Wallis Simpson, foglalkozása: előkelőség

Az asszony a londoni elit kulcsfontosságú részeként 1934-ben találkozott először a sármos angol trónörökössel, VIII. Edwarddal. Férje, az üzletember Ernest Simpson aznap nem kísérte el a sétahajókázásra invitált Wallist, akit Lady Thelma, a herceg akkori szeretője mutatott be a hercegnek.

Az asszony – a visszaemlékezések szerint – abszolút nem vette figyelembe a királyi etikettet, amikor a férfival társalgott: tüzet kért tőle, a keresztnevén szólította, és előtte ment be az ajtón – ez pedig valószínűleg elkápráztatta az aranykalitkában éldegélő herceget.

Sűrűn találkoztak, többször együtt vakációztak Európában, és Edward fittyet hányva a királyi család szigorú előírásaira, 1935-ben bemutatta az akkor még házas Mrs. Simpsont az udvarnak.

Wallis Simpson és VIII. Edward - Forrás: Getty Images

A kormány és a királyi család egyaránt teljes erővel ellenezte a viszonyt, legfőképpen azért, mert akkoriban egy kétszer elvált nő morális-, politikai- és szociális szempontból is rendkívül előnytelen partinak bizonyult, arról nem is beszélve, hogy nem rendelkezett arisztokrata származással, és idegen országból származott. Ennek ellenére Edward Wallist választotta, és 1936-ban rádióbeszédében hivatalosan is lemondott a trónról, majd kis idő múltán feleségül vette a nőt. A döntés óriási botrányt okozott, a házaspár és a brit királyi család között ettől kezdve keserű lett a viszony.

Nem mind arany, ami fénylik

Az „évszázad románcának” kikiáltott kapcsolat azonban bizonyos találgatások szerint mégsem volt olyan tökéletes: Andrew Morton biográfus szerint Wallis egy idő után ráunt a férjére, és ugyan a nyilvánosság felé a makulátlan házasság látszatát keltette, valójában azonban egyik régi barátjába, Herman Rogersbe volt szerelmes. Anne Sebba, Wallis életrajzírója pedig néhány nemrégiben megtalált levélre hivatkozik, amelyeket az asszony válásuk során írt második férjének, Ernest Simpsonnak. A levelekben kétségbeesetten kér tanácsot a férfitól, és retteg a rá váró házasság súlyától.

Az asszony, aki feje tetejére állította a brit királyi udvar életét, még 1986-ban bekövetkező halála után is kérdőjelek özönét, és pletykaáradatot hagyott maga mögött.

Egyesek szerint Ribbentrop német külügyminiszter szeretője volt, és a brit titkosszolgálat külön figyeltette, attól tartván, hogy náci kém. Mások szerint Mussolini vejétől várt gyermeket, akit elvetetett. A közvélemény és a brit királyi udvar is egyaránt pénzéhesnek és számítónak tartotta, ugyanakkor hatalmas divatot teremtett kifinomult stílusával és könnyed, felszabadult személyiségével. Gyűlölték vagy szerették, a romantikus szerelmest vagy a kapzsi hetérát látták benne – egy biztos: Wallis Simpson mellett nem lehetett elmenni szó nélkül.

Forrás: Getty Images

Meghan Markle és az amerikai álom

Csaknem egy évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a szigorú szabályok lazulni kezdjenek, és az afroamerikai elvált színésznő, Meghan Markle hivatalosan is összeköthesse életét Harry herceggel. Meghan, aki már tizenegy évesen feminista kiáltványt fogalmazott meg egy szexista tisztítószer reklámja miatt, második házasságával megtestesítette az amerikai álmot. Ugyan kislányként nem élt nehéz körülmények között, mint ahogy azt a szenzációhajhász cikkek lefestették, mégsem tartozott a társadalom előkelőségei közé. Végigjárván a szamárlétrát, 2011-ben állandó szerepet kapott a Suits (Briliáns elmék) című sorozatban, és feleségül ment Trevor Engelson rendezőhöz, de házasságuk csak két évig tartott.

Harry herceggel 2016-ban, egy vakrandin találkoztak, és elmondásuk szerint első látásra szerelem volt. Onnantól kezdve el sem engedték egymást, és – a távkapcsolat ellenére – egy évvel később bejelentették az eljegyzést. A média lubickolt a mesebeli románc részleteiben, Erzsébet királynő áldását adta a kapcsolatra, és a színésznő egyik pillanatról a másikra a világ legismertebb asszonya lett.

Jól látszik, hogy mennyit változott a királyi család hozzáállása a protokoll betartásával kapcsolatban:

habár a ma már sussexi hercegné ekkor még nem kötött házasságot Harryvel, közös megjelenésük legtöbbször pozitív visszajelzéseket kapott, és a média inkább olvadozott, mint botránkozott a kapcsolatukon. Meghan a királynő meghívására még a karácsonyt is a Buckingham-palotában tölthette, ami kiváltságnak számított.

Harry herceg és Maghan Markle - Forrás: Getty Images/Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage

A modern Anglia hercegnéje

A média visszafojtott lélegzettel várta a nagy napot, abban a pillanatban, ahogy nyilvánosságra került az esküvő dátuma. De ahogy az előző esetben, úgy itt sem kerülte el a dráma a menyegzőt: Meghan féltestvérei – alaposan kihasználva a tizenöt perc hírnevet –, rendszeresen nyilatkoztak a színésznőről. Elmondásuk szerint sznob, gőgös teremtés lett, aki elfelejtette a gyökereit. A királyi család nem nézte jó szemmel az interjúözönt, és a történet vége az lett, hogy Meghan édesapja szívproblémákra hivatkozva lemondta az esküvői meghívást. Mindeközben a színésznő édesanyja, Doria – még a királyi udvar szerint is tökéletesen viselkedve –, csendes biztonságot nyújtott lányának a nagy napon.

Meghan, aki mostanra már sussexi hercegné, szinte azonnal a média kedvence lett a filmbe illő szerelmi történetével, és józan, kedves nyilatkozataival.

Forrás: Getty Images/ Jane Barlow/PA Images

Egyesek szerint az új, modern Angliát szimbolizálja, és frissességet visz az udvarba, mások szerint viszont túl határozott. Az mindenesetre kijelenthető, hogy megítélése merőben más, mint Wallis Simpsoné volt.

Persze az is tény, hogy Harry herceg nem számít komoly aspiránsnak a trónra: előbb apja, Károly herceg, majd a bátyja, William válhat királlyá – így Meghan Markle-ból sem lesz királyné egyhamar.

Céltáblának azonban már most is érezheti magát, ehhez pedig kötélidegek kellenek, és biztos, szerető háttér, ahogy ezt a néhai Diana hercegnő óta tudjuk. Szerencsére, ahogy múlik az idő, a vaskalapos szabályok egyre jobban lazulnak – ha pedig nem, hát itt vannak nekünk a lázadó hercegnők, akik tesznek róla, hogy másképp legyen…

 Haiser Olga

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép forrása: Getty Images