Utam a saját testiségemhez

Nem köntörfalazok: imádom a szép testeket, és ezzel együtt a testiséget is. Valaha, esküszöm, prűd voltam, mert azt képzeltem, hogy ezt kívánja tőlem a társadalom. „Egy kislány, egy nő ne rajongjon a meztelenségért, a testekért, a szexért” – valahogy így képzeltem az alapelvárást és eszerint is éltem. Részben. Mert persze titokban érdeklődtem, néha lopva nézegettem a „szerencsésebb” osztálytársaknál a szexújságokat, könyveket.

Mert olyan szerintem nincs, hogy valaki bizonyos életszakaszokban ne érdeklődne fokozottan a téma iránt. Kérdezni nem mertem, beszélni nem beszélt erről velem senki (leszámítva a béna iskolai „felvilágosító” órákat), de akkoriban legalább nem ömlött rám feldolgozhatatlan mennyiségben a szex.

Talán pont ennek is köszönhetem, hogy – hosszú utat bejárva ugyan, de – a saját testemmel és testiségemmel egyenesbe, összhangba kerültem.

A test szép és értékes

Szeretem az arcokat, a testeket, a testek közötti interakciókat nézni. Nem kukkolni. Figyelni, elképzelni, nézni. Szeretem, ha az utcán látok egy önmagával és a szexualitásával harmóniában lévő embert mozogni (látszik rajta, higgyétek el nekem), szeretem figyelni – átélni is, persze – az emberi érintéseket, a legapróbbtól a romkocsmák sötétjében tomboló, vággyal teli, nagyon konkrét mozdulatokig. Mert a testek, a gesztusok, az arcok annyi mindent mesélnek. Ezzel együtt például a pornót nem bármikor szeretem, mivel pont azt nem adja vissza nekem, ami valódi, emberi interakció. Az érzelmeket, az árnyaltságot. Bármilyen nyitottan gondolkodunk is, nincs benne, szerintem, semmi igazán „személyes”, annak ellenére sem, hogy tulajdonképpen éppen csak teljes bélrendszereket nem lát az ember néha.

Pedig amúgy tényleg erősen érdekel az emberi meztelenség, az abban való szabadság, a fantáziák világa és a valóság is.

Igen, tényleg levetkőztem régi prüdériámat, bár továbbra sem szívesen mutogatom magam, csak olyannak, aki valóban közel áll hozzám, vagy tudja, mi minden történt ezzel a testtel már. (Meg a többi strandolónak, de az a tök mindegy kategória.)

A test fontos. Szolgál, megmutat mindent – és szeretni kell! Elsősorban a sajátodat. Aztán ott van a többi emberé. Azokat –  óriási szerencse! – nem kell mind szeretni, de csodálni, figyelni lehet. Ezen nem csupán az idealizált testet értem, hanem minden testábrázolást, ami harmonikus és valóságos.

Insta-csapda

Követek elég sok olyan oldalt az Instagramon, amelyek posztjai fotón, rajzokon, festményeken vagy minimális animációkkal meztelen testeket, intim és nagyon privát helyzeteket, hangulatokat, szexualitást ábrázolnak. Elsőként a fotósokkal kezdtem: Helmut Newton, Danny Eastwood, Alfred Stieglitz stb., hosszú a sor. Viszont, ahogy ráakadtam az elsőre, az Insta szépen, okosan nyomta az arcomba, ajánlotta a többi oldalt, egyre pikánsabb tartalmakkal. Igen sok extra tartalom került már elém.

Ezeknek az alaposabb tanulmányozása, ismerete alapján azért bátran kijelenthetem, hogy az Instagram jelentős része egy olyan Káma-szútra, ami néha még az említett könyvvel kapcsolatos fiatalkori emlékeimet is felülmúlja a szexualitás, a test és az aktusok ábrázolásában. Tulajdonképpen rengeteg oldal a pornó képes-rajzos levonata. Amivel nem is lenne probléma – ám az irányelvek szerint mindezeknek kifejezetten NEM lehetne terepe ez a szociális felület sem. Illetve, ha nem használnák ezt a felületet tömegesen gyerekek, fiatalok, azaz szexuálisan még érésben lévő, efféle tartalmak befogadására, és helyén kezelésére még felkészületlen emberek.

Irányelvek – elvileg

Az Instagram vonatkozó irányelvei egyébként szó szerint a következők: „Bár tudjuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor emberek esetleg művészi vagy kreatív jellegű meztelen képeket szeretnének megosztani, többféle oknál fogva nem engedjük a meztelenséget az Instagramon. Ez többek között vonatkozik azokra a fényképekre, videókra és egyes digitális technikával létrehozott tartalmakra is, amelyek nemi közösülést, nemi szerveket és teljesen meztelen feneket közelről ábrázolnak. Szintén vonatkozik a tiltás a női mellbimbót ábrázoló egyes fényképekre, bár az emlő műtéti eltávolítása utáni sebek és az aktívan szoptató anyák megjelenítése megengedett. A festményekről és szobrokról készített fényképeken is elfogadható a meztelenség.”

Nude yoga in the city!?😱 I'm leaving tomorrow for New York! Then LA for another month. A lot is happening and it will be fun to film videos too about everything we do on the trip for my new page (exclusive content), which is going live on Tuesday btw! 😘 ❤ Where in the world will you be spending this weekend? 🌏 We will be scouting for nude yoga locations in the city together with my boyfriend. ❤ Ps. I asked about the domain for my new page on IG stories, after all of your suggestions to lose the hyphen (-) , it will be THENUDEYOGI.com 🙏

Egy darab mellbimbó miatt sarokban térdepelve

Akkor valójában van határ? Mert szerintem az elvek ellenére nincs… Tény ugyan, hogy amikor egy nyolcvanas években készült, félmeztelen nőkkel illusztrált kártyával römiztünk a barátainkkal, és azt kiposztoltam (egy fél mell látszott ki), letiltotta a posztot az Instagram.

Meglepett, de jogos volt a szabályzat értelmében: látszott egy mellbimbó… Egy darab. Mentem is a sarokba gondolkodni, és gondosan ügyeltem a posztjaimra a továbbiakban.

Nem úgy mások…

De mi van azokkal a tartalmakkal akkor, ahol a mellbimbó nem látszik ugyan, de az egész mell és az egész test amúgy igen?

image by @ph.naf @anikawhite_model 🖤 ______________________________ This image belongs solely to the Photographer. Copyright © of this image is retained by the owner of this image _______________________________

Mi van azokkal a tartalmakkal, amik rajzolva vannak ugyan, szóval nincs digitális technika, de a tartalmak legalább annyira direktek, mint egy pornófilmben?

This word was created by mixing "triple" (same meaning in French) with "tripotée", which is the feminine past participle of "tripoter", a verb meaning "to fondle".

"cool Raoul" is a sort of unfashionable expression playing on the rhyme between "cool" and "Raoul" (an old-fashioned French first name). I replaced "cool" by "coule", which sounds exactly the same but means "flow" (for a liquid). 💦😘

Mi van azokkal a tartalmakkal, amik egy egészséges lelkületű és szexualitású felnőtt embernek lehet, hogy örömére szolgálnak, de az alapelvekbe ütköznek?

Love Lines❣️Prints available* link in bio Alphachanneling❥com

Mi van azokkal a tartalmakkal, amelyeken konkrét szexuális aktus jelenik meg?

Deeper & Deeper & Deeper 💫

Reposted @valeria_ko_art Artist: Valeria K Just motivated by some artist like @senjushunga to do more with shunga. So we will post the coming days three artist we like. Non of them are Japanese. But the clear and direct style is fascinating. Almost like cultivated sex. Hope you will like our choice. This artwork is from @valeria_ko_art. Not a re Shunga artist. But well fitting with the rest of her style. 😎👉😘💓 check out more of her work at @valeria_ko_art In process. #shunga #artmakessense #valeria_ko_art

Mi van azokkal a tartalmakkal, amiket egy fejlődő szexualitású ember nem biztos, hogy tud a helyén kezelni?

ART by Marios Rotso : @mariosrotsa --- #lifedrawings #lifemodel #erotica #eroticart #kinky #bdsm #harness #bodyharness #collaredkitten #figuredrawing #figurativeart #inkedupgirl #inkedupgirls #process #nudeartmodel #artmodel #drawing #painting #artoftheday #beatiful #muse #musa #londonmodel #londonartist #bondage #bondageart #artisticnude #artforsale #artcollectors #artmakessense2020 Title: Inked Up Girl Kneeling Size: 11 IN x 14 IN Media: Gouache, Watercolour, Ink based pencils, oilbased pencils on Stonehenge 100% cotton paper Price £100 cost of postage and packaging are extra. I still have a few more drawings of Sofia I'd like to explore. I'm pleased how this one turned out considering I didn't have a clear vision of where I was taking it I just followed my gut instincts. Hope you all enjoy it 😊

#SundaySin by: @apollonia.saintclair @apolloniasaintclair__

Tudom, tudom, a görög szobrokra sem lehet kisgatyát és melltartót adni, és a pikáns amforákat sem terítjük le, ha éppen arra jár egy gyerek, de ha a fenti elveket vallja egy oldal, akkor miként lehetséges, hogy kiskamaszok szűretlenül futhatnak bele bármiféle szexuális tartalomba?

Mert lássuk be, ahogy megkapja az első mobilját a gyerek, a trend szerint használni is kezdi az Instagramot…

⚡️Living Temple⚡️prints at ALPHACHANNELING❥com link in story & bio 💫

Nekem ne mondja senki, hogy ha egy nemi szerv „csak” rajzolva van, egy akár többszereplős szexuális aktus „csak” festett, az automatikusan gyerek- vagy tini kompatibilis tartalom!

Felelősségünk beszélni

Meggyőződésem, hogy valami nagyon nem oké, ha egy vicces kártyát (jogosan) letiltanak, miközben nagyjából bármihez hozzáférhetnek gyerekek.

Akinek telefonja van, annak általában előbb engedik letölteni a szülők az Instagramot, mint a Facebookot. Ott pedig minden van, amin nem segít a gyerekzár, amit amúgy apa olyan ügyesen beállít az otthoni gépeken.

Annak ellenére, hogy személy szerint nekem, negyvenhat évesen nem árt az  ilyen és hasonló képek látványa, azt gondolom, hogy ugyanúgy nincs keresnivalójuk a gyerekek közelében, mint a pornóvideóknak. A szülőknek ebben is felelősségük van, erről is beszélni kell!

Azért meséltem magamról és mutattam meg az általam ismert oldalakat, mert meggyőződésem, hogy először a saját félelmünket és prüdériánkat kell félretenni ahhoz, hogy utat találjunk a gyerekeinkhez, és azt is tudjuk, hova „engedjük be őket”. 

Az emberi test szép. Az emberi test izgalmas. A szex jó. Nagyon jó. De vajon erre a következtetésre jut egy mai gyerek, ha szabadon kóborolhat a felnőtt fantáziák világában?

Marossy Kriszta

Kiemelt kép eredetije: Unsplash/Victorias Strukovskaya