Ritkán beszélünk róla, hisz ha nincs az ismeretségi körben kerekesszékes, vagy bottal járó, fel sem merül, hogy mi a helyzet a szexuális vágyaikkal. Időnként azért előkerül, például az Életrevalók című filmből néhány dolgot meg lehetett tudni a témáról, de ahogy jött, úgy ment is a dolog, egészen mostanáig. A Szerelembe gurulva című újabb francia film egy kerekesszékes nő és egy egészséges férfi romantikus történetét mutatja be. Az alkotók sajnos nem mentek bele elég mélyen a dolgokba, inkább csak éreztették, mint mutatták, hogyan teljesül be a pár szerelme. Pedig a vágy mindenkiben ott van, legyen egy vagy két keze, üljön kerekesszékben, vagy fusson maratonokat. 

Persze ehhez partnert is kell találni, és sokan úgy érzik, ezt egészségesen is nehéz, hát még, ha valaki mozgássérült, vagy amputált.

Vannak országok, ahol úgy gondolják, hogy az értelmi- vagy mozgássérülteknek is joguk van megélni a szexualitásukat, ezért prostituáltak segítségét kérhetik Ausztráliában, Csehországban, Angliában, Svájcban, Hollandiában egyaránt. Itthon ez szervezett formában fel sem merül. Magánúton természetesen van lehetőség prostituálthoz menni, de sokan elutasítják ezt, mert nem vágynak érzelemmentes szexre… Vagy akár más okból. 

Kinek hogy

Akik születésük óta fogyatékkal élnek teljesen máshogy élhetik meg a szexualitást, mint azok, akik felnőttként kerültek kerekesszékbe, ami viszont mindenkinél meghatározó, hogy a gerincvelő hol és mennyire sérült, és milyen érzéskieséssel járó elváltozásokkal jár együtt. Ha valaki a serdülőkor után sérül meg véglegesen, akkor a nemi vágy megmarad, és ha ezt az illető nem tudja meg- és kiélni, akkor a kielégületlenség pszichés problémákhoz is vezethet, mint például agresszivitás, súlyos kedélytelenség, önsajnálat – írja dr. Fejes András a Testi sérültek szexualitása című könyvében, amit érintett pszichológusként jegyez.

Az egészséges embereket elsősorban az érdekli, mennyit érez egy kerekesszékes a szexből, képes-e orgazmusra, vagy csak hever ott, mint egy darab fa. A sérült embert pedig zavarja, hogy a teste esetleg hegekkel van teli, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem mozog valamije, hogy katétereznie kell magát szex előtt, és ettől a spontaneitás teljesen eltűnik.

„A műtétek miatt sok heg van a testemen, ezért időbe telik, amíg annyira megismerek valakit, hogy gátlások nélkül átadjam magam neki, és elmúljon belőlem a szégyenérzet annyira, hogy például ne akarjam elsötétíteni a szobát intim együttlétnél” – mondta Gina még a Vs.hu-nak

Élni és megélni

Az ép Kata életének egyik nagy szerelme egy Tamás nevű kerekesszékes fiú volt, aki autóbalesetben sérült meg, még azelőtt, hogy találkoztak. Nagyon helyes srácról van szó, Kata többek közt azért kezdett találkozgatni vele, mert vonzódott hozzá. Ha mondjuk egy kávézóban ültek, el is felejtette, hogy a fiú nem tud járni, csak a férfit látta, aki okos, vicces, őrült jóképű és akitől totál bezsong. Abban, hogy végül nem maradtak együtt, mégis nagy szerepe volt a szexnek.

A gerincvelősérülés miatt ugyanis Tamás sem erekcióra, sem ejakulációra-orgazmusra nem képes. Katát, habár nem mondta ki, de frusztrálta, hogy az aktus során csak kapott, és kapott, a férfi úgy kényeztette, mint senki, de nem tudott adni semmit, hiába mondogatta a fiú az ellenkezőjét. Habár próbáltak őszintén beszélni mindenről, Kata úgy érezte, Tamás nem vallja be, hogy valójában nem tudja magát teljes értékű férfinak érezni, és talán emiatt olyan türelmetlen, ingerült, sértődékeny vele. „Nem a szex miatt lett vége a kapcsolatnak, az ágybéli problémákat szeretettel és rafinériával talán meg lehetett volna oldani, ahogy más 'felemás' pároknak is sikerül” – mondja Kata. Ez inkább csak egy részlete, igaz fontos részlete volt annak, milyen nehéz egy ép és egy sérült embernek úgy együtt élni, hogy mindenki maradéktalanul boldog legyen. Igaz, ez két egészséges ember esetében sem egyszerű.

János évekkel ezelőtt ismerkedett meg a párjával, aki kerekesszékben éli az életét, izomsorvadás miatt. Ő mindent érez, ezzel nincs baj, de nagyon gyenge, számos dologra képtelen. A szex náluk spontán, de Judit, a párja gyakran fáradt, enervált.

„A pornófilmekből ismert pózokat nem nekünk találták ki, de azért igyekszem feldobni a szexuális életünket” - meséli János.

Saját bevallása szerint rákeresett a kerekesszékes pornókra is a neten, hogy tudja, egyáltalán mire számíthat, mégis sok időbe és energiájába került, mire összehangolódtak. „A szex teljesen más vele, mint a korábbi barátnőimmel, de a más nem azt jelenti, hogy rosszabb. Sokkal jobban odafigyelünk egymásra – ha lehet ilyet mondani –, több időt hagyunk magunknak a ráhangolódásra. Nekem oda kell figyelnem, milyen passzban van Judit, és bár »a leteperlek a konyhaasztalon« akciók kimaradnak az életünkből, egyáltalán nem bánom, hogy így alakultak a dolgok.” 

Zimre Zsuzsa

 Kiemelt kép: Életrevalók/Intouchables(Budapest Film)