Mielőtt elindulok nyaralni, mindig végignézem a hűtőm, hogy van-e még a tavalyi naptejekből, amiket télre ott tartok – mert nehogy már kidobjam a méregdrága flakonokat. Így tettem idén is, a törökországi csapatépítő előtt, ahol tudtam, hogy sokat leszek a napon – mert nyilván nem mehet innen az ember haza úgy, hogy nem csokibarna. 

Persze a készletek egy része már megszomorodott, meg azóta öregedtem is egy évet, tehát egy kisebb afrikai ország éves GDP-jével a kezemben elrongyoltam a drogériába, hogy beszerezzem az idei év tuti naptejét, amitől csokibarna leszek, megszűnik a narancsbőröm és a ráncaim egyaránt. Ja, és kellemes hidratál is mindeközben persze. 

A feladatot teljesítettem, ráadásul – mivel egy rakat nővel vagyok összezárva, ezért természetesen elég széles spektrumból tudok meríteni, már ami a tesztet illeti. A legolcsóbb naptejünk 799 Ft volt, a legdrágább ennek tízszerese 7999. Közte pedig a teljes spektrum előkerült. Személy szerint az érdekelt igazán, hogy érdemes-e tízszer annyit fizetni a napvédelemért, figyelembe véve azt, hogy egy bőröm van, és nem szeretném kitenni a bőrráknak, az idő előtti öregedésnek, meg az összes többi rémálomnak. A tesztelők mindegyike más bőrtípussal bír, van, aki már félig barna, van, aki hófehér, és persze van az a típus, aki alig sül, viszont pörkölődik a napon. 

Kövezzetek meg, de voltam alapozás gyanánt párszor a szoláriumban, plusz a kertben is kellett dolgozni, úgyhogy nem hófehér alapról indultam, de velem ellentétben a többiek A1-es színben kezdték a napozást. Ráadásul a Szentesi – ki más – a csokisellő projektet dobta be a hétre munka gyanánt, és komolyan neki is készült. Naptejhegyek, utó- és előkezelők, barnulásfokozók és egyéb, számomra teljesen ismeretlen kencék garmadáját kente magára rövid idő alatt, és irigylésre méltóan jól haladt. 

De vissza a faktorokhoz: 8-20-30-50-es számokban utazunk, vízálló és újra kenős változatot egyaránt teszteltünk. Jó tudni, hogy az SPF jelentése a sun protective factor, ami annyit takar, hogy mennyivel több ideig tartózkodhatunk a napon, mint az adott termék nélkül. Ergo, ha minden védelem nélkül, mondjuk, tíz percig bírjuk a napon, akkor egy 30-as naptejjel, 10X30=300, azaz öt óráig tartózkodhatunk ott. És ez nem jelenti azt, hogy ha újra kenjük magunkat, akkor újraindul a számláló. 

Cien naptej – 30 SPF

Ígéret: A Lidl saját márkás napteje vízállóságot ígér (azt ráírták, hogy fürdőzés és izzadás esetén újra kell kenni), E-vitaminnal van dúsítva, és erős védelmet kínál érzékeny, világos bőr számára. 

A teszt: Alkoholt tartalmazó, jó illatú, gyorsan felszívó krém, ami nálam jól vizsgázott az enyhén lesült bőrömön, de hófehérke kollégánkat sikerült a vörös árnyalatába taszítanom egy ártatlan: „kéred a naptejem?” ajánlattal. Számára nem vizsgázott jól a termék. Jó pont, hogy ez volt az egyetlen naptej, amelyen felsorolták, mire kell odafigyelni a napozás során.

Riemann – P20 30/50 SPF

Az ígéret: A P20 napfényvédő termékek kimagasló védelmet biztosítanak az UVA és UVB sugarak ellen. Fotostabil formulájának köszönhetően – megfelelő használat mellett – akár tíz órán keresztül* hatékonyan véd. Napi egyszeri használat egésznapos védelmet biztosít!

A teszt: A P20 spray-változatát teszteltem 30-as és 50-es faktorszámban. Ami rögtön feltűnt, hogy első helyen az alkohol szerepel az összetevők közt, de mivel én egészen jó viszonyban vagyok az alkohollal, ráadásul a testem is, ezért nem okoz problémát. A felkenés után kellemesen csillogó, olajos hatású, de nem ragadós. Egyszer fújtam be magam, és nagyjából óránként mártóztam meg a tengerben. A nap végére semmivel nem voltam barnább mint az elején, és természetesen nem is égtem le. Tökéletesen ugyanolyan színű maradt a bőröm, mint korábban. 

Clinique – 30 SPF 

Az ígéret: vízálló, izzadásálló, UV-A és B védelem, SolarSmart technológia, véd a leégéstől és a bőröregedéstől. 

A teszt: fehér, érzékeny bőrű kolléganőm tapasztatalata szerint a 6999 forintos krém megéri az árát. Maximum kétszer használta a parton, de inkább egyszer. Felkenés után hamar felszívódik, puhiíja a bőrt, kellemes az illata, nem akadályozza a barnulást, és ami igazán vonzó lehet, hogy nincs szükség utána testápolóra. 

Hawaian Tropic – 8 SPF

Az ígéret: vízálló, kókuszillatú spray, amely mind az UV-A, mind az UV-B sugarak ellen véd.

A teszt: Kissé kevésnek tűnt a mindössze 8-as faktor, de van, aki erre esküszik. A gyorsan barnuló kolleginának nagyon bevált, hamar beszívódik, és tartós, bár saját bevallása szerint többször is újrafújja magát, mert biztosra akar menni – és jó a termék illata is.

leégett hát
Szentesi hátát megviselte a második nap

 Ambre Solaire – Dry mist 20 SPF

Az ígéret: alkoholmentes, vízálló, azonnal felszívódó permet, melyet nem lehet érezni a bőrön. Bőrgyógyászatilag tesztelt. 

A teszt: könnyen és gyorsan a bőrre lehet juttatni, nagy szélben viszont nem jut el a bőrhöz. Azonnal felszívódik, illata alig van. Jól bírja a vizet. Van, aki számára kevéssé vonzó lehet az aerosol-jelleg miatt, ami ráadásul nagyon erősen gyúlékony, de reméljük, senki nem napozik annyira meleg helyen, hogy felrobbantsa magát. 

Végre találtam egy klassz kis kihalt partszakaszt. Csak azért nem monokinizek, mert szeretném, hogy a hasam is lesüljön. #sentido #wmnonthebeach

267 Likes, 17 Comments - Fiala Borcsa (@fialaborcsa) on Instagram: "Végre találtam egy klassz kis kihalt partszakaszt. Csak azért nem monokinizek, mert szeretném, hogy..."

Tesztünkből kiderült, hogy akár a 800-, akár a 8000 forintos mellett teszi le valaki a voksát, nagyjából hasonló eredményt ér el, de persze a hosszú távú hatások csak évek alatt derülnek ki. Ami biztos, és mindenképp ajánlott betartani: 11-15 között ne aszalódj a napon, sőt ha érzékeny bőrű vagy, akkor az árnyékban sem. És légy erős, a víz alatt is prímán le lehet égni! 

Zimre Zsuzsa