Gyakran szembesülünk azzal, hogy szeretnénk fogyni, de a mérleg mégsem mozdul. Hiába a diéta, a kilók maradnak. Csodamódszer nincs (sajnos - a szerk.), de a számos diétás program közül te is könnyen rátalálhatsz arra, ami passzol az életmódodhoz, és kényelmesen követni tudod. Ám jó, ha tudod, hogy a pluszkilókat nem csupán a mozgásszegény életmód vagy a helytelen táplálkozás okozhatja. 

Minden pluszkilónak megvan a története. Egy lelki ok, amivel nem tudsz vagy nem akarsz szembesülni. A fogyás egy belső út is, ami valahol ott veszi kezdetét, hogy a kilók mögé nézel. Érdemes végiggondolni, mikor, milyen élethelyzetben szaladtak fel rád a kilók. Ez az első lépés viszonylag egyszerű lehet, ennek segítségével könnyebben ráláthatsz arra, mitől „védenek meg” kilóid.

A kilók, mint menekülési út

Nehéz nemet mondani egy finom süteményre? Gondold át azt is, hogy az élet egyéb területein mennyire tudod megtartani a határaidat? A pluszkilók gyakran adnak öntudatlan védelmet a világgal szemben. Sok embernek okoz gondot, hogy a belső állapotukat: „rossz vagyok, nem vagyok szerethető” úgy próbálják meg kompenzálni, hogy mindent megtesznek mindenkinek, nem mondanak ellent senkinek. Gyakran úgy érzik, nem tudják magukat megvédeni, így ha tehetik, eltávolodnak az emberektől. Ezt vagy megtudja oldani valaki, és esetleg valamilyen otthon végezhető munkát vállal, vagy egy szimbolikusan maga köré épített burok mögé húzódik vissza.

Ha nem tudsz nemet mondani

Anna gyerekkora óta küzdött súlyproblémákkal. Családjában rengeteg ki nem mondott konfliktus volt, saját negatív érzéseiről senki sem vett tudomást. Azok „nem léteztek”. Fiatal felnőttként már 90 kilót mutatott a mérleg. Ekkor döntött úgy, hogy élet- és gondolkodásmódot változtat. Elsőként rálátott arra, milyen nehéz nemet mondania más embereknek, a családjának. Sokat fejlődött ebben, és új megoldásmódokat keresett. Sok-sok külső és belső munka után jó pár kilótól megszabadulva rájött arra, hogy fogalma sincs arról, kicsoda ő, ha nem egy duci lány.

Sokszor azért nehéz megszabadulni a kilóktól, mert az énképünk nem engedi. Az egónk foggal-körömmel ragaszkodik a régihez, mert azt ismeri, az új pedig félelmetes. Ha Anna olyan lesz, amit megálmodott magának, akkor például szembe kell néznie a félelmeivel. Nagy kérdés lehet ilyenkor, hogy mit kezdjen magával például egy randin? Furcsa ellentmondás, hogy a negatív énképünk erősíti meg a testünket, amitől persze még ramatyabbul érezhetjük magunkat. Olyan ez, mint egy önbeteljesítő jóslat, de félelmeink felismerése is csak a javunkra válhat egy fogyókúra során. Hasonló helyzetben sokat segít valamilyen relaxációs technika, vagy az is, ha csak simán fantáziálunk az „új” énünkről.

Érzelmi fókusz helyett érdemes megoldandó feladatként ránézni arra, amit szeretnénk megváltoztatni az életünkben.

Ha éjjel-nappal azt szajkózod, hogy „milyen szörnyen nézel ki”, és egész nap azon agyalsz, hogy mit ehetsz, és mit nem, azzal biztosan nem segítesz magadon.

„Ez van! Rajtam van x kiló, amitől szeretnék megszabadulni, de ettől még érezhetem jól magam kedd délután, kereshetek új elfoglaltságokat, amelyekkel lekötöm az energiáimat az evés helyett” – mondhatnád például, és máris jobban éreznéd magad.

Ha unatkozol

A pluszkilók mögött gyakran az unalom áll. Ha nem tudsz mit kezdeni szabad estéiddel vagy a hétvégékkel, ha a munkán kívül nincsenek tervek, célok, könnyen pótcselekvéssé válhat az evés. Ezt felismerve lehet aztán változtatni. 

A tartós súlygyarapodás vagy a fogyás nehézségei mögött nemcsak lelki, hanem fizikai okok is állhatnak, például emésztési problémák, cukorbetegség, hormonális gondok is. Ezeket érdemes kizárni egy vérvétellel és orvosi vizsgálattal, hogy aztán nyugodtan belevethesd magad az életmódváltásba. Szeretném hangsúlyozni, hogy az írásom csupán egy nézőpont arról, hogy másképp is tekinthetsz a kilóid számára. A tartós sikerhez azonban nemcsak kívül, belül is rendet kell tenni.

Sebők Franciska 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/vadimguzhva