Alkotótáborok

A gyerekek kreativitása végtelen. Íme, néhány hasznos tipp azoknak a gyerekeknek, akiket boldoggá tesz az alkotás.

1. Rózska

Majdnem 5 éves divatfestőnk ❤️ #rozska #painting #kidspainting #fashionpainting #divatfestés #festés

Festés, rajzolás, divattervezés, kerámia. A Rózsadombon várja a gyerekeket idén hetedszerre a Rózska alkotótábora, már elég kevés szabad hely van, de azért keressetek rá az oldalra, hátha épp jó az időpont nektek.

Az árak közepesek, hét-tizennégy éves gyerekeknek ajánlom.

2. Manzart rajziskola

Még három kurzusra lehet jelentkezni, ezek között van a skecthbook készítés (skiccek, vázlatok, rajzos útinaplók), az újpesti helyszínen ezen kívül még divattervezést és divatrajzot tanulhatnak a gyerekek, valamint megismerkedhetnek az olaj- és akrilfestés alapjaival is. Alsőörsön pedig a 14 éven felüliket várják egy kihelyezett festőtáborba.

Az árak közepesek, a kurzusok nagyrészt megteltek. Hét-tizennégy éves gyerekeknek.

3. Alkotópont Művészeti Szabadiskola

A Margit-híd budai hídfőjénél Megyeri Zsófi vezetésével működik évek óta az Alkotópont, az én fiam is jár hozzá év közben. Fantasztikus művek születtek, igazi élmény, elmélyült tudás. Szívből ajánlom.

Közepes árak. Nyolc-tizenhárom éves gyerekeket várnak még júliusban. 

4. Táborok a Pagonyban

Az ország első gyerekkönyvesboltja idén is nagyon sokféle táborral várja a gyerekeket. Lesz félnapos palacsintatábor, alkotótábor leendő költőknek, íróknak, meseírói és színházi alkotótábor, mesés gyerekjóga, sőt, még japán anime-tábor is. Amit különösen ajánlok, az a Panthera-tábor. Akinek a gyereke olvasta Kertész Erzsi zseniális Panthera-sorozatát, az tudja, miért. A kalandos küldetés minden gyereket lázba hoz majd, azt is, akinek eddig kimaradt az alapot nyújtó mű. 

Az árak közepesek. Kurzusoktól függően hat-tizennégy éves korig várják a jelentkezőket.

5. Táborok a Nohában

#kerámia #ceramics #szálláshely

Újlipótváros legnagyobb gyerekközösségi helye idén is hihetetlen sok tábort szervez  Kerámiatábor Vigyázó Zsófival, Világforgó színházi-, zenei-, táncostábor a fantasztikus Tarján Verával, divattábor, filmjátszó, szerkesztő-riportertábor, cirkusztábor, sőt Terényben lesz kihelyezett ottalvós focitábor, és kerámiatábor is. Évekig minden nyáron a Nohába jártunk a gyerekeimmel, és még a mai napig is emlegetjük a jó kis kalandokat, amiket ott éltek át. Van testvérkedvezmény is, ami nekünk nagyon jól jött, mert mind a három gyerekem náluk pihent, alkotott. 

Az árak közepesek. Kurzusoktól függően hat-tizenhat éves gyerekek mehetnek.

6. Pestújhelyi Közösségi ház

A város egyik legolcsóbb táborát kivételesen jól ismerem, miután a gyerekeim nagynénje épp ott dolgozik. Már csak két augusztusi táborba van szabad hely. Az egyik, a „varázslatos alkotótábor” óvodásoknak és kisiskolásoknak augusztus utolsó hetében lesz, ahol a kicsik egy mesebeli várkastélyt építenek fel papírból, és különböző technikákkal díszítik. A másik pedig (szintén ebben az időszakban) a tánc- és alkotótábor. Itt a mozgás öröme mellett a kreativitásra fektetik a hangsúlyt.

A művelődési ház zárt udvara tele van árnyékos helyekkel, rengeteget lehet kalandozni a foglalkozások szüneteiben is. Nagyon sok nyarat eltöltöttek itt a gyerekeim, és a táboros hetek végén mindig hullafáradtan, de baromi boldogan tértek vissza a hétköznapokba ebből a varázslatos mesevilágból.

Meglepően olcsó. Hat-tizennégy éveseknek.

7. Tócsa tábor

Idén Orosháza közelében, egy pompás tanyán várják Tócsisz-Polisz hat-tizenkét éves lakóit július 29. és augusztus 4. között a  „nagylábúak”. Mindkét lányom éveken keresztül „tócsázott”, és amikor elmentünk értük, mindannyiszor azt láttuk, hogy nagyon boldogok voltak ott. A különleges hangulatú tábor a gyerekek kreativitására helyezi a hangsúlyt, látszólag hagyják őket unatkozni, és arra kíváncsiak, hogy a „kislábúakban” milyen alkotói folyamatok indulnak el, majd – ezeket teljes mértékben tiszteletben tartva – terelgetik őket. Nagyon sokat köszönhetünk a tábor vezetőinek, akik megtanították nagyobb közösségekben is magabiztosan közlekedni a lányaimat. Kár, hogy kinőttük. Ha igazi kalandra vágynak a gyerekek, adjátok meg nekik ezt a páratlan lehetőséget.

A sebesség megszállottjainak

Battaring gokart tábor

A rajtrácsról... 🔴🔴🔴🔴🔴🔝 #startinggrid #gokart #karting

Egy ismerősünk ezt írta a táborról saját tapasztalatai alapján:

„A tábor szervezője a gokart sportból érkezett, és profi csapatával rendez napközis nyári táborokat gyerekeknek (már nyolcéves kortól), ahol immár 15. éve tanítják nekik a gokartozás csínját-bínját, a sport szeretetét és tiszteletét. Az utolsó napon volt egy nagyon színvonalas bemutató, ahol a szülők, hozzátartozók is bepillantást kaphattak a gyerekek egész heti munkájába, egy miniverseny keretében. Engem alapvetően hidegen hagy a motorsport, de itt tényleg tapintani lehetett a profizmust."

Közepes árakra számíthattok. Hét-tizennégy éves gyerekeknek.

Természet és alkotás

1. Indiántábor

Ez a tábor Óbányán van, ami jó messzire esik Budapesttől, de a környék gyönyörű, és a két vezető, Öregmedve és Nagymedve hihetetlenül tapasztalt törzsfőnökök. Ráadásul a humoruk is kitűnő. Néhány éve mindhárom gyerekem eltöltött ott egy hetet. A lányaim gyöngyöt fűztek, a fiam egyfolytában faragott, de lehet szőni, nemezelni, íjat készíteni… Itt van tábortűz is, (de milyen!), és éneklés, mesélés. Egy hétre mindenki indián lehet. Jó móka! A szállás egy szép, régi, de lelakott házban van, mellette egy hatalmas focipálya és rengeteg zöld, néha még a vaddisznók is föltűnnek a közelben. Arra azért készüljetek föl, hogy elég nomád körülmények vannak, ahogy az egy igazi indiántábornak dukál!

Közepes árak. Hét-tizennégy éves gyerekeket fogadnak.

2. Az erdő ajándéka

A Hármashatár-hegyen, az „Állati jó” táborban megismerhetik a gyerekek az erdő fáit, van kincskeresés, kunyhóépítés és sok mese.

A közepesnél olcsóbb árak, hat-tizenkét éves gyerekek részére.

A „Túlélő” csoportba nagyobb gyerekeket várnak, kilenc és tizenöt év közöttiek fürkészhetik ki az erdő titkait.

3. Látó-Mező – Közösségi ökotábor

Forrás: Látó-Mező – Közösségi ökotábor

Nagybörzsöny erdeiben a gyerekek megismerkedhetnek a természet ezer arcával, bámulhatják a patakokat, készíthetnek lekvárt, íjászkodhatnak, kertészkedhetnek, figyelhetik a csillagokat, és ezalatt észrevétlenül az ökoszisztéma megóvásának alapjait is elsajátíthatják. 

Közepes árak, ottalvós tábor. A hét-tizenhárom éves gyerekeket várják.

Tudományos érdeklődésűeknek

1. BME Gyerekegyetem

A gyerekegyetemen belekóstolhatnak az általános iskolások az egyetemi életbe, különleges előadásokon vehetnek részt igazi nagy előadótermekben, kisebb csoportokban pedig észbontó kísérleteket végezhetnek, új, esetleg eddig csak a filmekben látott jelenségekkel találkozhatnak.

Különlegesség, hogy glutén-, laktóz- és cukormentes ennivalót is kaphatnak azok, akik érzékenyek valamelyik összetevőre.

Az árak a közepesnél alacsonyabbak. Nyolc-tizennégy éveseket várnak.

2. Médiatábor

#memories #2015 #duetábor #duetabor #eger #radiostudio #camp #mediatabor

Herceg Zsolt, a Büfik és bukások sorozatunk népszerű szerzője szívügyének tekinti ezt a tábort, olvassátok, mit írt róla:

„Ez egy olyan tábor, aminek a szervezésében huszonhárom éve én is részt veszek. A DUE Médiahálózat, a magyar diákújságírók egyesületének közössége harminckilenc (!) éve szervezi meg az Országos Kommunikációs és Média Szaktábort. 1982-ben kezdtük – 1989 óta egy ezerfős egyesület is van mögötte –, azóta minden évben száz gyereket tanítunk nyomtatott és online újságírásra, televíziózásra, videózásra, fotózásra, valamint hangtechnikai és grafikai ismeretekre.

A DUE-médiatábor idén július 12. és 21. között lesz Balatonszárszón. Ez nemcsak Magyarország, hanem egész Európa legrégebbi és legnagyobb folyamatosan működő szaktábora.

Eddig kábé négyezren vettek részt benne, most már olyanok is, akiknek hajdan a szülei is DUE-táborozók voltak. Ez a tábor hozzávetőleg háromszáz újságírót indított el a pályán, köztük élvonalbeli szakembereket és médiasztárokat is. Nonprofit, politikamentes, kiemelten közhasznú vállalkozás, ahol mi, hozzávetőleg harmincan a média minden területéről ingyen, önkéntesként dolgozunk. A táborvezetésben a mai napig vannak olyanok, akik már 1982-ben ott voltak az indulásnál, és olyanok is, akik most húszévesek. A gyerekek az év legjobb tíz napjának nevezik a DUE-médiatábort. Egy önálló, nyitott, szabad köztársaságot építünk nekik, ahol felnőtt kollégaként, profi körülmények, elvárások és asszisztencia mellett próbálhatják ki magukat, természetesen sok-sok szakmai és szabadidős programmal." 

Örökmozgóknak

1. Tánc mindenkinek Hevér Zsófival

A XII. kerületben, Hevér Zsófi stúdiójában a kortárs tánc alapjait ismerhetik meg a gyerekek különböző kurzusokon, improvizáció, szabadság, a mozgás öröme, kreativitás. Az én középső gyerekem is járt hozzá, remek szakember, és kiváló hangulatot tud teremteni.

Közepes árak. A kurzusoktól függően: hatéves kortól fölfelé, akár felnőtteknek is! 

2. Evezés

A Népszigeten evezős táborokba várják a gyerekeket, akik rendszerint nem akarnak a tábor zárásakor hazamenni, mert annyira élvezik a különböző játékokat vízben és szárazföldön. Ha rossz az idő, akkor egy tornateremben mozgatják át őket, de lehet sakkozni és tollasozni is. 

Közepesnél olcsóbb árak. Nyolc-tizennégy éves gyerekeket várnak.

Nyelvgyakorlás

Graffaló és barátai

Színjátszás és angol nyelv egyszerre Zuglóban. Közös alkotói folyamat élménypedagógiai módszerekkel. A tábort Szabó Emese színész, a Radnóti Miklós Gyakorlógimnázium angoltanára vezeti.

Az árak közepesek, van testvérkedvezmény, sőt barátkedvezmény is! Hatéves kortól.

Életre nevelés

Bridge Bizniscool táborok a Logiscool iskolákban

Forrás: Bridge Bizniscool

A harmadszorra megrendezett tábor idén három témában indít csoportokat a különböző korosztályú gyerekeknek. Lesz csokoládévállalkozás, játékkészítő-vállalkozás, és egy új téma: Gazdálkodj vlogosan! A gyerekek egy YouTube-csatornára találnak ki egy üzleti tervet, mindazonáltal ez nem vlogger-képző, nem tanítják meg őket sikeres vlogot csinálni, inkább az a lényeg, hogyan lehet egy vlogot üzleti vállalkozásként kezelni. A prezentáció fontosságát, a csapatmunkát és a stratégiai gondolkodás kreatív alapjait élhetik át ebben a kivételes táborban a gyerekek. Nem „kis üzletembereket” akarnak nevelni a táborban dolgozó szakemberek, hanem egyfajta – mostanság igencsak hasznos – gondolkodásmódot szeretnének átadni nekik. Játszva tanulhatnak pénzügyről, marketingről, kommunikációról és felelős gondolkodásról.

Az idén az ország huszonhat városában érhető el a program.

Közepesnél magasabb árak. Kilenc-tizennégy éves gyerekek részére.

Both Gabi

És ha ez nem lett volna elég, akkor a Táborfigyelő oldalán kereshetsz további lehetőségeket