Nem csupán a férfiak, hanem a nők is képesek olyan öltözői budoár-beszélgetéseket tolni, hogy mindenkinek elkerekedik a szeme. Hasonlóan a nők felé irányuló hímsoviniszta megjegyzésekhez, a férfiak felé irányuló szitkozódásban a népi, urbánus keményvonal is jelen van. Szólásmondásoktól a jól megcsavart káromkodáson át a klasszikus szemforgatós sóhajtásig: „t-h-i-pi-kuss, férfi” bármilyen helyzetben elsüthető. Nem érti a vicc csattanóját? Persze, mert tipikus férfi. Elégett a vacsi? Nyilván, mert tipikus férfi. Elkésett a munkából? Naná, mert egy tipikus, mihaszna férfi.

A korábbi cikkem után a felháborodott kommentelők egy része jelezte, hogy ez nem zavarja a férfiakat(?). (Kommentben nyugodtan jelezzétek, ha ez valóban így van.) Sőt, ahogyan záporoznak a nőkre a szexista megjegyzések, úgy a feléjük irányuló szexista mantrák is leperegnek róluk. Kérdezem: Valóban így van? Mindenesetre feldobtam hát a témát nőismerőseimnek – és persze a Google-nak – hogy mi mindent szoktunk összehordani a férfiakról, amelyekkel hergeljük magunkat, és ócsároljuk őket. A három legnépszerűbb szexista topik tárgya; pénisz, intelligencia, külső. Na, de kezdjük is a mindent átfogó péniszes topikkal, és haladjunk szépen előre:


1. „Kis ember nagy bottal jár.”

2. „Nagy láb, nagy...”

3. „Nagy orr, nagy…”

4. „A kopasz férfiak szexéhesek.”

5. „Elég, ha csak egy fokkal szebb az ördögnél.”

6. „Ha több fokkal lenne szebb, akkor biztosan meleg...”

7. „A férfi olyan, mint a vécé: vagy foglalt, vagy le van szarva.”

8. „Az új férfi olyan, mint a hóesés. Nem tudod, meddig tart, és hány centis lesz.” 

9. „A férfi olyan, mint a jó bor, korral nemesedik.”

10. „Ha ki van gyúrva, segghülye.”

11. „Ha ki van gyúrva, impotens, mert nyilván szteroidozik.”

12. „Egy igazi férfi ezt nem hagyná...”

13. „Ha igazi férfi lennél…” (helyettesítsd be bármivel)

14. „Zacskós levest, se tud főzni.”

15. „A férfi, ha megfázott, bele akar halni a náthába.”

16. „Egyem azt a fokhagyma feneked!”

17. „Egyszerűek, mint a faék.”

18. „Fiút jobb szülni, mert butábbak.”

19. „Mindegyik férfi ugyanaz a szar, csak másik lapáton."

+1 Persze hogy mi is szidjuk a férfiakat... csak ez mind igaz.

Na, szóval: kérem szépen, így beszélünk mi. Az általános elvárás a magyar kultúrkörben, hogy nincs elvárás, éppen elég, ha egy fokkal szebb az ördögnél, de azért legyen nagy a szerszáma. Érdekes, hogy a nőket volt szokás passzív, tehetetlen karakterként ábrázolni, mégis ha a fentebbi szállóigéket nézzük, ez csakugyan visszaköszön a férfiak esetében is. Mihaszna férfi, aki nem tud főzni, nem tudja ellátni magát, ha lebetegszik, és egyszerű, mint a tök. Ezen jó tulajdonságok birtokában pedig minden nő szíve értük szenved. Túl sok ellentmondás egy kultúrkörön belül.

Továbbra is hangsúlyozom, nem a nemekkel van baj, hanem a szexizmussal.

Nem azzal van a baj, hogy nőnemű mondja férfinak- és fordítva, hanem azzal, amit mond.

Ma már persze tudjuk, hogy a sztereotípiák bizonyos helyzetekben segítették az embert az evolúció során, de nem a kőkorszakban vagyunk, hogy a túlélésre játsszunk.
Kategorikusan kijelenteni, hogy „minden nő egy ribanc”, és ugyanígy, hogy: „minden férfi egy farok”, nem a túlélést szolgálja, csak a dühödet adod ki. Szóval, hölgyek, nők, lányok, asszonyok és férfiak! Ne túlélni akarjunk, hanem együtt élni, ezért pedig ingyen és bérmentve igen sokat tehetünk, például a szavak útján.

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Giulio_Fornasar