Néhány éve még csak egzotikus kórként tekintettünk a szívférgességre, és fogalmunk sem volt a babéziáról. Én három kutyával és két macskával (a tyúkokról nem is beszélve) jó sokat költök mindenféle megelőző szerre, hogy aztán imádkozzam, váljanak be, és ne legyen sehol egy kommandós kullancs, amely még a legerősebb kutyát is pillanatok alatt ledönti a lábáról. A tyúktetvek elleni harc pedig ahhoz hasonlít, mintha Che Guevara egyedül állna ki egy szál karddal az Egyesült Államok hadseregével szemben. Sajnos ebben a meccsben én nem Amerikát képviselem.

De miről is van szó valójában? Hát, a különböző állatbetegségekről és az ellenük bevethető megelőző szerekről. Dr. Pálinkási Csaba, a Bogáncs állatorvosi rendelő orvosa segített eligazodni köztük.

Babéziózis és Lyme-kór

A kullancsok (amelyekből mintegy hétszáz fajta létezik) alapvetően élőlények vérét szíva táplálkoznak. Ha csak ezt tennék, nem lenne velük túl sok baj, ám számos betegséget is terjesztenek. Ezek közül az egyik ismert és rettegett kórság a Lyme-kór vagy Lyme-borreliózis, amely mind emberekre, mind állatokra veszélyes lehet. Több szerv megtámadása révén (bőr, idegrendszer, ízületek, szív)  igyekszik nagy pusztítást véghez vinni. Ezért is van ellene védőoltás, amelyet kétszeri adagban kapnak meg a kutyák, amennyiben a gazdi igényli. Az oltási programba illesztve az első évben kétszer egymás után, később évente egyszer.

Egy másik gonosz betegség, a babéziózis, viszont csak a kutyákra veszélyes, de rájuk nagyon. Ugyanis szétrombolja a vörösvérsejteket, és ezzel együtt a kedvencünket is.

A vörösvérsejtek lebomlása során a vesébe kerülnek, és ezzel leállíthatják ennek a létfontosságú szervnek a működését. Kezelés nélkül gyakran halálos betegség. Ha a kutya levert, izomlázszerű tüneteket mutat, a vizelete sötét, barnás jellegű, esetleg lázas is, azonnal irány az állatorvos, aki rögtön infúziót és gyógyszereket ad majd neki. Manapság már számos atipikus formája is létezik, ezért nagyon fontos a megelőzés. Pálinkási doktor javaslata szerint ha megszívott kullancsot találsz a kutyádban, és egy héten belül megváltozott viselkedést tapasztalsz nála, mielőbb keresd fel az állatorvosodat, mert az idejében elkezdett kezelés életmentő lehet.

A cikk a hirdetés után folytatódik!

A szívférgesség

Néhány éve még csak egzotikus országokat megjárt állatok hozták magukkal Magyarországra, azóta viszont feltartóztathatatlanul nyomul végig Európán ez a borzalmas betegség, amely a kutyákat és a macskákat sújtja. A szúnyogok segítségével az állatba jutó élősködő hosszú fejlődési ciklus után a szív ereiben tapad meg, és ott akár tizenöt–negyven centiméter hosszúra is nőhet, nemtől függően.

Manapság egyszerű gyorsteszttel diagnosztizálható az állatorvosi rendelőkben, így néhány perc alatt meg is kapjuk az eredményt. Ennek egyebek közt azért van jelentősége, mert a szívférgességet megelőző szerek csak akkor adhatók, ha a kutya nem fertőzött.

Nagyon sok rendelőben már nem is végeznek altatással, bódítással járó beavatkozást előzetes szűrés nélkül. A megelőző szereket, legyen akár tablettás, akár spot-on készítmény, havonta kell adni a kutyáknak, hogy megfelelő védettséget nyújtson. Ez azért is fontos, mert a szívférgesség kezelése jelenleg meglehetősen komplikált és drága dolog. A férgeket ugyanis vagy műtéti úton távolítják el, vagy megölik, de utóbbi esetben a halott férgek is okozhatnak még súlyos, akár halálos szövődményeket.

Bélférgesség

Az oltások mellé az orvosok automatikusan adnak féreghajtót is, elsősorban az orsóférgek ellen.

A kutyák és macskák bélférgei mindenhol ott „leselkednek”, és igen, az emberekbe is átkerülhetnek, bár főleg a gyerekek veszélyeztetettek, akik előszeretettel ismerkednek ízlelés útján a világgal.

Azaz bármit képesek a szájukba rakni. Az ellenálló, akár több évig is vegetáló paraziták főleg kutyakölyköknél okoznak gondokat, ezért is kapnak kéthetente féreghajtó tablettákat az oltásokkal együtt. A felnőtt kutyákat legsűrűbben három havonta lehet féreghajtatni, rosszabb esetben félévente, tragikus esetben pedig a következő évi védőoltás során ad neki újra az állatorvos megfelelő védettséget.

Toklász

Bár a szezon még odébb van, érdemes szót ejteni a sok gazda életét megkeserítő toklászról. Az egérárpa kalásza sok mezőn megtalálható, és miközben a kutya boldogan kergetőzik a pajtival, a toklász, azaz a kalász egy kis darabja, szépen belefúrja magát kedvencünk bőrébe, vagy elindul a dobhártyája felé. De a gonosz toklász szembe és orrba is kerülhet.

A toklász veszélyessége abban rejlik, hogy csak egy irányba képes haladni, és ez az irány leginkább az állatok belseje felé van. Ezért ha az eb sokat nyalja a mancsát, ami duzzadt, piros vagy gennyes, ha sokat tüsszög, folyik a szeméből a könny, akkor gyaníthatóan belement valami.

Az állatorvos a toklászt általában bódítás után szedi ki az állatból. Megelőzésként hosszú szőrű ebünk mancsainál, hónaljtájban és a nemi szerveknél érdemes a szőrt rövidre nyírni, hosszabb réti séták után pedig alaposan átnézni az állatot, hátha valahol elbújt benne egy-két egérárpa.

Megelőzés

Anyagilag is sokkal jobban jársz a megfelelő szerek használatával, mintha nem adsz be semmit, és utána bőröndnyi pénzt hagysz az orvosnál, hogy megmentse Fifikét. Ami vagy sikerül, vagy nem… A megelőzésben a legkorszerűbbek a tabletták, amelyek – a megfelelő szabályok betartása mellett – megközelítőleg százszázalékos védelmet nyújthatnak. Ezek mellé nem ajánlott más készítmények szedése.

Az állatorvosoknál, állatpatikákban kapható szerek egy része a bőrön át hat, másik belülről fejti ki hatását. Ezek vagy megakadályozzák a vérszívást, vagy megölik az állatainkban lévő kórokozókat, kullancsot, férgeket, parazitákat.

A belsőleges szerek ölnek, a külsőlegesek elriasztják az állatot, illetve a kettő kombinációja is létezik.

Egyes szerek akár két-három mocskos bántalmazó ellen is képesek eredményesen fellépni, tehát elég egyszer kezelni Csöpit, hogy egy hónapig nyugi legyen bolha-, kullancs- és szúnyogfronton. Aztán minden kezdődik elölről.

A külső kezelési módozatok hatnak a bolha, kullancs, repülő vérszívók ellen, valamint kijárós macskák esetében a fülrühesség és bélféreg ellen is védelmet nyújthatnak. Az általunk választott szer három módon végzi el a feladatát: távol tart, elpusztít, illetve a rovarnövekedést is szabályozza. A távol tartásra kifejlesztett szerek védőréteget alkotnak az állat bőrén arra az esetre, ha a vérszívók támadnának. A pusztításra kifejlesztett szerek értelemszerűen elpusztítják az adott egyedet, azok pedig, amelyek a rovar növekedését gátolják, megakadályozzák a szaporodást.

A spot-on (rácsepegtető) készítmények és a nyakörvek védőréteget hoznak létre a bőrön, míg a tabletták a véráram útján fejtik ki hatásukat. A szerek egy–nyolc hónapnyi védelmet adnak. Sok mindentől függ, hogy melyiket érdemes választani. Szempont egyrészt az ár – bár ezek a szerek mindig jóval olcsóbbak, mint egy kezelés az állatorvosnál –, a kutya vagy macska fajtája, a tartási helye, a habitusa, a szokásai, és az életkora.

A spot-on készítményekről fontos tudni, hogy nem a szőrre, hanem a bőrre kell csepegtetni őket, és néhány óráig nem szabad simogatni az állatot. Macskák esetében még arra is figyelni kell, hogy az állat ne nyalja le.  

A nyakörvek egy része nem víziállat-barát, illetve vannak kifejezetten büdös típusok is. Így ha sokat fürdik a jószág, vagy a gazdi orra érzékeny, akkor érdemes más készítményt keresni.

A tabletták ilyen szempontból praktikusak – csak le kell nyeletni a jószággal. Mivel ezek viszonylag új készítmények, többen fejezték ki kétségüket, hogy milyen mellékhatásokkal járhatnak. Ami biztosan tudható: a legrégebbi tablettás bolha-/kullancsölő készítmény öt éve van forgalomban Európában, és az Európai Gyógyszerügynökség nem jelezte a készítmény veszélyességét, illetve mellékhatásokra sem hívta fel a figyelmet. Sokan azért preferálják őket, mert a gazdira semmilyen vegyszer nem kerül az állat megérintésével. Pálinkási doktor tapasztalata szerint az effajta a készítmények működnek a legjobban, és saját praxisában ezek okozták a legkevesebb mellékhatást.

A praktikumon túl megfontolandó, hogy míg a külsőleges szerek távol tartással védekeznek az élősködők ellen, addig a belsőleges szerek csak a csípés után pusztítják el az állatokat, ergo e szerek alkalmazása során azért van minimális esélye a fertőződésnek.

Fontos, sőt nagyon fontos, hogy bizonyos készítmények hatásosak a kutyáknál, de elpusztíthatják a macskákat. Ezért mindig bizonyosodj meg róla, hogy az adott szer megfelelő-e macskáknak is, és ne told rá Cirmire a maradékot.

Ma már olyan nagy a választék, hogy bizonyos termékek sok mindenre alkalmazhatók egyszerre – ezért is ajánlott a beadásuk előtt állatorvossal konzultálni, hogy kiderüljön, melyik a megfelelő készítmény az állatod számára.

Zimre Zsuzsa