1. Előző nap

Ne most akard mindazt megtanulni, amit az előző 12 évben nem sikerült! Arra készülj, hogy értelmesen összegezned kell mindazt, amit tudsz. Ehhez jó, ha új dolgot már nem tanulsz ilyenkor, viszont nézegetheted a legális segédanyagokat: függvénytáblát, térképeket, szótárakat. Ezek pörgetése akkor is jó, ha minden ismerős bennük, és akkor is segít, ha holnap tényleg erősen rá kell hagyatkoznod, mert gyorsabban megtalálod majd bennük, amit éppen keresel.

Érdemes lelkileg töltődni, sétálni egyet, nézni a fákat, a madarakat, a virágokat. Gyönyörű lett a természet, míg te a szobádban kuksoltál és tanultál! Élvezd, töltődj! Ha lehet, akkor ne most kezdj neki egy új fitneszprogramnak, ami úgy kifáraszt, hogy másnap mozdulni sem tudnsz.

Nevess sokat, és ne lógj a közösségi hálókon.

2. Nyugodtan izgulhatsz!

Már ha lehet nyugodtan izgulni… Mindenki izgul egy ilyen helyzetben, a tanáraid is és a szüleid is. Egy kis drukk része a kalandnak, lélegezz mélyeket, élvezd, hogy tele vagy energiával!

3. Pihenj!

A vizsga sokáig tart, a tested és a lelked legyen pihent, hogy a lehető legtovább tudd tartani a koncentrációt! Aludj sokat, időben menj lefeküdni, a pihent diák többre képes a kialvatlannál.

4. Egyél!

Előző este érdemes olyat enni, amit nagyon szeretsz, és tudod róla, hogy nem fogja elrontani az éjszakai alvásodat. Egy finom vacsora megnyugtat, jó érzésekkel tölt el, erőt ad. A reggelinél is figyelj arra, hogy legyen benned elég erő a vizsgára, de ilyenkor sem ajánlatos kísérletezni a gyomrodnak teljesen ismeretlen ételekkel. Legyen hétköznapi, ismerős ennivaló.

5. Igyál!

A víz éltet, a szomjúság rontja a koncentrációt. A vizsga alatt is kortyolj néha, de ne igyál annyit, hogy többször is ki kelljen menned emiatt!

6. Ébredj időben!

Nincs annál éretlenebb kifogás, mint hogy nem szólt a vekker, ezért sajnos lekéstél a vizsgádról.

Állíts be két ébresztőt, nem fordulhat elő, hogy nem érsz oda.

A reggelire is kell idő, és a közlekedést is ki kell találnod, hogy ne a buszon érjen a nyolc óra.

7. Érkezz időben!

A vizsga előtt fél órával már legyél a terem közelében, hogy mindenre legyen időd. Jó, ha most mégy el a mosdóba, hiszen a vizsga alatt minden perc számít.

8. Madarat tolláról

Téged meg arról, hogy legalább kettőt viszel magaddal. Nehogy azzal teljen el egyetlen perc is, hogy a tolladdal vacakolsz.

9. Egyvalamit tudok biztosan, azt, hogy nem tudok semmit

Ez utoljára Szókratésztől hangzott zseniálisan, de ő sem a töriérettségi előtt mondogatta a folyosón a társainak. Ne nyavalyogj és kerüld a nyavalygókat, ne fárasszátok egymást a vizsga előtt ezzel a dumával! Ha ez igaz lenne, nem engedtek volna a vizsgára, légy nyugodt!

10. A test is tart

A vizsga alatt a testtartásod is tud segíteni. Ha kihúzod magad, és mélyen belélegzel, sokkal erősebbnek és aktívabbnak fogod érezni magad, mintha görnyedten kuporogsz. A testtartás legális doppingszer, élj vele máskor is!

11. A csoki

Ha van valami, amit néha otthon is nassolsz, vigyél olyat! Az illatáról eszedbe fog jutni sok minden, amit otthon tanultál. Sajnos olyat nem árulnak, amiről az is eszedbe jut, amit csak mások tanultak meg…

12. Olvasni jó

Nem biztos, hogy izgalmadban pontosan azt olvasod majd a papíron, ami rajta áll. A rossz hír az, hogy nem adhatnak a tanárok pontot olyan feladatra, amit remekül kidolgoztál, csak éppen nem az volt a kérdés.

Tehát magadra erőltetve a nyugalmat KÉTSZER olvass el minden feladatot. Megéri.

13. Kenguru

Ha valamit másodszorra sem értesz, ugorj! Kezdd azokkal a válaszokkal, amiket jól tudsz, és fokozatosan haladj a nehezebbek felé. De ezt már sokszor hallottad.

14. Tippmix

Hallottunk már olyan esetet, hogy valaki nem tudott minden kérdésre válaszolni. Nahát! Ilyenkor gátlástalanul tippelni kell. A javítás közben nem számít, hogy tippeltél, csak az, hogy válaszoltál-e valamit,  a tippből vagy tudásból behúzott helyes válasz pont ugyanannyit ér. Tehát semmit nem hagysz üresen, mindenhol próbálkozol, így is találhatsz néhány pontot, ami sorsdöntő lehet a végeredményben.

15. Nézd át!

Biztos volt már olyan veled is, hogy valamit elírtál, kifelejtettél. A megoldás lendületében ritkán veszed ezeket azonnal észre. De beadás előtt légy kritikus, olvasd át a szerkesztő szemével, légy önmagad Fiala Borcsája! Pont, pont vesszőcske, hiányzó zárójel, 2+3=6, bármi lehet.

Mindenki szorítani fog neked! A szüleid, a barátaid és a tanáraid is. Mindenki a helyén fogja kezelni az eredményedet, hiszen

mindenki tudja, hogy a vizsga az nem te vagy, csak egy pillanatfelvétel a lényed egyik szűk metszetéről.

Ne félj hát, minden rendben lesz!

Kökéndy Ákos

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ skynesher