Elfogultság nélkül

Tudom, nehéz elhinni, de tényleg nem vagyok elfogult, bár Kocsis Noémi minden nálunk megjelent cikkét én olvasom először, és nagyon szeretek vele dolgozni, de ez a könyv tényleg nem csupán címében lenyűgöző, hanem a valóságban is.

Azt gondoltam eddig, hogy viszonylag jól ismerem a saját hazámat, hiszen ötvenkét éve élek itt, és kifejezetten sokat utazom belföldön, ráadásul kíváncsi is vagyok rá. Ennyire behatóan viszont még soha láttam át Magyarország természeti kincseit, kulturális sokszínűségét és vagányságát. Ehhez pedig nagyon kellett Kocsis Noémi Bakancslista Magyarország – 777 lenyűgöző kaland és úti cél című könyve.

Átlátható szerkezet

Minden korábbi útikönyvtől eltérően, ez a kiadvány nem tájegységenként mutatja be a nevezetességeket, hanem hét különböző téma szerint tagolja. A belassulós-lazulóstól a vadregényesig, de van adrenalinfröccs, szórakoztató, talpaló, eszem-iszom, kulturális, a hagyományokra koncentráló; a kedvenc fejezetem pedig a legendákra, titkokra hívja föl a figyelmet.

Minden címszó alatt található egy roppant hasznos információs bázis: hol van az esemény, mit lehet csinálni, mikor, kinek ajánlott, és mennyibe kerül.

Aztán pedig pár fontos mondatba sűrítve az összes informatív tartalom, méghozzá lendületes, jó stílusban megírva, és persze tegezve. 

Nemcsak a stílus kiváló, hanem könyvészeti szempontból teljesen rendben van a kiadvány: a tárgymutató hasznos és pontos, végre egy útikönyv, ami nem hemzseg a helyesírási hibáktól! Egy csomó információt szúrópróbaszerűen ellenőriztem (nem tudok kibújni a bőrömből, akkor is szerkesztek, amikor nem kéne), lenyűgözően szépek a képek, egyszerűen semmi, de semmi hiányérzetem nem volt.

Somogy megye, Somogyvámos

Az egyetlen „bajom” a könyvvel, a súlya. Inkább otthoni olvasgatásra való, semmiképp nem alkalmas arra, hogy magával vigye az ember útközben. Ez viszont abszolút megbocsátható, hiszen ilyen fajsúlyos tartalomhoz elengedhetetlen ez a forma.

Könyvtárgyként is gyönyörű, élvezet forgatni, belekapni, belemerülni, végigolvasni egy fejezetet, böngészni a tárgymutatót, és rácsodálkozni országunk mérhetetlen gazdagságára, sokszínűségére.

Átgondolt és gyakorlatias

A szerzőtől megtudtam, hogy három hónapon át, reggel nyolc és éjjel kettő között semmi mást nem csinált, csak ezzel a könyvvel foglalkozott. Elképesztően sok munkát tett bele, ráadásul hihetetlenül rövid idő alatt, de ez nem gátolta meg abban, hogy egységes, átgondolt és humoros legyen amellett, hogy nagyon korrekt is.

Aki ilyen alázatosan dolgozik egy ügyért, az nagyon szeretheti a hazáját.

Nyilván nem jutott el személyesen mind a 777 helyre, de hiteles forrásokból szerezte az információkat, és több családtagját is bevonta a munkába, rengeteget telefonáltak, hogy ellenőrizzék a helyszíneket.

Minden történelmi, természeti vagy kulturális eseményhez kaptam egy kis pluszt, valami információs csemegét, amiről korábban fogalmam sem volt, ezért is varázsolt el ennyire a kötet.

Fejezetenként ábécésorrendben vannak a megyék, ez is hozzájárul a könnyen átlátható struktúrához. 

Csongrád-Csanád megye, Makó

Az én hét kedvencem

Kicsit istenkísértésnek tűnik a 777 ajánlat közül kiválasztani hetet, de mégis megpróbálkozom vele. Igyekeztem úgy válogatni, hogy aktuális legyen erre az időszakra, és egyik se kerüljön sokba.

1. Fejér megye, Dinnyés, fecskebúcsúztató

Kisboldogasszony napján, azaz szeptember 8-án a Dinnyési-fertőn vezetett kora esti túra keretében búcsúzhatunk a fecskéktől.

2. Komárom-Esztergom megye, Bajót

Napfürdőzés a Jankovich-barlangban. Barlangmániás vagyok, nagyon szeretek a föld alatt kószálni, és eddig még soha nem hiányzott a fény, de ilyen nyitott kürtővel rendelkező barlangban még nem jártam. Mindenképp ki fogom próbálni! 

3. Somogy megye, Balatonföldvár

A hetven méter magas kilátó az egyetlen az országban, ami akadálymentesített. Milyen kár, hogy csak egy van, de milyen jó, hogy azok is élvezhetik a magasságot és a kilátást, akiknek egyébként semmi esélyük nem volna erre.

4. Baranya megye, Szársomlyó

A Szársomlyót már én is megmásztam, futni is szoktam mellette, és imádom az ördögös legendát, ami a hegy keletkezését meséli el. Nézzetek utána Noémi könyvében, nagyon viccesen írta le.

Gáborral féltávnál, mögöttünk az imádott Szársomlyó, a szemünkbe meg erősen tűzött a nap - A kép a szerző tulajdona

5. Nógrád megye, Kazár

Egy felújított magtárban rengeteg régi hímzett falvédő várja az odalátogatókat, akik között én is ott leszek valamikor.

6. Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Szinpetri

Igazi könyvmoly vagyok, és szégyen-gyalázat, hogy még soha nem láttam a földkerekség legnagyobb könyvét, ami a Jósva-patak vizével hajtott papírmúzeumban látható sok egyéb érdekesség mellett. Muszáj lesz pótolnom!

7. Zala megye, Tormafölde

Hét hektáron, 1200 fügefa várja nyár végén „szedd magad” akcióval a füge szerelmeseit. Akkor ezek szerint engem is. A fáról szedett friss füge a gyengém!

Ez csak egy icipici szelete volt a könyvben szereplő fantasztikus ötleteknek, még 770 hasonlót taláhatsz benne.

Jó barangolást itthon!

Both Gabi

Képek: Scolar Kiadó