– 

Számomra rengeteget jelent, hogy mielőtt „munkába megyek”, vagyis odaülök a szobában található asztalhoz, és a reggeli kilences értekezletre bezoomoljak, legyen egy fél óra mindennap, amikor intenzíven mozgok. Nemcsak a napomat indítja be, de jó érzéssel is tölt el, hogy még ebben a bezárt helyzetben is tudok valamit tenni a testem és a lelkem egészségéért.

Lefotóztam a szobámat normál alapállapotában és a „tornasarkot” teljes harci készültségben. Íme, néhány eszköz, amiket használok az edzéshez. (A fotókért köszönet a kisfiamnak.)

A karantén előtt csak elszórtan edzettem itthon, ennek köszönhetően nincs nagy eszközarzenálom. (De a rengeteg elérhető videónak köszönhetően valamennyire akár saját testsúlyos edzésekkel is formában tudnám tartani magam.)

Mindent bevetek, amit csak tudok, hogy az összes izomcsoportot átmozgassam.

Azzal kezdem, hogy néhány perc alatt átstrukturálom a szobát, majd a tréning végén vissza az eredeti állapotába, hogy aztán a nap további részében irodaként funkcionálhasson. Ez abszolút multifunkciós tér, amiben az eddig unalmas tárgyak is új értelmet nyernek.

Itt van például az eleddig kissé kihasználatlan puffom. Nos, a jelen időszakban soha nem tapasztalt hasznot hajt. Egyrészt erre teszem rá a szoba másik sarkában álló tükröt. Ez segít abban, hogy ha súlyokkal dolgozom, tudjam kontrollálni a tartásomat. Aztán ez ad alapot némely karerősítő gyakorlatoknak és a súlyzós csípőemelésnek. (Ezeket a gyakorlatokat amúgy egy ágy vagy a heverő szélén is el tudnám végezni.)

Szerencsére volt egy eddig dobozban pihenő kétkezes súlyzókészletem, de a fenti gyakorlatot ennek hiányában akár egy sporttáska segítségével is megcsinálhatod. Tegyél néhány jó vaskos könyvet a táskába nehezékként, és máris kész a súlyzsák. Ezt amúgy rengeteg gyakorlathoz használhatod, többek között kar- és láberősítéshez is. De használhatsz kétliteres vizes palackot is – szuper felsőtest-, vagy lábedzéshez is. És ha egy rúd végére erősíted, máris kétkezes súlyzót tudsz magadnak házilag barkácsolni.

A fogantyús gumikötelet, amit normális esetben kar- és lábizom gyakorlatokhoz használok, most befogtam saját testsúlyos edzéshez is. Az ajtó tetejére akasztva néhány alapvető gyakorlatot simán el tudok vele végezni.

Fontos tipp: a gumikötél kevésbé stabil tartást ad, mint egy edzőheveder, így te is extrán figyelj oda a rögzítésre és a tartásodra!

És persze rengeteget dolgozom talajon. Végre jó hasznát veszem annak a sportszalagnak, amit hét éve, az Angliába költözésem alkalmából kaptam a nővéremtől. A „majd jó lesz valamire” elve tökéletesen működött ebben az esetben. A gumiszalag segítségével remek önkínzó láb- és popsigyakorlatokat tudok végezni.

A vádlik edzésére pedig szintén a vaskos könyveket használom. A lábujjaimat megtámasztom a könyvön, és úgy emelgetem magam. Viszonylag egyszerű és hatékony.

Azt gondolom, hogy ez az új helyzet nagymértékű kreativitást követel mindenkitől, de engem szórakoztat, hogy videókból, illetve az eddigi edzésterveimből inspirálódva újabb és újabb megoldásokkal tudok előrukkolni.

Manapság szinte minden fitnesz-influenszer átállt az otthon végezhető gyakorlatsorokra, így bőségesen lehet találni ötleteket. 

Az alábbi oldalak nekem sokat segítenek abban, hogy a meglévő eszköztárból ki tudjam hozni a maximumot, és valamiféle struktúrát vigyek az edzésekbe.

Az @angoswede nevű lány például rendkívül ötletesen használja fel a szobája bútorait és mindenféle rendelkezésre álló tárgyat az erősítéshez.

@kayla_itsines oldalán különböző nehézségű gyakorlatsorokat találtok, és a legtöbbjéhez eszközre sincs szükség.

Ha viszont mindenképp súlyzós erősítéshez kerestek inspirációt, akkor @kelseywells oldala lehet jó forrás. 

Egy Amerikában élő magyar lány, @anita_herbert oldala is tele van szuper edzéstervekkel, de szintén hasznos ötleteket kínál a @mariela-bravo.fit és a @lisafitt nevű Instagram-oldal is.

Ha pedig valaki Pilates-gyakorlatsorokra vágyik, a @lanas_pilatest látogassa meg.

Szinte mindegy is, honnan jön az inspiráció, a lényeg, hogy a bezártság ellenére folyamatosan tudok mozogni, aminek mentálisan még nagyobb jelentősége van, mint valaha. Sokkal jobban meg tudok küzdeni a stresszel és az új helyzettel, mint rendszeres testedzés nélkül tenném. Remélem, néhány fenti ötlet segítséget nyújt nektek is.

Kégl Ági

A képek a szerző tulajdonában vannak