A gyerek mindjárt 17, és azzal nyomaszt, hogy most csináljunk meg a jogsit, mert harmadik-negyedikben – oppardon tizenegy-tizenkettedikben már nem ér majd rá erre. Én meg elkezdtem utána túrni, mi most a menet, és hány fröccs árát kell megspórolnom, hogy utána a „büdös kölyök” haza tudjon fuvarozni. Nem igazán találtam meg a fényt az alagút végén, ezért megkértem Kaló Krisztiánt, a Motocriss autósiskola vezetőjét – aki olyan szépen megtanította vezetni a Szentesit – hogy magyarázza el, hol, kinek, mikor és mit kell tennie, hogy meglegyen a jogosítvány. 

Először is, csak motorra létezik négyféle kategória, aztán ott vannak a négy- és több kerekű gépjárművek, amikre mind vizsgát kell letenni – feltéve, ha vezetni akarunk. Induljunk ki a B kategóriából, amire a legtöbb embernek szüksége van, ezzel lehet személyautót vezetni, valamint 3500 kg alatti, maximum nyolc utas számára tervezett és gyártott gépjárművet. 

Ami biztos, hogy 16,5 éves kor előtt nem lehet a KRESZ-tanfolyamra jelentkezni, vizsgázni pedig csak 16 év kilenc hónapos kor betöltése után lehet. A forgalmi vizsgára 17 évesen lehet jelentkezni. Az életkor nem elég, az általános iskolai bizonyítvány is feltétele a jogosítványnak. 

A választáshoz azt érdemes tudni, hogy minden iskolának rendelkeznie kell honlappal, és mindenkinek nyilvánosságra kell hoznia a vizsgasikerességi mutatókat, mely alapján – többek közt – el lehet dönteni, hogy szimpatikus-e az adott iskola vagy sem. Krisztián szerint erősen javasolt átolvasni az iskolával kötendő szerződést, hogy utána ne érje meglepetés az embert, és ne később derüljön ki, hogy a 150 ezerre taksált jogsi nem is annyi lesz, hanem jóval több. Példának okáért,

van olyan iskola, ahol rutinpálya-használati díjat számolnak fel, máshol viszont azt büntetik, ha tanfolyam közben el akar menni az ember egy másik iskolába. Máshol a hétvégi és az esti órákat számolják borsos áron. 

Elmélet – Így vagy úgy 

Ha megvan a döntés, mehetünk is a kiválasztott autósiskolába, ahol döntésünk szerint vagy online fogunk tanulni, vagy bejárunk a tanfolyamra, ahol 28 óra alatt elmagyarázza az oktató a KRESZ-szabályait. Ha már mindent tudunk, akkor irány a vizsgabázis, ahol számítógépen megy a vizsga. Azt fontos mérlegelni, hogy az e-learning képzésre, tehát amikor otthon tanulunk online, 90 napunk van alapesetben, az elméleti tanfolyamról viszont maximum tíz százalék hiányzás a megengedett. Hogy kinek mi válik be, az egyedi, ha bejárunk valahova, ott lehet kérdezni, máshogy is el tudják magyarázni a kritikus pontokat, viszont időhöz vagyunk kötve. Az online tanulásnál nem noszogat senki, mindenki úgy halad, ahogy szeretne, de nem lehet visszakérdezni. Az elméleti tanfolyam érvényessége kilenc hónap, ha nem sikerül a KRESZ-vizsga akkor egy év. A KRESZ-vizsga letétele után 24 hónapunk van megszerezni a jogosítványt. A vizsga díja 4600 forint.Tavaly novemberi hír, hogy 2018 július elsejével a KRESZ-vizsgadíjat, és a tanfolyam árát is megtérítik a 20 év alatti fiatalok részére. Ez lehet e-learning vagy tantermi tanfolyam is, az értékhatár pedig 25 ezer forint – írja a Hírado.hu. A visszatérítés részletei még nem ismertek. 

Ha nem tetszett az iskola, akkor az elmélet után is lehet újat keresni, de mielőtt elbúcsúzna az ember a régitől, érdemes egy pillantást vetni az aláírt szerződésre, mert nem mindenhol nézik jó szemmel, hogy valaki el akar menni, és ezért ilyen-olyan költséget is felszámolhatnak.

Jó esetben elsőre megvan a KRESZ, mindenki boldog. Ha nem végeztél korábban elsősegély-tanfolyamot, vagy nem rendelkezel a jogszabályban rögzített egészségügyi képesítéssel, ezt is le kell raknod valamikor, de ennek idejét te döntöd el. Ennek a vizsgadíja egységesen 7900 forint. Ez szerencsére nem jár le, ha egyszer megszerezte az ember, nem kell többet. 

Gyakorlat

Innen jön a neheze, a gyakorlat. Ez minimálisan 29 órát jelent, és eltérően a korábbiaktól nincs rutin + forgalom, csak egy vizsga van. Halleluja! És itt jön a feketeleves, mert az élet úgy hozta, hogy várni kell az oktatóra. A Motocrissnél most három hónap a várakozási idő, de van olyan hely, ahol fél évet is kell várni, ami azt hozhatja, hogy lejár a KRESZ-vizsga érvényessége. 

Kaló szerint a szakma öregszik, az oktatók száma egyre csökken, valamint a jogosítványra egyre több embernek van szüksége, és ezek összedódásából alakul ki az oktatóhiány, a számuk az elmúlt években 2000 fővel csökkent. 

Na, de hogy válasszon az ember oktatót?

Az nagyon fontos, hogy az oktató és a tanítvány megértse egymást, legyen meg a közös hangnem, a szakmai tudás, és hogy az illető ne legyen kiégve. Az sem mindegy, hogy tanít-e, vagy csak céltalanul bolyong az ember a városban, miközben az oktató félig alva nyomja a kuplungot – a tanuló helyett. Kaló szerint az is fontos, hogy ne dicsérjen hamisan, azaz ne keltse azt a látszatot, hogy a tanuló egy Fittipaldi, akit azért vágtak meg harmadszor is a forgalmin, mert nem volt szerencséje.

Fontos tudni, hogy oktatócserét mindig lehet kérni, ehhez a tanulónak joga van. 

A tanulókkal sem egyszerű, míg régen a 17-18 évesek boldogok voltak, hogy vezetni tanulnak, a mai generáció már jóval linkebb, nem törődöm, kötelező feladatként fogják fel sokan, és nem egy jó lehetőségként. Kaló szerint a 30-35 óra vezetés nagyjából elég annak, aki motivált. Egy alkalom 50-90 perc, a tanuló tovább nem terhelhető tapasztalata szerint. A 29 óra mellett az 580 km vezetés is feltétel, a szakoktató szerint legjobb a heti két alkalom. Ezzel nagyjából négy-hat hét alatt megvan a forgalmi rész. A vizsgadíj 11.000 forint, és ha ez is megvan, akkor a kezünkben is lehet a jogosítvány, jó esetben – várakozás nélkül – három hónap alatt. 

Akkor most mennyi? 

A kötelezően fizetendő vizsga- és egyéb díjak

  • EÜ: 7900 Ft
  • Elmélet: 4600 Ft
  • Gyakorlat: 11000 Ft
  • Orvosi vizsgálat jogosítványhoz: 7200 Ft
  • Jogosítvány: első ingyenes

Összesen: 30.700 Ft

Ehhez jön még az elméleti órák, a gyakorlati órák (átlagosan 4200-5000 Ft/50 perc), és az egészségügyi tanfolyam ára, mindez együtt nagyságrendileg 20.0000 forint, ha mindenből elsőre átment az ember.  Hogy ez sok vagy kevés, döntse el mindenki maga, egy biztos: az életben csak egyszer kell letenni. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/FlamingoImages