Irigylésre méltó, aki elmondhatja magáról, hogy éppen csendesebb szakaszba ért az élete, fellélegezhet, és semmi sem keseríti meg a mindennapjait. De talán többen vagyunk, akik valamilyen tartós, emberpróbáló kihívással küzdünk, legyen az gyász, egy munkahelyi vagy családi konfliktus, esetleg anyagi gondok. Van, hogy egy új helyzetben nem tudunk megfelelni, súlyos betegség terhét hordozzuk, vagy épp nem találjuk a helyünket. Néha én sem találom a helyem. Egy közeli barátom ajánlott egy olyan módszert, ami neki is segített, hogy túllendüljön egy akadályon – én viszont ódzkodtam tőle. Ám ez a barát addig győzködött, hogy adtam a dolognak egy esélyt. Még akkor is, ha egyelőre nem hittem a módszer hatékonyságában. 

Pszichológus vagy alternatív módszerek?

Tény, hogy a világnak ezen a táján még mindig kevesen vállalják fel, hogy segítséget kérjenek, ha súlyos belső terheket cipelnek vagy elakadást tapasztalnak az életükben. Az önismeret kultúrája mifelénk gyerekcipőben jár, a külső segítség igénybevételét sokan luxusnak vagy szükségtelennek tekintik. Pedig az utóbbi évtizedekben egyre bővült azoknak a módszereknek a palettája, amelyek segítségével saját magunk láthatunk rá a problémáink gyökerére.

Talán azért is idegenkednek sokan akár a művészetterápiától, a pszichodrámától vagy az aurasoma színes üvegektől, mert nehezen veszik komolyan az olyan „gyógymódokat”, amelyeknek nem kelléke a fehér köpeny vagy a gyógyszeres kúra.

De vajon miért ne hatnának legalább olyan erővel a gondolatainkra azok a módszerek, amelyek az érzékelésünket célozzák meg, és személyesebben, mélyrehatóbban érintenek meg minket, teszik próbára a gondolatmintáinkat?

Amit a színes üvegek tudnak

Kíváncsian, de fenntartásokkal léptem be a terápiás helyiségbe. A konzulens arra kért, hogy válasszak ki találomra négy színes üveget az állványról. Ez eddig olyan volt, mint valami játék. Egymás mellett, kis üvegek sorakoznak a falnál, mindegyikben kétféle folyadék – alul és felül. Úgy éreztem, hogy a választék egyszerűen túl nagy volt.

„Gondolj arra a problémádra, amivel ide jöttél, és meglátod, hogy az egyik üveg ki fog ugrani a többi közül, szinte hívni fog magához” – biztatott a konzulens, és valóban találtam egy üveget, amelynek színkombinációja valamiért vonzott. A másik hármat már nehezebb volt kiválasztani, de lassan felállt a négyes.

A konzulens ezután elemezte az üvegválasztást. Ebben a pillanatban még mindig nem ismerte a konkrét kérdést, amivel érkeztem, de nem is kérte, hogy nyíljak meg előtte, ha nem akarok. Elmondta, hogy a választott színek és kombinációik összefüggései elárulják, mi áll az elakadás hátterében. Szeretetvágyról vagy túlcsorduló szeretetről beszélnek. A megélt-, vagy éppen éhező-, alultáplált nőiségről. Túlzott áldozathozatalról, vagy arról, hogy egy kapcsolatban túlságosan háttérbe szorult valaki. Hallgattam az elemzést, és próbáltam elvonatkoztatni, általánosítani. Ez eddig bármi lehet, szólhat bárkiről. De ahogy az üvegek sorrendjéből, a színek variációjából kibontakozott egy egészen személyes helyzetkép, megdöbbentem. Valahogy kimozdultam az eddigi látószögemből. Nemcsak az arany, a rózsaszín vagy a mélyzöld színek amúgy is ismert jelentéseiről van szó, hanem ezek kombinációjáról, amilyen párokban azokat kiválasztottam, amilyen sorrendben rájuk mutattam. Valahogy a kétely is alábbhagyott bennem, ha nem is fogadtam mindent fenntartások nélkül. Amit hallottam, az épp elég volt ahhoz, hogy egy lépéssel közelebb kerüljek a megoldáshoz, az átlendüléshez. És valamiért úgy éreztem, mintha már nem lennék egyedül, hiszen benne vagyok egy nagy egészben, úgy érzem, ismer a világ, ismernek a színek, minden elindul valahonnan, és tart valahová, valami biztató felé. Már ezért is megérte… pedig a konkrét problémáról még szó sem esett.

Egy próbát megér

Mindegyik konzulens szívesen beszél a módszerről. A módszer abból indul ki, hogy életünknek egy adott pontján – legyen szó egy bonyolult szerelmi kapcsolatról, egyre halmozódó tartozásról, vagy arról, hogy a végső löket hiányzik egy szakításhoz – bizonyos színkombinációkhoz vonzódunk a hozott probléma hatása alatt. A színes folyadékok gyógynövények, olajok, illatok és kristályok esszenciáit rejtik – ezért mindegyik egy-egy komplex rezgéscsomag. Az üvegeket egyébként meg lehet vásárolni, és az összerázott folyadékokat magunkra kenhetjük, az esszenciák illata eközben is „dolgozik bennünk”. A konzulens ad hozzájuk egy kulcsmondatot, amire összpontosíthatunk, ahányszor csak használjuk az üvegeket.

Rájöttem, hogy nincs ebben semmi „varázslat”, az egész kúra a számomra megfelelő lépés felé terelget.

Mélyebben is érdeklődtem egyes üvegek iránt, és kiderült, hogy mindegyikhez valamilyen mitologikus történet is kapcsolódik, ami érdekes összefüggésbe helyezheti a kihívást, amellyel éppen szembenéztem.

Néhány dolgot a kételkedőknek is be kell látniuk. A hozott kérdésekkel összekapcsolt történetek vagy mitológiai figurák, amelyeket a színkód alapján ad meg a konzulens, gondolkodásra késztetnek, új megvilágításba helyezik az egész helyzetet, sokszor döntéseket is eredményeznek. Kibillentenek a megszokottból, és néha gyökeres változásokat hoznak.

Felfedezőút

Aki még nem élte át, hogy egy reménytelennek hitt helyzet váratlanul mégis jó irányba fordítható, az nehezebben ad esélyt ennek (vagy más alternatív módszereknek). Ha csak hallomásból ismerném ezeket az eljárásokat, de közelebbről nem lett volna tapasztalatom velük, akkor jogosan tartanám naivnak mindazokat, akik esküsznek rájuk.

Ha meg sem próbáltam volna esélyt adni annak, hogy egy-egy rossz beidegződésem, magamról alkotott negatív ítéletem felülíródjon, akkor nem tapasztalhattam volna meg, milyen felszabadító érzés, amikor egy mélyen belém ivódott gondolatminta néhány hét alatt megváltozik.

Sokunkra ráfér ez az élmény, amikor – ahogy a konzulensek állítják – a kihívás utólag ajándékká válik.

Burns Katalin

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Jozef Klopacka