– 

Sokáig nem érdekelt, hogy mikor fekszem le, hánykor kelek, és mennyit alszom. Aztán jött egy olyan időszak, amikor huzamosabb ideig képtelen voltam az alvásra, és ez nemhogy rettenetes, hanem egyenesen drámai volt. Az ember alvás nélkül nem élhet, nemhiába volt ez a közkedvelt vallató- és kínzómódszerek egyike (bizonyos helyeken talán még most is az).

Alvás nélkül, pontosabban értékelhető alvás nélkül a szervezet kimerül, nő a stressz-szint, a teljesítőképesség csökken. Nem tudsz úgy gondolkodni, mozogni mint máskor, gyorsabban öregszel, könnyebben elkapod a betegségeket, és egy idő után használhatatlanná válsz. De attól tartok, hogy ezeket a tüneteket nem is kell bemutatnom, olyan sokan küszködnek a rossz alvással.

És igazából én sosem voltam sokáig alvó típus. Bármi történt is előző éjjel, akármeddig maradtam is fenn, reggel nyolc, legkésőbb kilenc körül mindig felébredtem, csak extrém esetekben aludtam át a délelőttöt.

Nem véletlen, hogy a megszokott alvásidőben (az este tíztől reggel hatig tartó időszakban) megy a legjobban az alvás, vagyis így kellene lennie. Én teljesen rászoktattam erre a szervezetem, és csak bizonyos alkalmakkor teszek kivételt.

1. Ki korán fekszik

Ha este nincs semmilyen dolgom, vagyis nem kell valakinek a szülinapi bulijába, rendezvényre vagy bármilyen munkával kapcsolatos eseményre, netán randevúra mennem, akkor este kilenckor már ágyban vagyok. Van úgy, hogy addigra annyira fáradt is vagyok, hogy azonnal elalszom. De van, hogy csak picit később, mondjuk, tíz körül sikerül. Ezen nem stresszelem magam, nincs pontosan megadott idő, amikorra le kell hunynom a szemem.

Viszont nem viszek magammal az ágyba telefont, tehát kilenckor, ha minden jól megy, lekapcsolom a közösségi médiás felületeket, kinyomom az e-maileket, a lenémított mobilomat kint hagyom a nappaliban, nem látok semmilyen további üzenetet. Szerintem ez nagyon fontos, pláne egy olyan embernek, aki az online sajtóban dolgozik. Muszáj csendet teremteni a nap végén, hogy kikapcsoljam az agyam. Ilyenkor olvasok, vagy belemerülök a kedvenc sorozatomba, és rendszerint nagyon hamar elalszom.

2. A jól alvás

Egyszer egy doki megkérdezte tőlem, hogy jól alszom-e. Mondtam, hogy persze. Aztán tájékoztatott, hogy a kétóránként felébredés nem jelent kiváló minőségű pihenést.

Persze extrém helyzet volt a nagy fájdalommal járó kezelés időszaka – akkor tanultam egy módszert, ami sokaknak hasznára válhat.

Egy időben csak meditációs zenére voltam képes elaludni. Ha nem tudtam is teljesen álomba szenderülni, de az agyamat leválasztotta a testemről, és kevésbé érzékeltem a fizikai valómat, ami jól jött a fájdalom elviselésében. A meditációs zenét mindenkinek javaslom, mert szuper lekapcsolódási technika. A figyelmünk önmagunkra irányítása egyébként is nehezen megy a mai világban. Szerencsére már könnyen elérhető egy csomó klassz meditációs zene, külön alvóprogramra specializálva. Én ilyenkor teljes mértékben átadom magam az instrukcióknak, és megpróbálom kizárni a külvilágot. Nem egyszerű, de gyakorlat teszi a mestert.

3. Ki mint vet, úgy… alszik

Ha nincs rend körülöttem, ha nem vetettem meg szépen az ágyam, ha nem a kedvenc takarómban, ágyneműmben alszom, ha odakint nem pakoltam el magam után, akkor nem számíthatok nyugodt pihenésre. Ezek egytől egyig mind befolyásolják az alvásom minőségét.

Javaslom ezért mindenkinek, hogy úgy térjen nyugovóra, hogy ezeket elrendezte maga körül. Na meg akkor is, ha nem kell semmi olyasmin görcsölni, amit elhalasztottunk másnapra.

A közmondás is úgy tartja: amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra, csak azt már nem tették hozzá: mert nem fogsz jól aludni.

4. Ki korán kel…

…aranyat lel. Meg fiatalos bőrt, karika nélküli szemet, egyenes tekintetet, fejfájásmentes reggelt, időt mindenre, például egy szuper reggelire, ami nélkül nem indulhat el a nap.

A sejtjeid hálát rebegnek majd a megfelelő időintervallumban megejtett alvásért.

Én általában hajnali ötkor kelek, hatkor indulok el edzésre (még a nagy dugó előtt), és nyolcra végzek a sporttal. Ha pedig sehová sem kell rohannom, még egy szauna is belefér. Utóbbi már csak azért is hasznos, mert ha beiktatom, akkor már pont a nagy reggeli dugó után indulok haza az edzőteremből.

Nekem fontosak a reggelek, nagyon szeretek korán ébredni. Fontos, hogy reggel nem kell egyből kipattannom az ágyból, hanem van időm megtervezni a napom (tudom, az én anyámat, hogy nincs gyerek, így könnyen beszélek). Nagyon szeretek reggelit készíteni, majd szépen megreggelizni. Ilyenkor megnézem a híreket, csekkolom az üzeneteket, hogy mit kell aznap csinálnom, majd indulok edzeni. A korán kelés nekem ajándék, nem szenvedés.

5. És ha nem fekszem le idejében?

Akkor szenvedek. Nem szeretem megbontani ezt a rendet, de vannak olyan helyzetek, amikor nincs más választásom. Viszont nem görcsölök ezen, inkább mérlegelek: lemondhatatlan programról van szó, vagy olyanról, ami a sokadik felesleges dolog az életemben? Ilyenkor simán lehet azt mondani, hogy köszönöm, ma inkább itthon maradok, és pihenek.

Higgyétek el nekem, az sem véletlen, ha azt olvassátok Jennifer Lopez életmódtippjei között, hogy sok időt szentel a pihenésnek. Nem véletlenül fest úgy az a nő, ahogy… közel ötvenévesen.

A jó alvás az egészséges életmód elengedhetetlen része. És tanulható. Bár azt nem mondom, hogy könnyen.

Szentesi Éva

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Daly and Newton