Nem mi voltunk az elsők a családban, a testvérem már beszerzett korábban teszteket, hogy ellenőrizzük, védetté váltak-e a szüleink. Az apukánk ugyanis a kínai vakcinát kapta, és felreppentek olyan hírek pár hete, hogy az idősebb emberek szervezete nem mindig reagál megfelelően erre az oltásra, úgyhogy a biztonság kedvéért ellenőriztük az antitestjeit – és szerencsére vannak!

Aztán úgy éreztük, az a biztos, ha mi (a férjem, a gyerekem és én) is tesztelünk a (nagy)családegyesítés előtt, és egyébként is nagyon kíváncsiak voltunk, kialakult-e a mi védettségünk is.

De mielőtt elmesélem, milyen eredménnyel jártunk, és hogyan folyik az öntesztelés, hadd szolgáljak néhány fontos információval az antitestekről!

(Filákovity Radojka kolléganőm nemrégiben alaposan utánajárt a lényeges tudnivalóknak, ITT olvashattok bővebben a témáról, én most csak egy rövid összefoglalóra vállalkozom.)   

Az antitesteket (azaz az ellenanyagot) az immunrendszerünk B-sejtjei termelik, és az a dolguk, hogy a kórokozókat kiiktassák.

Ha az immunrendszerünk már találkozott egy kórokozóval (megfertőződtünk vagy beoltottak minket), a szervezetünk megőriz memóriasejteket, amelyek, ha a kórokozó visszatér, felismerik azt. Így az immunválasz sokkal gyorsabb és hatékonyabb lesz.

Az immunválasz és a memóriasejtek kialakulása bonyolult és egyénspecifikus folyamat, és még sok megválaszolandó kérdése van a tudománynak ezzel kapcsolatban. Azt azonban már tudjuk, hogy a védettségünk egy kórokozóval szemben idővel szinte mindig gyengül, ennek mértéke függ a mi saját immunrendszerünk sajátosságaitól és a kórokozó típusától is (az emlékeztető oltásokra ezért van szükség.)

Ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy termel-e a szervezetünk antitesteket a koronavírus ellen az oltások (vagy egy fertőzés) után, akkor az antitest-vizsgálatot a második vakcina beadása (vagy a betegség lezajlása) után legalább két héttel érdemes megejteni, áll az ajánlásokban.

Fontos tudni, hogy antitest-tesztekből többféle létezik, és amikor vásárolunk egyet, oda kell rá figyelni, hogy amennyiben Pfizer, Moderna, AstraZeneca vagy Szputnyik vakcinát kaptunk, akkor olyan tesztet kell választani, amely a tüskefehérje elleni antitesteket keresi (a spike fehérje, vagy annak RBD-nek nevezett része elleni antitesteket). Ellenkező esetben negatív eredményt kapunk akkor is, ha a szervezetünk valójában termel antitesteket.

No de akkor vágjunk, vagyis szúrjunk bele!

Utoljára 14 évvel ezelőtt teszteltem magamat, izgatott voltam akkor is, de másként persze: a terhességi tesztemről van szó, amely a mai napig megvan, fontos ereklyém. Mondjuk, ott csak rá kellett pisilni az eszközre, most meg szúrni kellett, ráadásul nemcsak magamat, hanem a férjemet meg a lányomat is, hát, be voltam szarva rendesen, mit szépítsem.

Aztán szerencsére kiderült, hogy tűt látni se fogok, olyan kis szerkezettel kell ujjat bökni, ami egyáltalán nem ijesztő, leginkább egy barbie-rózsaszín legóalkatrészhez hasonlít, amelyet csak oda kell szorítani a bőrhöz, és teszi a dolgát. Érzed a szúrást, de nem fáj, és pont a kellő mennyiségű (egy nagyobb cseppnyi) vért tudod kinyomni utána, majd felszívni a pipettába.

Kémiából sosem voltam nagy ász, és a süteményrecepteknél is ki szokott borítani, ha tucatnyi hozzávalót kell szigorúan meghatározott sorrendben összekeverni – ha elszúrod, fiam, nem kel meg, vagy összeesik a tészta! Úgyhogy izgatottságom másik forrása az volt, hogy nekem kell levezényelnem az akciót. Nekem, aki gyereknek sem voltam éppenséggel egy ügyes kezű laboráns (a gyerek ajándékba kapott kis kémikus szettjét soha nem mertük kipróbálni, úgy megszeppentünk a kellékektől…). De teljesen feleslegesen paráztam rá, leírva ugyan bonyolultnak hangzik (nekem), de ha haladsz pontról-pontról szépen a folyamatábrán – ami fotókkal mutatja, mit mivel, honnan veszel, és mit mikor hova cseppentesz –, akkor oké lesz minden, és kábé két percig tart az egész (+tíz a várakozás, elvileg, mert nekem pár másodpercen belül mutatta a végleges eredményt).

Tádádádám: kezdem a jó hírrel. A férjem tesztje, akárcsak az enyém, IGG pozitív. Azaz vannak antitestjeink. Ettől még megbetegedhetünk, de nagyon jó eséllyel nem kerülünk kórházba, és enyhe tünetekkel vészeljük át a fertőzést. Éljen!

Mit jelent?

A tesztek lehetséges eredményei:

IgM pozitív: A gyors ellenanyag már jelen van, ez a fertőzés elején kábé három hétig áll fenn

IgM negatív: A fertőzés legelején van valaki, vagy frissen oltott, és még nem termelődött ellenanyag, vagy nincs fertőzés, esetleg nem megfelelő az immunválasz

IgG pozitív: a fertőzés vége felé jár a beteg, már van IgG (memóriasejtek), vagy átesett a fertőzésen/oltáson korábban.

IgG negatív: a fertőzés elején, közepén jár a beteg, még nincs IgG, vagy nem találkozott a vírussal, vagy nem megfelelő az immunválasz

Sajnos a gyerekünknek viszont nincsenek antitestjei, habár volt egy halvány gyanúnk, hogy tavaly átesett a fertőzésen, de a gyorsteszt alapján valószínűleg nem, úgyhogy rá nagyon kell vigyáznunk továbbra is, és nagyon-nagyon-nagyon reméljük, hogy nyáron a 16 év alattiak is sorra kerülnek a vakcinálásban.

Fontos tudni egyébként, hogy egy negatív antitest-teszt még nem feltétlenül jelenti azt, hogy védtelenek vagyunk a koronavírussal szemben, az immunrendszerünk más részei is képesek ugyanis a vírus ellen harcolni, de ezek kimutatásához laboratóriumi vénás vérvétel szükséges.

Kurucz Adrienn

Szerzőnk a Biosynex otthoni COVID-19 antitest-tesztet használta, amely az S (spike=tüske) fehérje ellen termelődő antitestet mutatja ki.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ozgurcankaya