Mielőtt elindulok nyaralni, mindig végignézem a hűtőm, hogy van-e még a tavalyi naptejekből, amiket télre ott tartok – mert nehogy már kidobjam a méregdrága flakonokat. Így tettem idén is, a törökországi csapatépítő előtt, ahol tudtam, hogy sokat leszek a napon – mert nyilván nem mehet innen az ember haza úgy, hogy nem csokibarna. 

Persze a készletek egy része már megszomorodott, meg azóta öregedtem is egy évet, tehát egy kisebb afrikai ország éves GDP-jével a kezemben elrongyoltam a drogériába, hogy beszerezzem az idei év tuti naptejét, amitől csokibarna leszek, megszűnik a narancsbőröm és a ráncaim egyaránt. Ja, és kellemes hidratál is mindeközben persze. 

A feladatot teljesítettem, ráadásul – mivel egy rakat nővel vagyok összezárva, ezért természetesen elég széles spektrumból tudok meríteni, már ami a tesztet illeti. A legolcsóbb naptejünk 799 Ft volt, a legdrágább ennek tízszerese 7999. Közte pedig a teljes spektrum előkerült. Személy szerint az érdekelt igazán, hogy érdemes-e tízszer annyit fizetni a napvédelemért, figyelembe véve azt, hogy egy bőröm van, és nem szeretném kitenni a bőrráknak, az idő előtti öregedésnek, meg az összes többi rémálomnak. A tesztelők mindegyike más bőrtípussal bír, van, aki már félig barna, van, aki hófehér, és persze van az a típus, aki alig sül, viszont pörkölődik a napon. 

Kövezzetek meg, de voltam alapozás gyanánt párszor a szoláriumban, plusz a kertben is kellett dolgozni, úgyhogy nem hófehér alapról indultam, de velem ellentétben a többiek A1-es színben kezdték a napozást. Ráadásul a Szentesi – ki más – a csokisellő projektet dobta be a hétre munka gyanánt, és komolyan neki is készült. Naptejhegyek, utó- és előkezelők, barnulásfokozók és egyéb, számomra teljesen ismeretlen kencék garmadáját kente magára rövid idő alatt, és irigylésre méltóan jól haladt. 

De vissza a faktorokhoz: 8-20-30-50-es számokban utazunk, vízálló és újra kenős változatot egyaránt teszteltünk. Jó tudni, hogy az SPF jelentése a sun protective factor, ami annyit takar, hogy mennyivel több ideig tartózkodhatunk a napon, mint az adott termék nélkül. Ergo, ha minden védelem nélkül, mondjuk, tíz percig bírjuk a napon, akkor egy 30-as naptejjel, 10X30=300, azaz öt óráig tartózkodhatunk ott. És ez nem jelenti azt, hogy ha újra kenjük magunkat, akkor újraindul a számláló. 

Cien naptej – 30 SPF

Ígéret: A Lidl saját márkás napteje vízállóságot ígér (azt ráírták, hogy fürdőzés és izzadás esetén újra kell kenni), E-vitaminnal van dúsítva, és erős védelmet kínál érzékeny, világos bőr számára. 

A teszt: Alkoholt tartalmazó, jó illatú, gyorsan felszívó krém, ami nálam jól vizsgázott az enyhén lesült bőrömön, de hófehérke kollégánkat sikerült a vörös árnyalatába taszítanom egy ártatlan: „kéred a naptejem?” ajánlattal. Számára nem vizsgázott jól a termék. Jó pont, hogy ez volt az egyetlen naptej, amelyen felsorolták, mire kell odafigyelni a napozás során.

Riemann – P20 30/50 SPF

Az ígéret: A P20 napfényvédő termékek kimagasló védelmet biztosítanak az UVA és UVB sugarak ellen. Fotostabil formulájának köszönhetően – megfelelő használat mellett – akár tíz órán keresztül* hatékonyan véd. Napi egyszeri használat egésznapos védelmet biztosít!

A teszt: A P20 spray-változatát teszteltem 30-as és 50-es faktorszámban. Ami rögtön feltűnt, hogy első helyen az alkohol szerepel az összetevők közt, de mivel én egészen jó viszonyban vagyok az alkohollal, ráadásul a testem is, ezért nem okoz problémát. A felkenés után kellemesen csillogó, olajos hatású, de nem ragadós. Egyszer fújtam be magam, és nagyjából óránként mártóztam meg a tengerben. A nap végére semmivel nem voltam barnább mint az elején, és természetesen nem is égtem le. Tökéletesen ugyanolyan színű maradt a bőröm, mint korábban. 

Clinique – 30 SPF 

Az ígéret: vízálló, izzadásálló, UV-A és B védelem, SolarSmart technológia, véd a leégéstől és a bőröregedéstől. 

A teszt: fehér, érzékeny bőrű kolléganőm tapasztatalata szerint a 6999 forintos krém megéri az árát. Maximum kétszer használta a parton, de inkább egyszer. Felkenés után hamar felszívódik, puhiíja a bőrt, kellemes az illata, nem akadályozza a barnulást, és ami igazán vonzó lehet, hogy nincs szükség utána testápolóra. 

Hawaian Tropic – 8 SPF

Az ígéret: vízálló, kókuszillatú spray, amely mind az UV-A, mind az UV-B sugarak ellen véd.

A teszt: Kissé kevésnek tűnt a mindössze 8-as faktor, de van, aki erre esküszik. A gyorsan barnuló kolleginának nagyon bevált, hamar beszívódik, és tartós, bár saját bevallása szerint többször is újrafújja magát, mert biztosra akar menni – és jó a termék illata is.

leégett hát
Szentesi hátát megviselte a második nap - A fotó a szerző tulajdonában van

 Ambre Solaire – Dry mist 20 SPF

Az ígéret: alkoholmentes, vízálló, azonnal felszívódó permet, melyet nem lehet érezni a bőrön. Bőrgyógyászatilag tesztelt. 

A teszt: könnyen és gyorsan a bőrre lehet juttatni, nagy szélben viszont nem jut el a bőrhöz. Azonnal felszívódik, illata alig van. Jól bírja a vizet. Van, aki számára kevéssé vonzó lehet az aerosol-jelleg miatt, ami ráadásul nagyon erősen gyúlékony, de reméljük, senki nem napozik annyira meleg helyen, hogy felrobbantsa magát. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Fiala Borcsa (@fialaborcsa) által megosztott bejegyzés

Tesztünkből kiderült, hogy akár a 800-, akár a 8000 forintos mellett teszi le valaki a voksát, nagyjából hasonló eredményt ér el, de persze a hosszú távú hatások csak évek alatt derülnek ki. Ami biztos, és mindenképp ajánlott betartani: 11-15 között ne aszalódj a napon, sőt ha érzékeny bőrű vagy, akkor az árnyékban sem. És légy erős, a víz alatt is prímán le lehet égni! 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/paultarasenko