Hacsak nem remeteként élsz egy kietlen vidéken, a pénz az életed szerves és megkerülhetetlen része. A legtöbb ember életére nagyban rányomja a bélyegét az anyagi helyzete. Általában bármennyit keresünk, az valamiért mindig kevés. Egy amerikaiak körében végzett kérdőív szerint, rengeteg embernek a legnagyobb stresszt a pénz, illetve annak hiánya okozza az életében. Ebben a hónapról-hónapra élésnek, és a megtakarítások teljes hiányának van a legfőbb szerepe.

Amerikában és Puerto Ricóban 40 555 dolgozót kérdeztek a pénzügyikről. Az eredmény lehangoló volt:

Azt hiszem, a rendelkezésre álló pontos statisztikák nélkül is bátran kijelenthetem, hogy valószínűleg itthon még ennél is rosszabb a helyzet.

Mindezek tudatában, vajon beszélünk-e eleget a pénzügyeinkről?

Az Ally Bank által végzett kérdőív szerint az amerikaiak 70 százaléka kimondottan sértőnek találja a pénzről való beszélgetést.

Ha valakinek rákérdezünk a fizetésére, azt legtöbben sértésnek veszik. Sokan félve kérdezik meg, hogy a munkatársuk vajon mennyiért is bérli lakását. Az pedig kizárt, hogy valaki a megtakarításairól vagy a befektetéseiről nyíltan beszéljen valaha is.

Szüntelenül megosztjuk az életünk ügyes-bajos dolgait a különböző szociális oldalakon. Háziállatok, kisbabák, bulik, nyaralások – korosztálytól és élethelyzettől függően. A sor végtelen. Életünk nagy része nyitott lap. Szívesen és önként teregetünk ki minden apró-cseprő részletet magunkról... kivéve a pénzügyeinket. Mert az bizony tabu!

Miért olyan nehéz, sőt, sértő róla nyíltan beszélni (akár még a szűk családban is)?

Íme, néhány lehetséges válasz:

Mert valószínűleg te sem tudsz sokat a saját pénzügyeidről

A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy mire mennyit költ. Jön a havi fizetés, majd hónap végére valamilyen oknál fogva nincs többé. Hogy pontosan mire is ment el? Az bizony jó kérdés. Tudatosság és odafigyelés nélkül viszont soha nem leszel ura a pénzügyeidnek. Ebben az esetben nehéz is lesz róla beszélni.

Mert félsz szembenézni a valósággal?

Ha valami miatt rosszul érzed magadat, akkor sokszor a további fejfájást elkerülve, inkább homokba dugod a fejedet, azaz struccpolitikát alkalmazol. Ha egyébként is a pénzen stresszelsz szüntelen, nem fogsz még a szabadidődben is azon agyalni, hanem megpróbálsz nem is gondolni rá. Egyszerűbb a rendszert, a főnököt vagy akárkit (S*r*s!) szidni, mint szembenézni a tényekkel, és saját kezedbe venni az irányítást.

Mert mi lesz, ha megtudják, hogy többet vagy kevesebbet keresel, mint hitték?!

Ha mindenki nyíltan beszélne a pénzügyeiről, akkor könnyen össze tudná hasonlítani saját anyagi helyzetét másokéval. Hogy az ebből fakadó plusz stresszt és mutogatást elkerüljük, inkább teljesen mellőzzük a témát.

Mert ezt inkább a profikra hagyod, „van nekem jobb dolgom is” alapon

Ha esetleg van is megtakarításod, azzal foglalkozzanak inkább a profik. Annak ellenére, hogy a pénzügyi alapok viszonylag gyorsan elsajátíthatók lennének, a legtöbben egyszerűen lusták vagyunk ahhoz, hogy foglalkozzunk velük. Fogalmunk sincs, hogy  egy élet alatt mennyi pénzt dobunk ki így az ablakon. Egy alapfokú pénzügyi oktatás a középiskolában sokat segítene ezen a borús képen. Tévedés, ha azt hiszed: pénzügyi szakértőnek kell lenni ahhoz, hogy a saját kezedbe vedd az irányításnak legalább egy részét.

Pedig rengeteg előnnyel járna, ha az emberek nyíltabban beszélnének a pénzről. Ha nem szégyellnék, hogy valamivel nincsenek tisztában, és bátrabban kérnének segítséget, tanácsot másoktól.

Könnyebben felszínre kerülne, hogy mennyire nagy pénzügyi öngyilkosság hitelre autót venni, vagy hitelkártya-adósságot felhalmozni. Hogy milyen messzire juthatsz rendszeres kis összegű megtakarításokkal is. De ehhez abba kellene hagyni a mások, és legfőképp a magunk előtti titkolózást. A pénzügyeid szerves részét képezik a hétköznapjaidnak, és jelentős szerepet játszanak abban, hogyan, és milyen boldogan éled a mindennapjaidat.

Ha elkezdesz beszélni róla, hamar rájössz majd, hogy másoknak is hasonló problémáik, kérdéseik vannak. Ezekkel együtt talán sokkal könnyebben meg fogunk tudni birkózni. Utópia?! Csak rajtad múlik.

 Tehetős Teknős

Tehetős Teknős blogját és a többi írását ITT olvashatod.

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Dean Drobot