– 

Kutyamódra

Az Urban dictionary egyik definíciója szerint a dogging nem más, mint a már fent említett nyílt színi fűrészelés, amelynek során az ember tisztában van azzal, hogy mások esetleg meglesik, és még talán örül is neki. Vagy egyenesen arra vágyik, hogy a párosához a nézőközönség egy-egy tagja is csatlakozzon.

A szó eredetére több elmélet létezik, van, aki azt állítja, a kutya csak egészen véletlenül kerül a képbe, egy ártatlan séta közben fut bele gazda és eb az épp nyílt pásztorórát tartó párocskába. Egy másik magyarázat ennél egy fokkal keménygallérosabb, eszerint azért így hívják, mert csak a kutyák kefélnek kültéren. (Ez utóbbi csoport képviselőinek ajánlom szíves figyelmébe EZT a cikket, hátha megihletődnek.) És ha már ihletődés, akkor azt is fontos tudni, hogy a doggingoló párok észlelése egyúttal felhívás keringőre is – olykor, – ennek részleteit lásd alább.

Ki-hágás

Bár a nyílt színi kupakolás praktikusan egyidős az emberiséggel, a dogging szó csak 2003-ban úszott be a köztudatba, amikor először végigsöpört az interneten a jelenség.

Azóta viszont legalább olyan gyorsan elterjedt, mint kisiskolás osztályokban a hajtetű, manapság már Amerikától Skandinávián át Ausztráliáig kukkolhat a jól értesült nagyérdemű, ám változatlanul Nagy-Britannia az a nemzet, amelyik nemzeti hobbiként is büszkélkedik e sporttal. Egy 2016-os felmérés szerint a megkérdezettek 43 százaléka vallotta, hogy volt már alkalma szabadon szeretni, egy másik vizsgálat szerint pedig a gyorshajtás után ez volt a második leggyakrabban elkövetett kihágás, amiben bűnösnek vallották magukat a szigetlakók.

Appal a szabadba

Hogy mennyire népszerű a kutyagolás, az is mutatja, hogy több oldal is foglalkozik az érintett és érdeklődő felek összeterelésével. Nem is kell mást tenned a regisztráció után, mint megadni az időpontot és a helyet, amikor vadidegenekkel üzekednél, netán őket kukkolnád, és máris tálcán kínálja az app az erre alkalmas partnerek mellett a parkok, padok, parkolók végtelen tárházát! Bár regisztrálni nem mertem a mélyebb betekintés végett, az egyik oldal állítása szerint csak az én környékemen legalább 370 úr vár arra farokcsóválva, hogy húsbavágó kalandot folytassunk – gondolom, a közelben lévő Moszkva téren, netán a Városmajorban.

Kültéri kufirc kisokos

Mint minden népszerűvé váló divatnak, a doggingnak is hamar elkészült az etikai kódexe, hogy senkit ne érjen aztán kellemetlen meglepetés, sem azt, aki vágyakozóan megkocogtatja egy már belemerült párocska hátát, sem azt, aki harmadik résztvevőre nem, legfeljebb szemtanúra vágyik.

Eszerint ha arra vágysz, hogy más is bekukucskáljon a buliba, akkor villogtasd az autód lámpáját, mintha nem lenne holnap, miközben egy csendes zugba pöfögsz a pároddal. Ha azt szeretnéd, hogy netán be is szálljanak, akkor ereszd le az ablakot és nyiss ajtót. Nem, welcome táblát nem szükséges kitenned. Ne légy túlbuzgó!

Leparkolás után, ha égve hagyod a jármű belső világítását, az értelemszerűen azt jelzi a környezet felé, hogy nyugodtan körberajzhatnak, mint éjjeli lepkék a kerti lámpát.

Ám ha érdeklődő félként az erdő kellős közepén felkapcsolt világítású autóba futsz bele, először mindenképp óvatosan győződj meg róla, hogy valóban egy kukkolásra felajánlkozó kefélő párocskáról van szó, mielőtt letolt nadrággal melléjük állsz, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek mindannyiótokat.

Lehet, hogy csak a slusszkulcs esett le a padlóra… És semmiképp ne csatlakozz be mások szerelmi légyottjába, amíg erre kifejezetten nem hívnak meg!

Az épp aktuális helyszíneket különféle oldalakon megtalálhatod, ám a gyakorlott felhasználó arra figyelmeztet, hogy légy türelmes, ez nem olyan, mint a színház, nem biztos, hogy időben elkezdik. És türelmetlen tapsolással, füttyögéssel sem ildomos gyorsabb akcióra buzdítani a szereplőket, gondolom én.

Szankció

Mindezzel együtt nem csak a kockázatok és mellékhatások, a könnyen beszerezhető csalánkiütések, nemi betegségek és az esetlegesen közröhej tárgyává válás az egyetlen veszélyfaktora a parkokban űzött hupákolásnak. A BTK 205. szakasza szerint ugyanis „aki magát nemi vágyának felkeltése vagy kielégítése céljából más előtt szeméremsértő módon mutogatja, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Két év börit, még ha valószínűleg nem is szabnak ki rád azonnal ekkora szankciót, talán nem érdemes ezért a kalandért kockáztatni. Mert onnantól fogva tényleg igaza lesz a károgóknak: csinálhatod, de kizárólag a négy fal között. (De legalább jó sokan rálátnak majd…)

 

Fiala Borcsa