Noha zeneileg mindenevő vagyok, egyetlen fix pontja már nagyon régóta van az ünnepnek: a fadíszítés közben mindig Bach Karácsonyi oratóriumát hallgatom. Bármilyen zordul is hangzik ez, még sosem akadt, aki reklamált volna, annyira szépen belesimul ez a pazar mű a karácsonyi készülődésbe, olyan észrevétlenül változtatja igazi ünneppé, hogy az embernek mégsem kell feszengenie közben.

Azt azonban nem várhatjuk senkitől, aki korábban nem tanult zenét, hogy magától kitúrja a streaming-szolgáltatók beláthatatlan méretű készletéből a megfelelő műveket. Meg aztán honnan tudhatná, milyen nyomvonalon induljon el?

Tavaly könnyűzenei válogatást készítettem, az idén viszont azoknak igyekszem segíteni, akik szeretnének komolyzenével ünnepelni, de nem igazán tudják, hogyan kezdjenek hozzá. Vagy egyáltalán: mit is szeretnek tulajdonképpen. Majdnem hatórányit zenét válogattam össze a legkülönfélébb szerzőktől és korszakokból, hogy segítsek kideríteni.

Hogyan hallgassuk a gyűjteményt?

A szabály az, hogy nem az egyébként is stresszes ünnepi időszak a legalkalmasabb arra, hogy bármit magunkra erőltessünk. Tehát ahogyan tavaly is írtam: ami nem tetszik, azt ne hallgasd, léptesd tovább. Ami tetszik, azt jegyezd fel, és keress rá a szerzőre vagy az adott műre. Ez a Spotify-on nagyon könnyen megy, hiszen egy kattintással („Előadó megtekintése” vagy „Album megtekintése”) kivitelezhető.

Nincsenek elvárások, senki sem fogja azt gondolni, hogy műveletlen vagy, amiért továbblépteted Rimszkij-Korszakovot (puff neki, van egy csomó „sztenderd” mű, ami fel se került a listára), szóval tényleg csak egy dolgod van: fedezd fel, és élvezd! (Oké, ez kettő.)

Nem szeretnék senkire plusz terheket pakolni azzal, hogy kiselőadást tartok a szerzőkről, a művekről vagy annak fontosságáról, hogy az ünnepek idején „normális” zenét hallgassunk. Ízlés dolgában felesleges is volna vitatkoznunk. A szándékom csupán annyi, hogy adjak néhány támpontot azoknak, akik szívesen merülnének bele a komolyzenébe, de nem vágynak a nyakkendős-nagyestélyis feszengésre és arra sem, hogy zenetörténeti tudnivalókkal traktálják őket.

Egy kis segítség

Az alábbi lejátszási lista épp ezért igen szubjektív, és bevallom, elég szokatlan is. Biztosan akad zenehallgató, aki felhorkan, hogy ezt vagy azt miért nem raktam a listára – vagy épp miért nem ennek vagy annak az előadásában.

Nos, tök egyszerű: ez az én listám, és nem a tudásomat akartam fitogtatni vele, hanem bevonni a hallgatót a zenehallgatás örömébe.

Megmutatom a kedvenc részleteimet a Karácsonyi oratóriumból (pontosabban többől is, hiszen nem csak Bach írt ilyet). Nyilván nem maradhat ki Csajkovszkij Diótörője, de hogy ne legyen unalmas, több különböző felvételből válogattam össze a listára kerülő részeket.

Mivel nem kizárólag karácsonyi tematikát követtem, hanem elsősorban téli műveket szedtem csokorba, nem maradhatott ki Vivaldi A négy évszak című versenyművéből a Tél, Glazunov Évszakok című balettjének és Haydn azonos című oratóriumának adekvát tétele sem. És nem kell félni, nem csupa emelkedett hangvételű mű szerepel a listán: a vidámságra vágyóknak még polkát is hoztam (Strauss: Winterlust).

A téli vonalat olyan „slágerdarabok” erősítik, mint a Winterreise (Téli utazás) című dalciklus Schuberttől. Ennek számtalan felvétele létezik, én a legnagyobb kedvencemet mutatom meg nektek, Thomas Quasthoff előadásában. Övé az egyik legcsodálatosabb, legsimogatóbb hang, amit valaha hallottam.

És persze belecsempésztem nektek néhány ínyencséget is: például a cymri (walesi) nyelven éneklő Bryn Terfel operaénekest, egy-két kortárs művet (Ólafur Arnalds) és az egyik kedvenc trombitaművészem, Hakan Hardenberger is feltűnik a válogatásban.

Összességében arra törekedtem, hogy legyen minden, ami a karácsonyi hangulatot jelentheti: egy pici orgona, nagy ívű egyházi művek sok rézfúvóssal és kórussal, megnyugtató zongora, kedves balett – és persze gyermekkórusok!

Hallgasd a válogatást ITT!

Meghitt, nyugodt és békés ünnepi készülődést kívánok mindnyájatoknak!

Aki szívesen kapna további zenei ajánlókat tőlem, az jöjjön az Instámra és figyelje a Storymat – annak pedig, aki kommentben megírja, melyik művet halljuk eredetiben elhangzani a Reszkessetek betörők!-ben, küldök egy virtuális csúcsdíszt a fájára!

Csepelyi Adri