Korunk mumusa a narcizmus. Pár éve – amióta a bántalmazások különböző formáira definícióink, és azokról pontos ismereteink vannak – a narcisztikus partnernél, vezetőnél és családtagnál nincs riasztóbb, ő az, akitől menekülni kell. Mindannyian tudunk is rá példát a szűkebb környezetünkből. Olyannyira, hogy időnként kicsit hamar meg is születik a „diagnózis”, ami felhatalmazást ad arra, hogy a kapcsolatból kilépjünk, a konfliktusok, problémák alól pedig felmentsük magunkat, a másikra mutogatva. 

Pedig a narcizmus – ahogy a pszichológusok hangoztatják is – nem feltétlenül egyfajta diagnózis, hanem sok esetben csak mintázat. Narcisztikus tulajdonságok mindannyiunkban vannak, bizonyos mértékben kell is az egészséges működéshez. A gond akkor kezdődik, amikor túlzott mértékben hatalmasodik el a személyiségen. Ilyenkor figyelhetjük meg rajta az alábbi tulajdonságokat: az empátia hiánya, a visszaigazolás és az elismerés hajszolása, túlérzékenység bármiféle kritikára, nagyzolás, a belátás képességének hiánya, és hajlam az érzelemkitörésekre (csekély önuralom), különösen frusztrált vagy csalódott állapotban. 

Ugyanakkor narcisztikus mintázatra vallhat az is, ha valaki mindig áldozatszerepbe helyezi magát (mártírkodik), ha gyakran mogorva, bosszús vagy sértett. A közös bennük az, hogy

egy mély belső bizonytalanságot próbálnak leplezni, a vitákban, veszekedésekben pedig törékeny egójukat védelmezik. Méghozzá a végletekig, elég vehemensen

Úgyhogy, ha nem is egy narcisztikus személyiségzavarban szenvedő emberrel kerülsz vitába (ami már kétségtelenül a véglet), hanem csak egy narcisztikus mintákat mutató egyénnel, az alábbi magatartást érdemes felvenned ahhoz, hogy ne érezd magad sarokba szorítva, értetlenül, megértésre hiába várva. A Vice magazin szakértője, dr. Ramani Durvasula összegyűjtötte, mi mindenből ismerheted fel először is, hogy milyen „működési móddal” állsz szemben, másodszor pedig, hogy hogyan kezeld.

Intő jelek

Kezdjük ott, hogy ebben a vitában nagyon rosszul fogod érezni magad. Pedig vitatkozni elvileg szabad, sőt lehet inspiráló és termékeny dolog is.

Egy narcisztikussal folytatott vitában azonban két valóság kerül szembe egymással, és ő mindenáron azt próbálja majd elhitetni, hogy a te valóságod nem igazi, sőt nincs is létjogosultsága.

Ezt úgy hívják: gázláng-effektus (az azonos című, mára klasszikussá vált film után) – ez tehát az első intő jel. A te megélésed nem számít vagy nem érvényes, nincs is hozzá jogod. Piros jelzés!

A második, hogy

ő mindenáron győzni akar, számára ez az egy dolog számít. Tehát mindent be fog vetni érte: könyörtelenül érvel, megtéveszt, manipulál, és bosszúszomjassá válik, ha úgy érzi, kicsit is felülkerekedtél vagy erőre kaptál.

Mert számára a vita csakis akkor érhet véget, ha ő győztesnek érezheti magát. Lássuk tehát, mit tehetsz mégis vele szemben.

1. Jól válaszd meg a csatáidat!

A legtöbb érv hatástalan egy narcisztikussal folytatott vitában – állítja a Vice szakértője –, mert ő úgysem fogja megváltoztatni az álláspontját, és soha nem fog veled egyetérteni. Tehát érvelni szinte felesleges. Az sem mindig megoldás, hogy egyszerűen elkerülöd a vitát vagy elmenekülsz előle, de jól gondold meg, mikor mész bele – legyenek csak azok az ügyek, amikért megéri. Ilyen például a gyerekekhez köthető kérdések köre, a saját jóérzésed, vagy valamilyen szakmai kérdés. De napi szinten semmiképp nem érdemes vitába szállni egy narcisztikussal. 

2. Maradj nyugodt és összeszedett!

Ha a narcisztikus ki is borul vagy felemeli a hangját, te akkor se hagyd magad kibillenteni az egyensúlyodból. Beszélj vele úgy, mint egy hisztiző gyerekkel: higgadtan, türelemmel. Ugyanis, ha megengeded magadnak azt a luxust, hogy te is kiabálni kezdesz, tuti, hogy egyszer csak megakasztja a vitát azzal, hogy „Miért vagy ilyen ideges? Nyugodjál már le!”. Ami persze csak még jobban kiakaszt téged (nem véletlenül: provokáció), és eltereli a figyelmet a vita tárgyától. Ne adj neki ilyen magas labdát!

3. Ne védekezz, és végképp ne magyarázkodj!

Úgysem hallja meg.

Érdemes közben azt mantrázni magadban, hogy „úgysem figyel”. Ugyanis tényleg nem az érdekli, hogy meggyőzzétek egymást.

Bármit is mondanál, eltorzítja vagy semmibe veszi. Hiába szeretnéd, nem tudod elérni, hogy elfogadja a te álláspontod, elismerje a te valóságod, felelősséget vállaljon magáért, vagy megtegyen valamit. Arra emlékeztesd magad, hogy ő csak nyerni akar – más nem érdekli. Tehát, ha nem akarsz túlságosan szenvedni, akkor ennek megfelelően takarékoskodj az energiáddal, és ne hagyd magad kifárasztani vagy megtéveszteni. 

4. Ragaszkodj az igazadhoz!

A gázláng-effektus csak akkor működik, ha te is hajlandó vagy megkérdőjelezni a saját megélésed és igazságod. Ha azt mondja: „nem így történt”, vagy „túlérzékeny vagy”, inkább mosolyogj magadban – ez csak egy játszma. 

5. Térj mindig vissza az eredeti kérdéshez!

Ha egy narcisztikussal vitatkozol, ő mindenféle irányokba el fogja téríteni a vitát (akkor is, ha az egészet ő robbantotta ki), és megpróbál majd összezavarni. A Vice erre a „word salad” kifejezést használja, tehát hogy

„szósalátát” kreál majd – persze azért, hogy a felelősséget valaki másra hárítsa. Például, ha te szóvá teszed, hogy ő késett valahonnan, azzal fog jönni, hogy te hányszor késtél már, és az mennyi fennakadást okozott, valójában te mennyivel rosszabb vagy nála, és annak milyen káros következményei lettek rá nézve. 

Vagy a másik, hogy a szezont is keverni fogja a fazonnal, mindenféle egyéb szempontot hoz be (amiknek valójában az eredeti kérdéshez semmi közük nincsen), míg már azt sem tudod, miről is beszéltek. Amikor tehát azt érzed, hogy elvesztetted a fonalat, akkor kapcsoljon be a vészjelző az agyadban: hátra kell lépni. Bólogass, mosolyogj, és ne hagyd magad, térj vissza az eredeti tárgyhoz. Valószínűleg felidegesíted majd vele, de nem baj, ez csak azt jelenti: nem dőltél be a trükkjének.

6. Ne hánytorgasd fel a múltat! (Akkor sem, ha ő pontosan ezt teszi.)

A narcisztikusok a régi sebek nagy nyalogatói. Évekkel ezelőtti sztorikat fog előrángatni a vita hevében, mert az egykori fájdalom ma már fegyver a kezében.

Ahogy a korábbi esetekben, úgy itt sem szabad belemenni a narratívájukba, ugyanis csak egy végeláthatatlan spirálba rángatnak bele.

Mondd, hogy ami történt, megtörtént, most az aktuális problémátokat kell megoldani. 

7. Teljesen oké fizikailag kilépni a helyzetből

Ha már túl vagy a gázláng-effektuson, a szósalátán, a régi sérelmeken és a hangerő is jelentősen megemelkedett, a megoldás viszont még sehol sem látszik, akkor nyugodtan (de tényleg higgadtan) ki lehet lépni a helyzetből. „Nem látom, hogy közelednénk a megoldáshoz” – mondhatod, – „ezért én most egy kis szünetet kérek”. Ez mindenképp kizökkenti majd őt, téged pedig megóv attól, hogy még mélyebbre rántson az örvény. Ha úgy érzed, azért valamikor el kéne jutni egy megoldáshoz, akkor térj vissza rá később, amikor már feltöltődtél, és újra van hozzá energiád, türelmed. De tudd, hogy legközelebb is simán találhatod magad ugyanebben a helyzetben. 

8. Válj unalmassá!

A narcisztikusok imádnak vitatkozni, harcolni, úgyhogy mindent meg is tesznek érte: böködnek, bujtogatnak, csalikat dobnak be.

Ha nem harapsz rá, az baromira bosszantja őket. Ha nem táplálod a harci kedvüket azzal, hogy nem reagálsz és nem ugrasz, akkor ugyan először még dühösebbek lesznek, de aztán elunják a dolgot és tovább állnak. Ne félj, találnak majd valaki mást, akivel veszekedhetnek

9. Próbálj puhán landolni!

Mint az eddigiekből kiderült, egy narcisztikussal vitatkozni rendkívül fárasztó, időigényes, és kizsigerelő folyamat. Előfordulhat, hogy egyik pillanatról a másikra érzed majd azt, hogy eleged van, ki akarsz szállni. De ha csak annyit mondasz: „zárjuk le, én nem szeretnék tovább vitatkozni”, azzal csak tovább hergeled őt. Ha már mindent kipróbáltál, amit az imént javasoltunk, akkor inkább azzal búcsúzz, hogy „nincs több mondanivalóm”, vagy „nem tudok többet hozzátenni”, és tényleg fejezd be.

Nem fogod majd jól érezni, mert nem jutottatok konszenzusra, és nem értett meg téged. De legalább vége. Egy narcisztikussal szemben ez is eredmény.  

Gyárfás Dorka

Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: Getty Images