A jótékonykodásnak és az adományozásnak ideális esetben talán nem is kellene figyelemfelhívó jelleggel témának lennie, annyira természetesen járja át egy társadalom szövetét. Most mégis megtesszük, bár a helyzet talán nem is olyan rossz idehaza, nagyon sok magánszemély teszi a dolgát e téren láthatóan, de a látencia (most pozitív értelemben) még nagyobb: az én ismerőseim jelentős része kifejezetten csöndben, feltűnés nélkül adományoz.

Most mutatunk öt fontos társadalmi szervezetet, melyek innovatív módon gyűjtenek olyan társadalmi csoportok számára, akiket kizárólag a közösség ereje tarthat életben.

Appy: a jótékonyság-automata

A saját hivatalos bemutatkozása szerint az Appy szakmai közösségi tér/hely, ahol összeadódik a nonprofit szervezetek szenvedélye, innovációja a szakértők tudásával és tapasztalatával. Irodai infrastruktúrát biztosítanak, működést támogatnak, szakmai segítséget nyújtanak, és tudásmegosztást ösztönöznek, de legalább ennyire fontos egy támogató és inspiratív közösség felépítése is.

A tanácsadó szakemberekből álló szervezet idén decemberben Budapesten az Allee bevásárlóközpontban állított fel egy úgynevezett jótékonyság-automatát, amelybe támogatást dobva 13 hazai civil szervezetet, illetve célkitűzést lehet támogatni. De az automata online is elérhető (ITT), mi azt javasoljuk, hogy ha lehet, ezt a járványbiztos támogatási formát válasszátok.

Például nehéz sorsú gyerekeknek szervezett jógaórákat, beteg gyermekek kórházi játszófoglalkozását, mentálisan segítő mesekönyvet vagy meseterápiás órát, lelki fájdalomcsillapítást, a leszakadó térségekben különösen szükséges matematikakorrepetálást, vagy akár egy nélkülöző kiskorúnak szánt karácsonyi vacsorát adományozhattok.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Appy (@appynonprofit) által megosztott bejegyzés

A sok nemes cél között ott van a WMN állandó gyerekjogi szakember szerzőjének alapítványa a Hintalovon: ők a gyermekeket érő fizikai erőszak ellen küzdve ezúttal „az elmaradt pofonok árát” váltják segítő szolgáltatásokra.

És egy másik, a WMN-en rendszeresen publikáló aktivista, Benkő Fruzsina szervezetét, az InDaHouse Hungaryt is támogathatod. Ők Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a fügödi telepen dolgoznak a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekért – erről a munkáról Fruzsi naplót is vezet nálunk.

Az adományozás tényleg egyszerű: az ember kiválasztja, melyik ügyre áldozna legszívesebben, majd becsúsztatja a bankkártyáját a megfelelő nyílásba, vagy beírja az adatait az internetes felületen, és a kétezer forintja máris úton van a megjelölt szervezethez. Jó lenne, ha ilyen automaták ilyenkor, decemberben valamennyi hazai bevásárlóközpontban megjelenhetnének, hiszen az adakozás könnyen elérhető és készpénzmentes formáját jelentik.

Fogjunk össze a kórházi dolgozókért, akik hetek óta nem látták a családjukat!

Dr. Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség regnáló elnöke, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója indította útjára a Fogjunk össze! kezdeményezést. Akik a doktornőt ismerik, elfogultság nélkül mondják róla, hogy igazán egyedi jelenség a hazai egészségügyiek felső vezetésében, de a cél nem csak ezért kiemelendő.

A tavaszi nagy országos „erkélyen tapsolás” után, mostanra elcsendesedtünk, belefásultunk a helyzetbe, holott ugyanazok az orvosok és ápolónők teljesítenek még inkább megfeszített szolgálatot a kórházakban és más intézményekben, mint az első hullám idején.

Talán nincs mindenki tisztában vele, de jó, ha tudjuk: az idén rengeteg, főleg vidéki, átvezényelt ápoló és orvos lesz kénytelen szó szerint a családjától távol ünnepelni a karácsonyt.

A Fogjunk össze! honlapján egyszerűen kiválasztható a pénztárcánknak megfelelő támogatási összeg – legyen az bár egy kávé, egy pizza, vagy akár egy jelképes csokor virág ára. A tapasztalatok szerint minden kis összeg is nagy segítség most a frontvonalban helytállóknak.

Hátrányból az előtérbe: Impact Box

A karácsonyi ajándékvásárlással társadalmilag hátrányos csoportokat is lehet segíteni. Erre találta ki Balog Gyöngyi az Impact Boxot. A csodálatosan feldíszített dobozokba csupa olyan házi készítésű, családi gazdaságból származó, fair trade-kereskedelemből érkező élelmiszer, termék kerül, melyeket mind fenntartható, befogadó és mindenki számára élhető világért dolgozó vállalkozás készített: például a Baranya megyei roma nőket összefogó, számukra a gombagyűjtésen és feldolgozáson keresztül biztos foglalkoztatást adó Banyaerdő, a fair trade-beszerzéssel minden bizonnyal az ország egyik legetikusabb csokigyárának számító Be Sweet Manufaktúra, vagy az Egyen jót, tegyen jót! szlogennel működő, az autista munkavállalók integrációját elősegítő Baráthegyi Manufaktúra.

Az interneten rendelhető dobozokban csupa-csupa finomság lapul: vargányás gombakrém, shea vajas kézműves szappan, gyerekkórus koncertjére szóló jegyek, hazai szálazású hibiszkusz tea, azaz igazi kényeztető, ünnepi darabok.

Ez nem a klasszikus, „összeállítom-eladom” szisztéma, Gyöngyi nagyon-nagyon sokat egyeztetett, hogy megtalálja a megfelelő partnereket – akik tényleg sírtak örömükben, hogy ebben a nehéz időszakban folyamatosan megrendelést kapnak. A doboz megvásárlásával biztosíthattok számukra munkalehetőséget, így ahhoz is hozzájárultok, hogy minőségi, önfenntartó életet élhessenek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

impact box 🎁 (@impactbox_) által megosztott bejegyzés

Emeld fel a leszakadó hazai térségek gyermekeit a „Van Helyed”-del!

A Van Helyed! Alapítvány civil önkéntes tevékenységből fejlődött ki, amely Bódis Kriszta dokumentumfilmes, író, pszichológus, a Van Helyed! szakmai vezetőjének nevéhez fűződik. Ózd legreménytelenebb romatelepén, a Hétesben kezdték a munkát 1998-ban, mígnem az erőfeszítés 2013-re alkotásközpontú szociális és integrációs modellprogrammá fejlődött. Az ott élő közel 400 felnőtt és 200 gyerek személyes bevonásával olyan közösség alakult ki, amely a telep teljes átalakítását segítette.

Az alapítvány az ünnepi időszakban a bankkártyájukkal támogatókat célozhatja meg a leghatékonyabban:

egy gyerek egynapi egészséges étkezéséért ezer forint egyáltalán nem nagy ár, tekintve, hogy ezek a gyerekek többnyire az iskolában kapnak szociális alapú étkezést, így a téli szünet idején sokan éheznek közülük.

De hozzájárulhattok a támogatott gyerekek utaztatásához, képzéséhez vagy továbbtanulásához is.

A gyerekek már nagyon izgatottan várták ezt a csodálatos napot, hiszen ők már tudták, hogy a Jézuska hozzánk az utolsó...

Közzétette: Van Helyed - You Belong – 2020. december 18., péntek

Szociális foglalkoztató étterem, hányattatott sorssal

Végül hadd szóljak egy, a saját szívemhez közelálló projektről, amelynek azért csatlakoztam a követi csoportjához, mert a célkitűzés éppen azt a vonalat képviseli, amelyet különösen fontosnak tartok. Ugyanis abban hiszek, hogy az egyszeri támogatás sokszor csak tűzoltómunka, attól az adott szervezet még továbbra is bajban van, még akkor is, ha pillanatnyilag fellélegezhet. Azok a támogatások viszont, amelyekkel „hal helyett halászni” taníthatjuk meg a segítségre szorulót, aki aztán a tudás vagy az eszköz birtokában már megáll a saját lábán, és önállóan megy majd tovább – számomra hatékonyabbnak tűnnek.

Ilyen a székesfehérvári Hatpöttyös étterem is, amely már jó néhány éve működik a kezdettől kitűzött céllal: munkahelyet ad a megváltozott munkaképességű, sérült embereknek.

A szociális foglalkoztató étteremnek eddig otthont adó megyei önkormányzati helyiséget azonban elkezdték felújítani, és tudható, hogy oda vissza sem költözhetnek. A Hatpöttyös csapata talált egy új helyiséget, oda viszont kötelező beszerelniük egy nagyértékű elszívógépet, erre indítottak közösségi gyűjtést – amely összegében jelenleg a felénél jár.

Harminc család további boldogulása a tét, szóval érthető, miért nem akartam kimaradni belőle, ugye?

Kocsis Noémi

Ha ismersz olyan alapítványt, amelyről biztosan tudod, hogy munkájuk nélkülözhetetlen a hátrányos helyzetben lévők számára, kérlek, oszd meg velünk kommentben! És ha teheted, támogasd akár egy kávé árával is az általunk ajánlott ügyek közül valamelyiket. Tudod, sok kicsi sokra megy. Együtt pedig messzire juthatunk!

A nevükben is nagyon köszönünk minden forintot!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Vladimir Vladimirov