A betegnek – a lelki megrázkódtatáson kívül – arra is fel kell készülne, hogy kiesik a munkából, mert kezelésekre kell járnia, valamint nem biztos, hogy képes lesz dolgozni, esetleg kihullik a haja, és parókára lesz szüksége, illetve kötszerre, mankóra… számtalan más dologra. Ezeknek egy részét fedezi a társadalombiztosítás, másokat nem. 

Mire kérhetsz támogatást? 

A közgyógyellátást gyógyszerre, gyógyászati segédeszközre, és orvosi rehabilitáció céljából igénybe vehető ellátásra lehet költeni azoknak, akiknek alacsony a jövedelmük. A lakóhely szerint illetékes járási hivatalhoz kell benyújtani az igényt. 

Az otthoni szakápolás akkor vehető igénybe, ha a betegnek szüksége van segítségre, de már elhagyhatja a kórházat – és valljuk be, jobb otthon gyógyulni, mint a kórházban. Ezt alapesetben 14 alkalomra lehet igényelni, de meghosszabbítható – egészen 56 alkalomig – az ellátás. Ebbe beletartozhat baleseti vagy műtétek utáni ápolás, és korlátozott önellátás esetén a testi higiéné biztosítása, valamint a mozgás segítése, sztomaterápia és a különböző célt szolgáló drének kezelése, szakmaspecifikus szájápolási tevékenységek műtét után, dekubitálódott területek, fekélyek ápolása is. Ezt a háziorvosnál kell kezdeményezni. 

Egyedi gyógyszerkérelemre is van lehetőség, ha a szakorvos javasolja. Ebben az esetben olyan gyógyszereket lehet beszerezni OEP támogatással, melyek Magyarországon forgalombahozatali engedéllyel rendelkeznek, de nem támogatottak, vagy itthon forgalombahozatali engedéllyel nem rendelkező, de rendelhető gyógyszerek körébe tartozik, ha a „a beteg a támogatott gyógyszerek közül megfelelő eredményességgel egyikkel sem kezelhető, gyógyítható, vagy ezek használatával életminőségében jelentős javulás nem következik be.” Ezt a szakorvosi ajánlás alapján lehet kezdeményezni, és az OEP-nek kell rábólintania. 

Nem csak daganatos betegek igényelhetnek adókedvezményt a krónikus betegségük után. 2018-ban havi 6900 forinttal csökkenthető az adóalapja annak, aki beteg. A felsorolt BNO-kódoknak megfelelő betegségek esetén akár öt évre visszamenőleg is be lehet nyújtani a kérelmet a NAV-nak. Ezzel érdemes élni, – szerencsére – nem csak halálos betegségek vannak a listán, többek közt a sokakat sújtó laktózintolerancia is oda tartozik. 

Paróka, te csodás

Parókára sok daganatos betegnek van szüksége, de egy jó paróka drága. És nem, nem az igazi hajból készült 100 ezres csodákra gondolok, hiszen a sima „műanyag” parókák is drágák. Jó hír, hogy bőrgyógyász, onkológus, hematológus, sugárterapeuta is írhat fel parókát évente egy alkalommal. A vény mindössze 90 napig érvényes, és persze nem jár minden típusra, de azért még be lehet szerezni teljesen vállalható darabokat is. 

Utazás támogatása

Sajnos számtalan olyan eset van, hogy a betegnek Budapestre vagy más nagyvárosba kell utaznia, ha a betegségét kezeltetni akarja. Számukra lehet segítség az utazási költségtérítés és az utazási költségtérítési utalvány. Az utazási utalvány (az utazás költségének utólagos megtérítésével), illetve az utazási költségtérítési utalvány, mint díjmentes utazásra jogosító utalvány felhasználásával vehető igénybe a betegnek, illetve – ha a beutaló orvos úgy ítéli meg, hogy kísérni kell – egy hozzátartozónak. A biztosító gépjárműre és tömegközlekedésre egyaránt ad térítési lehetőséget, de a dolog meglehetősen bonyolult, így érdemes tanulmányozni az államkincstár tájékoztatóját. Ezt egyébként nem csupán daganatos betegek kérhetik, számos más betegség, de még koraszülés esetén is igénybe vehető, és nem kizárólag kezelés céljából, hanem szűrésre is. 

Táppénz

A táppénz megszerzéséhez a háziorvosnak vagy a szakorvosnak kell megállapítania a keresőképtelenséget. Az, hogy ez kikre igaz, itt van pontosan felsorolva, értelemszerűen, ha beteg valaki, illetve akkor is, ha a szülő a gyermekét ápolja otthon, vagy mellette van a kórházban, de ez csak a gyermek 12 éves koráig kérhető, aztán már csupán méltányossági alapon igényelhető. Az, hogy ennek mekkora az összege, itt számolható ki. Fontos, hogy legyen az illetőnek legalább 180 nap munkaviszonya, és rossz hír az EKHO szerint adózóknak, hogy nekik egyáltalán nem jár táppénz. A KATA-s kisvállalkozóknál 2018. január 1-jétől havi 93.500 Ft az ellátás alapja, ebből számolják ki a pontos összeget. 

Ha minden összeomlik – egyszeri segély

Ha valaki nehéz anyagi helyzetbe kerül, és nincs más elérhető forrása, akkor évente egy alkalommal lehet segélyt igényelni, gyógyszerköltségre, gyógyászati segédeszközök térítési díjának csökkentésére, és pénzbeli ellátásokra nem jogosult kérelmező anyagi nehézségeinek átmeneti enyhítésére. Az elbírálás meglehetősen gyors, nyolc nap alatt lezajlik – jó esetben.

Ha lelki segítség kell…

Úgy tűnik, nehezebb pszichológust szerezni, mint speciális rákgyógyszert, pedig egy súlyos betegség esetén nagyon fontos a lelki segítségnyújtás. A nagy onkológiai centrumokban elvben lehet pszichológusi segítségét kérni, de számos osztályon ez fel sem merül, esetleg külön kérésre lehet próbálkozni, és az kell hozzá, hogy ráérjen a szakember. Érdemes megnézni a daganatos betegekkel foglalkozó civil szervezetek honlapjait, mert ők telefonos lelki segélytől az önkéntes ráktúlélők kórházi látogatásáig és betegeknek szervezett klubokig kínálnak segítséget, hogy könnyebb legyen elviselni a lelki terheket. 

Bár igyekeztem minden lehetőséget körüljárni, előfordulhat, hogy kimaradt valamilyen támogatás, ha ez így van, kérlek, írd meg nekem.

Zimre Zsuzsa 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Ridofranz