2016. július 1-jétől kizárólag kondenzációs kazánok szerelhetők fel az ingatlanokban – jött a hír még évekkel ezelőtt, ami megrengette megannyi ember pénztárcáját. Kazán, kazán – egy kutya, gondolná az ember, de a különbség sajnos nagyon is érezhető. Azok, akik gázzal fűtenek, és hagyományos kazánnal rendelkeznek, lassan elkezdhetnek sopánkodni. Ugyanis a kazánok egyszer elromlanak, és akkor beüt a krach. 

Vegyünk példának engem: van egy kazánom, ami 14 éves, tehát valószínűleg nem sokáig fogjuk egymás társaságát élvezni. Gyártani már rég nem gyártják, az alkatrészellátás is akadozik. Béleltünk kéményt, ahogy azt kell, beköttettük, ellenőriztettük – mégis, amikor utoljára nálunk járt a szerelő, szomorúan ingatta a fejét, és azt mondta, kössek lakástakarékot, mert baromi sokba fog kerülni az új kazán, meg a zubehör. Mintha egy Opel Astrát cserélnék Mercedesre. Legalábbis anyagilag. 

Na,  de mi a rák az a kondenzációs kazán, és miért jó, ha olyanod lesz? Nem biztos, hogy jó, mindenesetre nincs más választásod, ha ragaszkodsz a gázhoz. A kondenzációs gázkazán magas hatásfokkal üzemel, amely az égéstermékben lévő rejtett hőt is – a füstgázban lévő vízgőz lecsapatásával (kondenzálásával) – hasznosítja. Felesleges energia alig távozik az égéstermékkel együtt a szabadba. Ez pedig mindenkinek jó, mert kevesebb gázt kell használni a fűtéshez, ami a mérések szerint 20-35 százalékkal kevesebb, mint amennyit a hagyományos gázkészülékek használnak.

A tüzelőanyagok hatékonyságát a fűtőérték jelöli, azaz: hogy az adott egységnyi tüzelőanyagnak mennyi az érzékelhető hőtartalma. Az égéshő pedig az összes hőtartalmat fejezi ki. Az instant fizikaóránk során pedig arra is rávilágítok, hogy a földgáz égéshője 11 százalékkal nagyobb, mint a fűtőértéke. Ezt használják ki ezek a kazánok, ugyanis az égés során keletkező vízgőzből felszabaduló hőt is hasznosítják. Ergo: ideális körülmények között a hatásfokuk meghaladja a 100 százalékot. Ideális körülmény nyilvánvalóan nincs a való világban, de a 100+ százalék jól hangzik a reklámszövegekben. 

Akkor miért sopánkodom? Nem azért, mert a kondenzációs készülékek annyival drágábbak, hanem, mert a teljes fűtési rendszert át kell hozzá alakítani. És nem, nemcsak nálam, hanem mindenhol. Mert a kondenzációs kazánban savas kémhatású kondenzvíz keletkezik, melyet valamilyen módon el kell vezetni. Ez egy dolog. A másik, hogy a hagyományos gázkazánok régi bélelt kéménye nem alkalmas kondenzációs gázkazán üzemeltetésére, vagyis át kell alakítani. Jön Béla és a segédje, és jó pénzért megcsinálják az új kéményt, amely kivezeti a füstgázokat a szabadba, és elvezeti a kondenzvizet. 

Érdekel, hogy mit kell csinálni ilyenkor, és főleg az, hogy mennyiért? A legnagyobb kérdés, hogyha akut a probléma, találsz-e szerelőt. Ha pedig találsz, mennyiért jön dolgozni. Ami biztos, hogy szükség lesz gáztervre, melynek díja 50-60 ezer forint. Ha megvan az ember, aki megírja a tervet (10-15 napot érdemes rá számolni), akkor jöhet a felülvizsgálat a kéményseprőktől, 12000 forinttól, majd a kéménybélelés, átalakítás, melynek métere olyan 10.000 forinttól kezdődik. Ha ez megvan, jöhet a kazán maga, amely nagyságrendileg 200.000-2.000.000 forintig terjed, amihez hozzájön a felszerelés munkadíja 25-50.000 forint. Mindenképp szakszerviz kell a beüzemeléshez, ez 15-40.000 forint körüli összegre tehető. Mielőtt hátradőlnél, légy erős: kell még EPH (egyen potenciálra hozás) jegyzőkönyv is, ami szintén nem megúszható, és 12-20.000 forint körül alakul az ára. Ez kötelező bármilyen új és régi gáz bekötésénél, üzembe helyezésnél, és érintésvédelmi szempontból járja körül az új kazán kérdését. 

Akik társasházban laknak, azok sem járnak jobban, bár ők nyertek egy kis időt, de 2018-tól nekik is lépniük kell, ha 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombi kazánokat használnak, amelyek gyűjtőkéményhez csatlakoznak – írta a hvg.hu. 
Magyarországon mintegy 2,6 millió kazán van forgalomban, melyek előbb-utóbb elromlanak. 
Mit lehet tenni, ha elromlik a kazán? Egyrészt lehet venni „donorkazánt”, azaz, ha talál az ember azonos típust, akkor abból ki lehet nyerni az alkatrészeket, ezek ideig-óráig megoldást nyújtanak, illetve: ha talál az ember egy jó szerelőt, akkor el ne engedje, mert egyre kevesebb van belőlük. 
Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/caifas