottam, hogy lovacskázzunk.”

Puszta jóindulatból

„Tizenegyedik osztályos voltam gimiben, amikor több hétig nem voltam suliban. Amikor újra mentem, kiderült, hogy az egész iskola (katolikus gimi) meg volt róla győződve, hogy abortuszom és/vagy mellnagyobbító plasztikai műtétem volt. A valóságban autóbalesetem volt (mint utas), számos csontom eltörött (kulcscsont, bordák, arccsont stb.), belső sérüléseim voltak, kis híján leszakadt a szemhéjam, és több hétig tartott, míg felépültem. Nagyon megdöbbentő volt, hogy a keresztényi szeretetnek morzsáját se tapasztaltam, csak rosszindulatot.”

Megfejtették a titkot

„Egy gyakorló nővérnek olyan jól sikerült vért vennie, hogy két hétig tenyérnyi véraláfutással közlekedtem nyáron. A falunkban terjedt el, hogy vénásan nyomom a cuccot. Hogy ez hogyan jutott el a suliban olyan emberekhez, akiknek a nevét se tudtam, máig rejtély… De pár hónapig sokan hitték, hogy megfejtették a soványságom okát is.”

A kapcsolatok bonyolult útvesztőjében

„Nem olyan régen az egyik szomszédnéni megvigasztalta a férjemet, hogy fiatal ember ő még, kár lenne egyedül maradnia. A férjem nagy szemeket meresztett rá, mire kiderült, a néni szerint én leléptem, és elváltunk.” 

„Édesapám nagyon fiatalos volt. Délután, ahogy jöttem haza az iskolából, ahol tanítottam, rendszeresen bementem hozzá a munkahelyére. Karonfogva jártunk haza. Később az iskolában az a pletyka terjedt el, azért öltözöm olyan jól, mert idős pasim van. A kolléganő irigykedett a klassz ruháimra.”

„Jó pár évig éltünk nővéremmel kettesben. Na, a környéken élők szerint mi nagyon nem voltunk tesók, évekig tartotta magát a pletyka, hogy egy leszbikus pár vagyunk.”

„Engem állítólag csak azért vett el a férjem, mert terhes lettem. Igaz, hogy az esküvőnkön az egyik gyerek öt, a másik kétéves volt, de akkor is! A férjem rokonai jobban tudták!”

„Kábé negyven éve történt, frissen elvált voltam két gyerekkel, és akkor még csak Pesten lehetett igazán szép bútort venni. Na, hát én megvettem, és egy FÉRFI kollégám utánfutóval haza is hozta. Ez úgy jött vissza hozzám, hogy »Erzsinek a bikája szekrénysort vett neki«. Egyébként a felesége is velünk volt, de őt már kifelejtették a pletykából.”

„A New Jersey-i magyar közösségben, ahol önkéntesként dolgoztam, egy nő azt terjesztette rólam, hogy egy Béla nevű csávóval élek, aki ráadásul illegálisan tartózkodik az USA-ban. Béla tényleg velem élt. Ő a macskám.”

Az egyetlen logikus magyarázat a markolóra

„Fegyverraktárt ásatunk a kertben. Valóban volt egy mini markoló, amivel földkábeleknek ástak árkot, de valamiért ez jutott vissza hozzánk. Biztos olyan militánsnak látszottunk.”

Amikor közelebbi a pletyka terjesztője, mint gondolnád

„A kisfiam (akkor hároméves) a környezetünkben egyik napról a másikra beadta mindenkinek, hogy jön a kistesó, még neve is volt (Tibike). Az egyik szomszéd be is kopogott, hogy úgy hallja, úton van a baba. A barátaink is ezzel fogadtak, és az óvodában is elterjedt a híre.”

Többen is olvasnak minket a túlvilágról

„Meghaltam” – írta az egyik kommentelőnk, de nem ő volt az egyetlen, akiről ilyesmit terjesztettek. Némely halottak pedig még a saját gyerekeiket is letagadják: „Én is »meghaltam« már húsz éve. De »háromgyerekes anya is vagyok… csak letagadom őket« (egy sincs).”

Más meg a férjét tagadja le

„Épp szakítottam az akkori partneremmel, pár héttel később találkoztam egy ismerősömmel, akitől megtudtam, hogy férjnél vagyok, most válunk, milyen nehéz lehet nekem. Nem voltunk összeházasodva. Soha nem felejtem el a helyzet abszurditását és a döbbenetet, amit afölött éreztem, hogy nekem, az érintettnek nem hitte el az illető, hogy nem házasodtunk össze, hiszen ő még azt is pontosan tudta (!), mikor történt az inkriminált frigy hivatalossá tétele. Szó szerint őrületes élmény volt ott állni az utcán valakivel, és próbálni meggyőzni arról, hogy én talán jobban ismerem az életemet nála. A legmegdöbbentőbb az volt, hogy nem sikerült. Irtózatosan összevesztünk, és ő azzal a szilárd hittel távozott, hogy megbolondultam, hiszen képes vagyok letagadni a férjemet. Máig kiráz a hideg, ha eszembe jut.”

Hogy kivel?

„Talán a klasszikus értelemben nem pletyka, de én sok éve röhögök rajta. Ifjú házasként egy körfolyosós házban laktunk. A kettővel odébb lakó szomszéd, apám korabeli mérnök úr (szüleimmel és velem már huszonéve szomszéd) pont rálátott a lépcsőházra, liftre a konyhaablakából, amit rendszeresen ki is használt, mozizott. Egyszer félrevont: tudom-e, hogy a férjem megcsal. Kérdem, miből gondolja? Hát, hogy múlt szombaton látott minket elmenni együtt, aztán pár órával később a férjem egy IDEGEN nővel jött haza, kézen fogva. Mondtam, hogy az is én voltam, csak gondolom, nem látta, hogy a kettő közt voltunk itthon, én ruhát és hajviseletet váltottam. Kicsit próbált még győzködni, de nem sikerült. Eleve teljesen megbízunk egymásban a férjemmel, de mivel tudott volt az időpont, hát biztos is lehettem benne, hogy velem csalt meg engem.”

Pichler Zsófi

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ZenShui/Eric Audras